ANNONS

Jonas Eika blir kallad ”författarclown” av dansk politiker efter sitt tacktal vid prisutdelningen

Jonas Eika riktade hård kritik mot Danmarks statsminister i sitt tacktal i Stockholms konserthus 29/10. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Reaktionerna på den prisbelönte författaren Jonas Eikas tal om ”dansk statsrasism” låter inte vänta på sig i Danmark. ”Författarclown” twittrar Rasmus Stoklund (S).

Direkt efter att han utsetts som årets mottagare av Nordiska rådets litteraturpris gick Jonas Eika hårt åt den danska statsministern Mette Frederiksen (S).

”I Danmark är rasismen både kulturell och juridisk, i Danmark har vi statsrasism”, sade Eika i sitt tal i Stockholms konserthus där han också beskyllde den socialdemokratiska Frederiksen för att ha övertagit ”den förra regeringens rasistiska språk och politik”.

ANNONS

Han var också kritisk till övriga nordiska länder och sade sig tro att ”den rasistiska och islamofobiska nationalismen i dessa år vinner fram i de nordiska nationalstaterna”.

”Djupt oenig”

Mette Frederiksen lät bli att applådera och förklarade på en presskonferens med de nordiska statsministrarna dagen efter att hon inte håller med.

– Jag är djupt oenig vad gäller den beskrivningen av Danmark och Norden som låg till grund för inlägget, sade hon och förklarade att hon inte ville gå i polemik med en pristagare under en i övrigt festlig och trevlig kväll.

Hennes partikollega Rasmus Stoklund, ansvarig för integrationsfrågor, kallar Eika ”författarclown”.

När han blir ombedd att höja nivån på sitt twittrande svarar Stocklund kort:

”Nej”

Ännu surare är Pia Kjærsgaard, tidigare partiledare för det högerpopulistiska Danske Folkeparti:

”Skäms, Jonas. Missbruk av Nordiska Rådet” lyder hennes tweet.

”Hudlöst ärligt”

Men Jonas Eika får också stöd för sin kritik. Uffe Elbæk, partiledare för det gröna och socialliberala Alternativet, och en gång dansk kulturminister, beskriver det som ”politik direkt från hjärtat. Och hudlöst ärligt. Min generation har Carsten Jensen. De unga har Jonas Eika” twittrar han.

Jonas Eikas novellsamling ”Efter solen” beskrivs som samhällskritisk science fiction och har förutom Nordiska rådets litteraturpris fått tre danska litteraturpriser. Modernista ger ut den på svenska i mars nästa år.

Text: Erika Josefsson/TT

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se