Boktips: Tio bästa böckerna om fotboll för barn och unga

Kids play football on outdoor field. Children score a goal at soccer game. Girl and boy kicking ball. Running child in team jersey and cleats. School football club. Sports training for young player.

Att älska fotboll kan vara början på stora händelser, både inom sporten och inom läsandet. Här är våra bästa tips för alla yngre lirare – låt er inspireras!

Drömmen om ett liv på planen är bara början

Vad drömde du om när du var liten? Jag vill bli fotbollsproffs och bli känd i hela världen. Nu var det inte särskilt realistiskt, men kanske var drömmarna lika viktiga för det. Att bli verkligt intresserad av något som barn kan bana väg till helt andra saker och i mitt fall fick kärleken till fotbollen mig att börja läsa fotbollsböcker. Max Lundgrens Åshöjden, så klart, men också mycket annat. Det var en inkörsport.

Idag är de stora stjärnorna inom sporten synliga i många olika media, men avtrycken där är flyktiga och inte särskilt djupgående. Den verkliga inspirationen finns i böcker som dem, där barn och unga kan identifiera sig med de här spelarna när de var i samma ålder och precis som dem kämpade för att hitta tekniken och kärlek till sporten.

Vi har sammanställt en lista på tio böcker, som vi tror kan vara en bra väg till både ökat läsande och en bättre kunskap om sporten och några av de stora spelarna.

Boktips: Tio bästa böckerna om fotboll för barn och unga

1. Åshöjdens bollklubb av Max Lundgren

BOK 1 i Max Lundgrens serie om fotbollsklubben Åshöjdens BK.
Bröderna Jorma och Edward (som inte är riktiga bröder), är med i det ”nya” fotbollslaget i Åshöjden, som den gamle landslagsspelaren ”Bagarn” startar. Ingen kunde ana hur mycket som skulle hända de närmaste åren i Åshöjden.

Kort om bokgrunden
Böckerna om Åshöjdens BK tillhörklassikerna inom ungdomslitteraturen. Klubbens kamp mot toppen handlar om kamratskap,konflikter och solidaritet. Serien har påverkat flera generationer. Författaren Kjell Westö, journalisten Erik Niva och artisten Niklas Strömstedt m fl har vittnat om vad de betytt för dem.1967 kom den första boken.Nya generationer får nu möta Åshöjdens Bollklubb och fotbollen
som den var – innan stora pengar och proffsdrömmar blev viktigast.
Förord till nya upplagan av Claes-Göran Lillieborg

2. Tufft spel av Magnus Ljunggren

I Magnus Ljunggrens och Mats Vänehems nya serie om Bästa klubben finns två lag som tränar ihop, ett killag och ett tjejlag. Böckerna handlar lika mycket om fotboll som om livet utanför planen. Det här är perfekta böcker för barn som precis kommit igång med läsningen! 
– Hon spelar som en mördare! skriker Leos pappa.Tina spelar match med killarnas lag. Hon är superduktig på fotboll och har redan gjort ett mål när hon kommer fel i en brytning och kapar Leo. Hans pappa springer in på planen och bär av Leo. Pappan påstår att han brutit benet och att de ska åka till sjukhuset. 
Resten av matchen blir inte rolig. Bästa klubben vinner med 3-0, men Tina är ändå inte glad när hon kommer hem. Dagen därpå bestämmer hon sig för att åka till sjukhuset för att ta reda på hur det gick för Leo, och be om ursäkt. Hennes kompis Malin följer med.
Böckerna i ”Bästa klubben”-serien är fristående berättelser om spelarna i de två lagen. I Bortdribblad, den andra boken som kommer ut samtidigt, får vi följa Yalam och Samir när de inte kan tänka på annat än godis, inte ens fotboll kan få dem på andra tankar!

Tufft spel

Tufft spel

 • Förlag: Bonnier Carlsen
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2013-03-25
 • ISBN: 9789163870538

3. Backa hem, Nilla! av Anja Gatu

Nilla funderar på det Evin just sa, men vet inte om hon känner sig klokare. Allt gick så snabbt att hon inte förstår vad hon hade kunnat göra annorlunda. Men nu måste hon skaka av sig det. Matchen är ju fortfarande igång! 

Den nya fotbollssäsongen börjar bra! Nilla ska få spela nio mot nio istället för sju mot sju. Laget får också en ny tränare, och det är ingen mindre än Zawadi Oduya, landslagslegendaren från Verum! Men det blir inte riktigt som Nilla tänkt sig. Zawadi har helt andra planer för Nilla än vad hon själv har och kärleken till fotbollen sätts på prov. Och den nya spelaren Evin, som Nilla är nyfiken på, gör henne bara förvirrad. Hur ska hon komma vidare nu? Måste hon sluta spela? 

Backa hem, Nilla! är inspirerad av landslagsstjärnan och Diamantbollenvinnaren Nilla Fischers barndom. 

Backa hem, Nilla!

Backa hem, Nilla!

 • Förlag: Olika förlag AB
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2019-06-07
 • ISBN: 9789188613509

4. Jag är fotboll av Zlatan Ibrahimovic, Mats Olsson

Jag är fotboll är en bilddriven självbiografisk bok om Sveriges största fotbollsstjärna genom tiderna, Zlatan Ibrahimovic. Här får vi veta allt om hans fotbollskarriär, från de tidiga åren i Malmö FF till Manchester United och flytten till hans nuvarande klubb LA Galaxy. I boken berättar Zlatan med egna ord om hur det är att gå från underdog till superstjärna, hur det gick till när han lämnade Milan för Paris SG och hur han tog sig an den svåra knäskadan i Manchester United. Men också om målen, segrarna och känslan av alltid behöva vara bättre för att bli accepterad som svensk. Boken innehåller också intervjuer med spelare, tränare och vänner som varit med under resan, som José Mourinho, Paul Pogba, Patrick Vieria, Roland Andersson, Henrik Larsson, Thierry Henry och Mino Raiola för att nämna några. Alla ger de sin syn på Zlatan, och vi får en nyanserad bild av Sveriges främsta fotbollsstjärna någonsin. Boken är rikt illustrerad med bilder ur Zlatans fotbollsliv och avslutas med femtio sidor samlad statistik över Zlatans karriär 1999-2018. Hur många minuter spelade Zlatan i Inter? Hur många mål har han gjort med högerfoten? Här finns alla fakta samlade, för alla klubbar han spelat i och för landslaget. Texterna i boken är skrivna tillsammans med journalisten och författaren Mats Olsson som under de senaste tre åren träffat Zlatan vid flera tillfällen för att prata om hans fotbollskarriär. Mats Olsson har även gjort bokens samtliga intervjuer. I den storsäljande biografin Jag är Zlatan Ibrahimovic: min historia som utkom 2011 fick vi följa Zlatans väg från Rosengård till att bli en av världens största fotbollsstjärnor. I denna bok, Jag är fotboll, får vi en unik inblick hans fotbollskarriär. 

5. Allt om Messi av Steffen Gronemann

Hur blev Messi världens bästa fotbollsspelare?
Varför pekar han mot himlen när han gjort mål?
Är Messis statistik bättre än Cristiano Ronaldos och Diego Maradonas?

Detta och mycket mer får du svar på i Allt om Messi. Vi berättar om den lilla pojken som växte upp och blev världens bästa fotbollsspelare. Boken är full av fina bilder, spännande berättelser, citat och statistik. Som avslutning kan du testa dina kunskaper om Messi i ett quiz.

Allt om Messi

Allt om Messi

 • Förlag: Orage
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-01-27
 • ISBN: 9788283432046

6. Matchstart av Dan Freedman

För Jamie finns det inget viktigare än fotboll, och hans högsta önskan är att bli en av Kingfieldskolans bästa spelare – och när han blir äldre ett äkta fotbollsproffs. Som ny elev på skolan har Jamie extra mycket att bevisa, så varför står inte hans mamma, hans lärare och hans bästa vän på hans sida och stöttar honom? Pressen ökar mer och mer. Har Jamie vad som krävs för att lyckas?

Första delen i en spännande fotbollsserie, skriven av den brittiske fotbollsjournalisten Dan Freedman.

Matchstart

Matchstart

7. Spela på bästa fot: att leda med glädje E-bok av Pia Sundhage, Elisabeth Solin

OS i Kina 2008. Pia Sundhage bärs fram i guldstol av sina spelare. ?Vi har vunnit OS-guld!? Efter USAs vinst över Brasilien pratas det i hela fotbollsvärlden om Pia Sundhage och om att ?hålla fast vid sin ledarfilosofi?, ”njuta av ögonblicket”, ?göra varandra bra? och ”våga ta risker”.
Spela på bästa fot är en ledarskapsbok. En bok om glädje, passion och positivt ledarskap. Pia Sundhage har skrivit dagbok från att hon kontrakterades som förbundskapten för amerikanska damlandslaget i fotboll till att hon leder dem till OS-guld. Där kan vi läsa hur hennes ledarfilosofi ser ut i praktiken, med spelare och med ledarteamet. Hur hon hanterar motgångar, skapar lagkänsla och spelglädje. Pia skriver tillsammans med Elisabeth Solin som också varit hennes mentor. Elisabeth har återkommande reflektionsavsnitt i boken där hon lyfter fram olika aspekter av Pias ledarfilosofi, plockar in det i arbetslivets ledarskap och ger fördjupad kunskap för både idrottsledare, arbetsledare och alla som vill bli bättre på att leda sig själva.
Boken kan läsas på två sätt. Som en handbok och inspiration till ett positivt ledarskap, om att göra varandra bra, ta tillvara olikheterna och att våga – genom Pias tankar och teorier kring fotbollen och i Elisabeths reflektioner kring Pias ledarskapsfilosofi och allmänna tankar, råd och tips kring ledarskap.
Boken kan också läsas som en berättelse om vardagens slit och glädjeämnen för en coach långt hemifrån, berättelsen om ett dramatiskt fotbollsäventyr med en fantastisk final, med en av vår tids skickligaste ledare.

8. Världens viktigaste match av Jesper Tillberg

I en lägenhet strax utanför Örebro bor Jille. Han är fjorton år och hans högsta och enda dröm är att bli fotbollsproffs. Han tränar hårt, äter nyttigt och fokuserar dygnet runt. När han så tas ut till att träna med A-laget, och samtidigt får chansen att visa vad han går för i distriktslaget är hans lycka gjord. Äntligen ska han få sätta dit alla som under åren sagt att han är för liten i kroppen för att gå riktigt långt.
Men allt är inte perfekt. Hemma finns en familj som bär ärr efter flykten från Kurdistan. Det finns en pappa som har kvar granatsplitter i axeln, en mamma som sörjer sin syster som dog under Halabja-massakern. Och framför allt finns det en släkting som försvunnit i kriget, ingen vet om han fortfarande lever.
Mitt i allt detta står en fjortonåring, som slits mellan de olika världarna och som får kämpa hårdare än de flesta för att nå sitt mål. 

9. Avspark av Tom Palmer

Jake hade spelat
fotboll ända sedan han lärde sig att gå. Och så länge han kunde minnas hade han
drömt om att bli fotbollsproffs. Inte för att han ville bli rik och berömd som
Steven Gerrard eller Wayne Rooney. Det var inte därför. Han ville bli
fotbollsspelare för att han älskade fotboll.

Avspark är den
första delen i en ny, spännande serie om fotbollsdrömmar och vänskap i ett engelskt juniorlag. Varje del handlar om en särskild kille i laget, och här är det
vänsteryttern Jake som står i fokus. Jake har alltid drömt om att spela fotboll
professionellt och när han blir uttagen till Uniteds juniorlag för spelare
under tolv år börjar en både spännande och orolig tid i hans liv.

”Det är roligt, spännande och realistiskt, och boken håller
dig inte inne för länge när du i stället skulle kunna vara ute i parken och öva
på straffar med dina kompisar.” The Book
Bag

Avspark

Avspark

10. Passa! av Thomas Halling

Möt Wille, elva år, i en ny serie av Thomas Halling! En serie om fotboll, men den sortens fotboll som spelas på skolgården och inte i klubb. Förutom matcher och dramatik handlar det även om kärlek, konflikter och bråk. Handlingen skulle kunna vara hämtad från vilken skola som helst! Wille gillar inte att spela fotboll och han är inte bra på det. Men i skolan måste han spela ibland i alla fall. Vad Wille verkligen gillar är att spela schack, dataspel och läsa böcker. Men så en dag kommer han på något som förändrar allt. (8-11 år) 

Passa!

Passa!

 • Förlag: Alfabeta
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2014-08-12
 • ISBN: 9789150116786
Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL