ANNONS

Författaren Jordan B Peterson vårdas för missbruk på rysk klinik

Jordan Peterson vårdas på ett behandlingshem i Ryssland. Arkivbild: Lars Pehrson/SvD/TT.

Författaren, debattören och psykologen Jordan B Peterson befinner sig på ett behandlingshem i Ryssland där han fått akut vård för missbruk av ett narkotikaklassat läkemedel, skriver flera medier.
– Det senaste halvåret har varit outhärdligt för honom och han har mått vidrigt, säger hans dotter.

På sin officiella Youtubekanal uppger Jordan Petersons dotter Mikhaila Peterson att hennes far försattes i koma i åtta dagar medan han genomgick en avgiftning från de bensodiazepiner han blivit beroende av.

– Han äter fortfarande antiepileptisk medicin, och kan varken skriva eller gå stadigt än. Men det är en förbättring jämfört med förra veckan då han inte kunde sitta upp utan hjälp, säger Mikhaila Peterson.

Reaktion mot mat

Jordan Peterson förskrevs med bensodiazepiner för några år sedan då han fick en autoimmun reaktion mot mat.

– Vi insåg inte att han blivit beroende förrän i april förra året då min mamma fick en dödlig cancerdiagnos och hans dos ökade, säger Mikhaila Peterson.

ANNONS

Dottern uppger att hennes pappa även drabbades av bieffekten akatisi – oförmågan att sitta stilla – som när den var som värst ska ha gett honom självmordstankar.

Mikhaila Peterson säger att det är den ryska vårdens – som enligt henne vågar sig på avgiftning i stället för att förskriva fler psykofarmaka – förtjänst att hennes pappa fortfarande lever.

Kontroversiell debattör

Jordan Peterson har blivit världsberömd som samhällsdebattör – bland annat genom sin populära kanal på Youtube och sin bästsäljare 12 livsregler : ett motgift mot kaos.

Han är känd som en förespråkare av oinskränkt yttrandefrihet och för sin kritik mot identitetspolitik, feminism och politisk korrekthet. Samtidigt har kritiker bland annat beskyllt honom för att vara högerpopulist och pseudointellektuell.

Fakta: Bensodiazepiner

Bensodiazepiner är en grupp narkotikaklassade läkemedel som används mot bland annat ångest, oro och alkoholberoende. De är vanebildande och beroendeframkallande om de används regelbundet under lång tid. Exempel på läkemedel med bensodiazepiner är bland andra Sobril, Stesolid, Mogadon, Flunitrazepam och Temesta.

Källa: Vårdguiden

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se