Fråga Boktugg: Hur säger man bokhandel i plural?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: En bokhandel, flera …? Jag hade en diskussion med några kollegor häromdagen om hur man säger bokhandel i plural. Någon menade att det heter ”boklådor”. Vad är rätt?

Svar: Det är du inte ensam att ha funderat över. Hur ska ordet bokhandel egentligen böjas i plural? Vi söker oss till svenska.se och hittar svaret i SAOL: bokhandlar.

Så här skriver Svensk ordbok: ”Pluralen bokhandlar är helt korrekt. Förr rekommenderades boklådor som pluralform, tydligen för att det dubbeltydiga bokhandlarna (butikerna, butiksägarna) skulle undvikas. Numera har man kommit fram till att priset för att undvika den dubbeltydigheten var för högt; en boklåda är knappast detsamma som en bokhandel.”

Fortfarande föredrar många den äldre böjningen boklådor, men rekommendationen är alltså numera bokhandlar. En boklåda är en mindre butik för bokförsäljning, så det är egentligen inte riktigt samma sak som en bokhandel.

Vissa säger bokhandlare i betydelsen bokhandel i pluralis, men detta är fel eftersom det syftar till själva handlaren, personen som driver bokhandeln.

Böjningen fungerar även för den digitala varianten nätbokhandel: nätbokhandlar.

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.