fbpx

1001 ord du måste använda – annars dör de ut

Den senaste upplagan av Svenska Akademiens ordlista (SAOL) publicerades 2015. När den nya upplagan kommer och vilka ord den innehåller är ännu oklart. Arkivbild: Nora Lorek/TT.

Vet du vad anapestisk eller plebiscit betyder? Inte? Kanske beror det på att det är väldigt få som använder orden. Tillsammans med ytterligare 999 ord tillhör de en del av det svenska språket som är på väg att försvinna.

Språktrender brukar få stor uppmärksamhet med bland annat en årlig nyordslista. Ord som används allt mindre riskerar dock att försvinna i tysthet.

I en artikel i Språktidningen listas 1 001 ord som av olika anledningar är hotade.

Bland dem finns ord som ”nigarvals”, ”nunatakflora” och ”åberopbar”. Alla används i så liten utsträckning att de riskerar att falla ur nästa upplaga av Svenska Akademiens ordlista (SAOL).

Förutom att de känns ålderdomliga kan även förändringar i tidsandan bidra till att ord hotas. Till den kategorin hör bland annat ”pigtjusare”, ”ungflicksaktig” och ”rulta”.

Det utfärdas varken födelse- eller dödsattester för ord, påpekar Språktidningens chefredaktör Anders Svensson i artikeln. Men för den som känner varmt för något av orden på listan finns bara ett sätt att undvika att de i tysthet tynar bort: ordadoption. ”Den som vill rädda kvar dessa ord i nästa upplaga bör därför se till att använda dem”, skriver Svensson.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny