Dagens boktips med mera – 20 oktober 2019

Alla människor har olika sidor och att tro att författare är annorlunda är ju så klart dumt. Enid Blyton visade en sida offentligt och en annan privat. Hon inledde sitt andra äktenskap på just denna dag.

Få är väl de som växte upp på 1970- och 1980-talet som inte läst hennes böcker. Men hur var hon egentligen? Källorna visar en splittrad bild.

Enid Blyton var något alldeles särskilt

Måste man vara en bra människa för att sälja många böcker? Nja, kanske inte. Enid Blyton har sålt fler än 600 miljoner böcker och läses än idag, trots att tiden ibland sprungit ifrån äventyren hon skapade under 1900-talets första hälft. Hon var en älskad författare, men inte lika älskad privat.

Som person har hon nagelfarits rejält efter sin död och porträtten är inte smickrande. Bland annat sägs det att hon var besatt av sin beundrarpost, och att hon inför sitt barn var en kvinna av iskyla. I filmen om henne, där hon porträtteras av Helena Bonham Carter, stänger hon dörren för att slippa höra sin ledsna baby gråta i sin säng … 

Enid hann utöver den bästsäljande Fem-serien med att skriva Mysterie-böckerna, Hemliga sjuan och Äventyrsböckerna, som gick mycket i samma stil som serien om de fem. Sanningen är att hon skrev fler än 600 böcker under sin karriär, översatta till fler än 90 språk. Antal sålda böcker? Håll i dig nu: 600 miljoner. En fullständigt förkrossande siffra.

På dagens datum, den 20 oktober 2019, gifte hon sig för andra gången. Maken var kirurgen Kenneth Fraser Darrell Waters.

Nya böcker som släpps idag

Idag släpps det två böcker på svenska.

Fältvilt

Fältvilt

Dagens jordbrukslandskap är vackert för ögat men fattigt på innehåll. Att vårda fältviltet är att investera i biologisk mångfald. Mer fältvilt genererar naturligtvis fler jakttillfällen, till gagn både för jägare och markägare. Men mer fältvilt betyder så mycket mer. Läs mer »
Hugo och hans leksakslåda, Hugo and his toybox, Hugo y su cajita de juguetes

Hugo och hans leksakslåda, Hugo and his toybox, Hugo y su cajita de juguetes

Hugos spännande upptäckter tillsammans med hans två mammor fortsätter i ”Hugo och hans leksakslåda”. Hugo övar på att lägga klossar av olika former i sina respektive hål, och att lägga tillbaka leksakerna efter sig – fast det visade sig att det var roligare att plocka ut dem än in dem ur lådan. Läs mer »

Denna dag i Boktuggs historia – 20 oktober

2017 var rubrikerna Författare och skådespelare gör gemensam fantasydebut och Stockholm Literature lyfter det översatta ordet.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,