ANNONS

Fråga Boktugg: Hur säger man bokhandel i plural?

Har du en fråga om bokbranschen? Skriv till tips@boktugg.se så ska vi göra vårt bästa för att besvara den.

Fråga: En bokhandel, flera …? Jag hade en diskussion med några kollegor häromdagen om hur man säger bokhandel i plural. Någon menade att det heter ”boklådor”. Vad är rätt?

Svar: Det är du inte ensam att ha funderat över. Hur ska ordet bokhandel egentligen böjas i plural? Vi söker oss till svenska.se och hittar svaret i SAOL: bokhandlar.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss gärna att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Bli en INSIDER från 96 öre per dag. Du kan också ge ett bidrag på 25 kr eller kanske 500 kr. Eller helt valfritt belopp. Vi tar även Swish

Så här skriver Svensk ordbok: ”Pluralen bokhandlar är helt korrekt. Förr rekommenderades boklådor som pluralform, tydligen för att det dubbeltydiga bokhandlarna (butikerna, butiksägarna) skulle undvikas. Numera har man kommit fram till att priset för att undvika den dubbeltydigheten var för högt; en boklåda är knappast detsamma som en bokhandel.”

Fortfarande föredrar många den äldre böjningen boklådor, men rekommendationen är alltså numera bokhandlar. En boklåda är en mindre butik för bokförsäljning, så det är egentligen inte riktigt samma sak som en bokhandel.

Vissa säger bokhandlare i betydelsen bokhandel i pluralis, men detta är fel eftersom det syftar till själva handlaren, personen som driver bokhandeln.

Böjningen fungerar även för den digitala varianten nätbokhandel: nätbokhandlar.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel, via smidig kortbetalning25 kr eller 150 kr eller välj annat belopp. Du kan även swisha till 123-483 18 71klicka här för QR-kod. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Är du författare eller jobbar i branschen? Då ska du prenumerera på INSIDER Basic eller Business och läsa Skrivtugg och Analysbrevet.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se