ANNONS

Några av vinnarböckerna vid BolognaRagazzi Awards 2020. I bakgrunden (foto: iStock) San Stefano-torget i Bologna.

Inga svenska vinnare vid BolognaRagazzi Awards 2020

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det blev inga svenska vinnare när BolognaRagazzi Awards fördelade sina priser. Frågan är om vi får se några av dessa böcker på svenska.

Barnboksmässan i Bologna (30 mars–2 april) närmar sig. Nu har 32 böcker från 12 länder belönats med priser i den 54:e upplagan av BolognaRagazzi Awards. Hela 1888 böcker från 41 länder skickades in till jurygrupperna.

I fiction-klassen vann tyska Meine liebsten Dinge müssen mit av Sepideh Sarihi (text) och Julie Völk (bild) och i non-fiction den italienska Marie Curie. Nel paese della scienza av Irène Cohen-Janca (text) och Claudia Palmarucci (bild).

Priser delades ut i en rad klasser, men vi kan även nämna New Horizons som ges till en särskilt innovativ bok. I år gick den till Lullaby for grandmother av Iwona Chmielewska (BIR Publishing, Sydkorea) en bok juryn beskriver som ”ett visuellt mästerverk för hur den berättar en farmors liv genom en samling broderade tyger”.

Läs mer om alla vinnarna på Bolognamässans hemsida.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

Cassandra Solback skriver inkluderande om vardag och familjeliv

I sin barnbok Vardags-Kaos med Astrid & Helmer vill författaren och illustratören Cassandra Solback lyfta fram olikheter och utmana stereotyperna.

Cassandra Solback arbetar som frilansjournalist och har tidigare gett ut fem böcker. Den första som kom ut 2012 heter Innanför mina rosa små väggar och är en självbiografi (kommer som ljudbok i sommar). Den andra är en fackpolitisk bok, den tredje en barnbok för lite äldre barn om klimatproblematiken, den fjärde en kokbok för personer med ont om tid och den femte en bok om feminism.

– Som författare skriver jag om egenupplevda händelser, egna erfarenheter och försöker även driva opinion, säger Cassandra. Mina böcker är väldigt olika även om allas lika värde, feminism, genus, demokrati och liknande frågor alltid är centrala.

Intresset för att skriva barnböcker kom när Cassandra och hennes man började läsa böcker för sitt barn som nu är 3 år. De upptäckte att väldigt många böcker fortfarande är stereotypa när det kommer till könsnormer och heteronormen.

– Som småbarnsförälder öppnades mina ögon för barnboksvärlden på ett helt annat sätt, och jag insåg snart att den är i behov av genusmedvetenhet, inkludering och ett normkritiskt tänk. Barns läsande är viktigt, men också böckernas innehåll och upplägg. Jag har alltid haft tankesättet ”men då gör jag det själv” – så även i detta fall.

Vardags-Kaos med Astrid & Helmer som släpptes i maj 2021 är Cassandras andra barnbok, men den första för åldern 3–6 år och även den första bok hon själv har illustrerat.

– Det var något helt nytt för mig, och till en början var det svårt att veta om jag skulle börja med, att rita eller att skriva storyn. Så jag testade mig fram och började med att skapa familjen, hur de skulle vara och se ut, och fortsatte sedan med olika situationer.

(...) Läs hela artikeln »