fbpx

Svenska Akademien prisas för skandalerna

Svenska Akademiens årliga högtidssammankomst förra året. Arkivbild: Jonas Ekströmer/TT.

Efter att ha delat ut Nobelpriset i litteratur sedan 1901 är det Svenska Akademiens tur att få pris. Akademien är årets mottagare av det så kallade Johnny Bode-priset.

Institutionen har ”både historiskt och i närtid förmått att leverera det ena underhållande exemplet på organisatoriskt självskadebeteende efter det andra, därmed bevisande att man ej alltid äger smak för det man har snille”, enligt juryns motivering.

Priset delas varje år ut av Johnny Bode-sällskapet till någon som agerat i artisten och mångsysslaren Johnny Bodes anda. Under sin trassliga levnadsbana blev Bode bland annat dömd för bedrägeri, utvisades ur fyra länder och spelade in den pornografiska kultskivan ”Bordellmammans visor”.

I fjol gick utmärkelsen till Anton ”Mr Cool” Magnusson. Bland tidigare pristagare finns personer som Kristoffer ”Kringlan” Svensson, Ken Ring och Mona Sahlin.

ANNONS

❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny