Engelskans hen (they) blev årtiondets ord

Den brittiska sångaren Sam Smith, här med sig själv på Madame Tussauds vax museum i San Francisco, kallar sig "they" som motsvarar svenskans hen. Arkivbild: Jeff Chiu/AP/TT.

Det neutrala pronomenet ”they” (de) är utsett till årtiondets ord av The American Dialect Society. I engelskan kan ”they” användas som svenskans hen.

Vanligtvis uppfattas ”they” som tredje personen plural, men i författarhistorien finns gott om exempel på att ordet också har en singular betydelse. Exempelvis brukade Jane Austen, och Geoffrey Chaucer och William Shakespeare ”they” på det sättet.

I våra dagar används ”they” allt mer av icke-binära individer som inte vill bli uppfattade som man eller kvinna. I stället föredrar de det neutrala plurala pronomenet ”they”.

Tydlig trend

– När en grundläggande del av språket som pronomen blir en livskraftig indikator på trender i samhället spetsar lingvister öronen, säger lexikografen Ben Zimmer, chef för The American Dialect Society, en 131-årig institution som studerar språkutveckling.

Icke-binära syns oftare i populärkulturerna. Ett exempel är den brittiska sångaren Sam Smith som föredrar pronomenen ”they/them” – detta efter ”en livstid i krig med mitt kön”.

Att ”they” är på frammarsch i engelskan står helt klart. Förra månaden utsåg den amerikanska ordboken Merriam-Webster pronomenet till årets ord, något som The American Dialect Society gjorde redan 2015.

Slog ut ”MeToo”

Invändningen att ett ursprungligen pluralt pronomen inte bör användas som ett singulart pronomen tycks inte bekymra språkbrukarna, enligt Språktidningen som jämför med svenskans hen: ”Singulart they används dels om personer som inte identifierar sig som män eller kvinnor, dels när könet är okänt eller inte ska avslöjas.”

Konkurrenter till ”they” som 10-talets ord var ”#BlackLivesMatter”, ”#MeToo”, ”climate”, ”emoji”, ”meme”, ”opioid crises” och ”woke”.

90-talets ord var ”web” och 00-talets ”google” enligt The American Dialect Society.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL