Boktips: Tio bästa böckerna för dig som vill lära dig redovisning och bokföring

Bra böcker om bokföring.

Nästan alla av de stora företagsledare som tagit sina rörelser från ingenting till stora succéer förespråkar ordning och reda på pengarna. Här är tio riktigt bra böcker som ger dig koll på bokföringen.

Ordning och reda är vägen till framgång för alla företag

Det låter naturligt när vi hör det sägas, men när tusen andra saker ska göras varje dag blir en del saker åsidosatta. Inte minst i uppstarten, då uppbyggnaden av företaget tar nästan all tid. Det gäller så klart alla olika sorters modeller: enskild firma, handelsbolag, aktiebolag och så vidare.

Det du kan göra är att läsa in dig på ämnet och skapa dig själv en god överblick så att du alltid vet hur ditt företag mår ekonomiskt. Det är inte bara för de som sitter på ekonomiavdelningen eller som har ett personligt intresse i redovisningen.

Genom kunskap kan du också spara pengar, se till att undvika bokföringsmisstag som andra har gjort och dessutom strömlinjeforma de dagliga sysslorna.

Här är Boktuggs tio bästa tips för dig som vill lära dig om ekonomi, redovisning och bokföring i små och stora företag, på väg uppåt i världen.

Tio bästa böckerna för dig som vill lära dig redovisning och bokföring

1. Samlingsvolymen Redovisning 2019

Samlingsvolymen 2019 – RedovisningStandardverket för bokföring och redovisning! Här samsas K1-, K2- och K3-regelverken med FAR:s rekommendationer och uttalanden, tillämpliga lagar och BAS-kontoplanen.Om FAR:s Samlingsvolym Redovisning I FAR:s Samlingsvolym Redovisning finns den goda redovisningsseden samlad. Här hittar du bl.a. Bokföringsnämndens K-regelverk inklusive uppdaterade K2.

Samlingsvolymen Redovisning 2019

Samlingsvolymen Redovisning 2019

  • Förlag: FAR
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-02-18
  • ISBN: 9789188735140

2. Bokföring : praktisk handbok med konteringsexempel

BOKFÖRING är en praktisk handbok för företag och föreningar. Boken innehåller massor av konteringsmallar och exempel som visar hur du bokför olika affärstransaktioner.Boken är uppdaterad med senaste BAS-kontoplanen, anpassad till nya K2-reglerna (BFNAR 2016:10 och BFNAR 2017:3) och uppdaterad med de skatte- och momsregler som gäller från 2018.BOKFÖRING är ett utmärkt uppslagsverk för alla som ägnar sig åt löpande redovisning. Alla transaktioner kommenteras utförligt på ett enkelt och begripligt språk. Mängder av konteringsexempel bidrar ytterligare till att du lättare förstår det här med bokföring. Ett mycket utförligt register gör att du alltid hittar det du letar efter.Boken är inte anpassad till K1- eller K3-regelverket. Bokför du enligt K1-regelverket, se boken Bokföring och bokslut i enskild firma.

3. Bokföring och bokslut i enskild firma : förenklat årsbokslut enligt K1-reglerna

BOKFÖRING OCH BOKSLUT I ENSKILD FIRMA är en komplett handbok för dig som sköter bokföring och/eller bokslut i en enskild firma. Boken hjälper dig både att upprätta ett förenklat bokslut och med bokföring i en enskild firma. Du som har en nettoomsättning på högst3 miljoner kr får göra ett förenklat årsbokslut.Boken innehåller en mängd konteringsexempel som visar hur du värderar de olika posterna i det förenklade årsbokslutet. Allt utförligt kommenterat på begriplig svenska. Exemplen bygger på BAS-kontoplanen för förenklat årsbokslut.Författarna Anette Broberg och Cecilia Stuart Bouvin jobbar som skatte- och redovisningsexperter på Björn Lundén Information. De har lång erfarenhet av bokföring i enskild firma och kan förklara reglerna på ett pedagogiskt sätt.

4. Bokföringsboken 2019 : svensk redovisning

Med BAS utförliga konteringsinstruktioner bokför du rätt direkt vid den löpande bokföringen. Instruktionerna har även anpassats till K2- och K3-reglerna.I boken finns en omfattande fördjupningsdel som bland annat tar upp bokföring vid omvänd moms t.ex. vid import, hur kontoplanen kan användas för att visa lönsamhet per produkt m.m. Denna bok kommer framför allt att innehålla detaljerade konteringsinstruktioner för BAS-kontona. Avsikten är att ge detaljerat stöd vid löpande klassificering och bokföring av affärshändelser.

5. Kort om bokföring och bokslut

Denna bok syftar till att ge läsaren en bra grund för att sköta löpande bokföring och upprätta bokslut. I boken fokuseras såväl begreppsförståelse, bokföringslogik som konkret bokförings- och bokslutsarbete. Bokförings- och bokslutsarbete relateras till de finansiella rapporter som företag upprättar och som bygger på bokförda belopp. Sammanställning av resultaträkning och balansräkning och analys av dessa behandlas. I boken sätts också bokförings- och bokslutsarbetet in i ett sammanhang av dess roll i såväl organisationer som i samhället i stort. I bokens alla delar finns ett stort antal exempel, dels för att illustrera de resonemang som förs, dels för att visa på praktisk tillämpning.

6. Bokföring från början Faktabok

Kombinerad fakta- och övningsbok med fristående lösningsbok som inte förutsätter några förkunskaper i bokföring/redovisning. Målet är att läsarna ska lära sig så mycket bokföring att de självständigt kan sköta den löpande bokföringen i ett mindre företag eller assistera i detta arbete i en större rörelse.

Fakta- och övningsboken innehåller teori och ett stort antal övningar och praktikfall baserade på autentiska verifikationer och vanligt förekommande affärshändelser. Lösningsboken har fullständiga lösningar och förslag på studieplan.

7. Företagsekonomi 100 Fakta

Det här är en grundläggande lärobok i företagsekonomi som ger en heltäckande introduktion i ämnet. Nu i sin 18:e upplaga!

Boken har blivit en klassiker inom grundläggande företagsekonomi tack vare ständig utveckling och förnyelse. Den är praktiskt relevant och tillämpbar men också väl förankrad i företagsekonomisk teori.

8. Företagsekonomi – en introduktion : faktabok 

Med sitt heltäckande innehåll är Företagsekonomi – en introduktion särskilt lämplig för kortare grundkurser i företagsekonomi på högskola och universitet. Den passar också för såväl interna utbildningar på företag och andra organisationer som för komvux och YH-utbildningar.
Företagsekonomi – en introduktion består av en faktabok och en övningsbok som också innehåller facit och fullständiga lösningar.
Den är en komprimerad version av den välkända Företagsekonomi 100, upplaga 18.

9. Redovisning : från bokföring till analys (bok + digital produkt)

Redovisning är en process som omfattar allt från företagets transaktioner och omständigheter, till den analys och användning av företagets redovisnings­information som slutligen sker. Redovisning ligger också till grund för en lång rad viktiga beslut. Vi vill med den här boken visa att redovisning är någonting helt fundamentalt i samhället och ett ämne som är både roligt, spännande och viktigt! 

10. Den nya ekonomistyrningen, bok med eLabb

Huvudboken innehåller budgetering, resultatplanering, produktkalkylering, investeringskalkylering, intern redovisning, standardkostnader, internprissättning med mera. De tre viktigaste nyheterna i upplaga fem är kundinriktad ekonomistyrning, hållbar utveckling och ekonomistyrning av projekt.

Till boken finns ett rikt övningsmaterial i form av en övningsbok, det webbaserade studiestödet eLabbet, samt en innehållsrik hemsida med en mängd olika övningar och praktikfall och mycket mer. Dessutom ligger ett kapitel om hållbar utveckling på hemsidan vilket uppdateras kontinuerligt. Detta ger läsaren en mängd möjligheter att studera teorier och metoder men också att träna på centrala moment och testa sina kunskaper.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,