Jonas Eika blir kallad ”författarclown” av dansk politiker efter sitt tacktal vid prisutdelningen

Jonas Eika riktade hård kritik mot Danmarks statsminister i sitt tacktal i Stockholms konserthus 29/10. Arkivbild: Henrik Montgomery/TT.

Reaktionerna på den prisbelönte författaren Jonas Eikas tal om ”dansk statsrasism” låter inte vänta på sig i Danmark. ”Författarclown” twittrar Rasmus Stoklund (S).

Direkt efter att han utsetts som årets mottagare av Nordiska rådets litteraturpris gick Jonas Eika hårt åt den danska statsministern Mette Frederiksen (S).

”I Danmark är rasismen både kulturell och juridisk, i Danmark har vi statsrasism”, sade Eika i sitt tal i Stockholms konserthus där han också beskyllde den socialdemokratiska Frederiksen för att ha övertagit ”den förra regeringens rasistiska språk och politik”.

Han var också kritisk till övriga nordiska länder och sade sig tro att ”den rasistiska och islamofobiska nationalismen i dessa år vinner fram i de nordiska nationalstaterna”.

”Djupt oenig”

Mette Frederiksen lät bli att applådera och förklarade på en presskonferens med de nordiska statsministrarna dagen efter att hon inte håller med.

– Jag är djupt oenig vad gäller den beskrivningen av Danmark och Norden som låg till grund för inlägget, sade hon och förklarade att hon inte ville gå i polemik med en pristagare under en i övrigt festlig och trevlig kväll.

Hennes partikollega Rasmus Stoklund, ansvarig för integrationsfrågor, kallar Eika ”författarclown”.

När han blir ombedd att höja nivån på sitt twittrande svarar Stocklund kort:

”Nej”

Ännu surare är Pia Kjærsgaard, tidigare partiledare för det högerpopulistiska Danske Folkeparti:

”Skäms, Jonas. Missbruk av Nordiska Rådet” lyder hennes tweet.

”Hudlöst ärligt”

Men Jonas Eika får också stöd för sin kritik. Uffe Elbæk, partiledare för det gröna och socialliberala Alternativet, och en gång dansk kulturminister, beskriver det som ”politik direkt från hjärtat. Och hudlöst ärligt. Min generation har Carsten Jensen. De unga har Jonas Eika” twittrar han.

Jonas Eikas novellsamling ”Efter solen” beskrivs som samhällskritisk science fiction och har förutom Nordiska rådets litteraturpris fått tre danska litteraturpriser. Modernista ger ut den på svenska i mars nästa år.

Text: Erika Josefsson/TT

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!
TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL