ANNONS

Författaren Johan Perwe kritiserar Norrköpings stadsmuseum

Norrköpings stadsmuseum synar stadens nazistiska historia. Här ett foto av en flygtävling 1937 på Kungsängens flygplats utanför Norrköping. Foto: Norrköpings Kommun.

Författaren Johan Perwe kritiserar Norrköpings stadsmuseum för att ha tagit ned en bild på SD:s styrelse i kommunen från utställningen ”Motstånd och medlöperi”, som handlar om nazism nu och då.

Bilden visades ihop med artikeln: ”SD-politiker utreds för inlägg på nazistsajt”, vilket fick Sverigedemokraterna att anmäla museet för förtal. Polisen gick inte vidare med anmälan. Men museet tog alltså ändå ned bilden.

Författaren Johan Perwe, vars arbete ligger till grund för utställningen, tycker att det är beklagligt att museet inte stod på sig. Han kritiserar också Sverigedemokraternas försök att misskreditera utställningen.

– Jag tycker överhuvudtaget inte att politiker ska lägga sig i fria kulturuttryck, säger han till SVT.

”Historiskt faktum”

Perwe har skrivit boken Mörkläggning – Nazismen och motståndet i Norrköping 1933–1945 som utställningen bygger på. Bilden som bråket utgår från publicerades ihop med en artikel om en person med koppling till nazistiska miljöer, som kandiderade i valet 2018 för SD:s räkning. Perwe förstår visserligen att partiet är upprört.

– Men samtidigt är det ett historiskt belagt faktum att de kommer från en nazistisk och rasistisk bakgrund, när de bildades 1988 och det är det som finns med i huvudutställningstexterna.

Ska ta beslut

Maria Modig, tillförordnad museichef, svarar att de värnar det fria ordet lika mycket som Johan Perwe, men att de har fler aspekter att ta hänsyn till.

”Vi håller, tillsammans med vår kommunjurist, på att se över den juridiska delen och som chef har jag ett stort ansvar för säkerheten för min personal och deras arbetsmiljö. Vi vill fatta ett genomtänkt och klokt beslut. Det finns en del frågetecken kvar men vi kommer troligtvis fatta ett beslut denna vecka om vi ska sätta upp artikeln igen, skriver hon i ett mejl till TT.

Boken som nämns i artikeln

Mörkläggning : nazismen och motståndet i Norrköping 1933-1945

Mörkläggning : nazismen och motståndet i Norrköping 1933-1945

Nazismen och motståndet i Norrköping 1933-1945 Skildringar av Sverige under Andra världskriget, den inhemska nazismen och relationerna till den hotfulla grannen i söder har varit många. Men då utifrån ett nationellt perspektiv med makthavare på riksnivå och utvecklingen på systemnivå. De lokalhistoriska exemplen har inte prioriterats. Läs mer »
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 6400 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Amerikanska författaren Terry Goodkind är död

Terry Goodkind är mest känd för sin fantasyserie Sanningens svärd (Sword of Truth) vars första elva delar översattes till svenska (uppdelade i totalt 25 delar) av B Wahlströms och Damm förlag under 90- och 00-talen. Serien har sålt i över 25 miljoner exemplar världen över och blivit översatt till fler än 20 språk. Den låg också till grund för tv-serien Legend of the Seeker som sändes 2008–2010.
Goodkind hade dyslexi och började skriva först som 45-åring. Han debuterade år 1994 med Wizard’s first rule (Sökaren och Trollkarlens första regel i den svenska översättningen).

Läs hela artikeln »