Denna artikel sponsras av författare/förlag

Peter Lood utforskar människans hämndbegär i ny spänningsserie

Peter Lood. Foto: Privat

Bokserien Talionprincipen handlar om privatspanaren Tom Hector, som drivs av devisen ”öga för öga, tand för tand”. Nyutkomna thrillern Talisman är del ett.

Under 2018 kom flera nyhetsrubriker om att björnblod får människans muskler att växa. Detta blev startskottet för författaren Peter Lood att börja skriva på en ny serie. Fem spänningsromaner är planerade i serien Talionprincipen, och samtliga handlingar och titlar är spikade.

– Tanken hos mig utgår ifrån en allmän frustration över att om någon tar sig rätten att våldföra sig på någon annan så slipper den oftast alltför lindrigt undan. Den uråldriga principen Talion – att samhället vid rättsskipning av en brottslig handling åberopar fullkomlig likhet mellan brott och straff – har sitt ursprung i gamla tiders primitiva samhällen, men används än idag vid skadeståndsrätt, säger Peter. 

Först ut är thrillern Talisman, och här får läsaren bekanta sig med bokseriens huvudkaraktär Tom Hector. Hans föräldrar har blivit mördade, vilket har gjort honom maniskt besatt i sin tro om total rättvisa i vedergällning. Dagens domstolar utfärdar alldeles för veka straff när en oskyldig blivit förorättad, anser han, och detta försöker han ändra på.

– Tom är en man med stort rättspatos som bär omkring på en frustration efter traumat med att hans älskade föräldrar mördades. Denna frustration, som gör honom lättkränkt och snabbt provocerad har även sitt ursprung i det björnblod han blivit alltmer beroende av att injicera i sin kropp.

Tom Hector bor nere i källaren hos sin tvillingsyster Kim och hennes fosterson Alex ute på Lidingö i Stockholm. Förutom arvet efter föräldrarna livnär sig Tom som privatspanare, men är samtidigt ett hemligt och livsfarligt vapen hos säkerhetspolisen. I Talisman har Tom dessutom iklätt sig rollen som nämndeman i Stockholms tingsrätt. Inte för att fälla gärningsmännen, utan för att se till att de går fria. Detta för att sedan kontrollerat utföra sin hämnd på dem, enligt devisen öga för öga, tand för tand.

Talisman

Talisman

  • Förlag: Vulkan
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-09-18
  • ISBN: 9789189013698

– Jag tror mig med åren ha förstått varför jag alltid återkommer till temat hämnd i mina böcker, berättar Peter. Det handlar om att jag månar om att se den lilla, snälla och försvarslösa individen. Inte sällan dyker det upp ett oskyldigt djur som hamnar i kläm i mina böcker. När jag känner stor frustration över tanken på att någon oskyldig blivit slagen, misshandlad eller till och med dödad så tänds en låga inom mig. Bränslet till den lågan räcker ofta genom hela boken. Jag när en önskan om civilkurage som ger upprättelse.

Han drivs också av tanken på att en ond person även kan vara god, beroende på perspektiven. Som författare vill han att läsaren ska bli underhållen för en stund, komma bort från vardagen och få stifta bekantskap med spännande världar, intressanta miljöer och tänkvärda karaktärer. Den största inspirationskällan i gestaltning och hur man väver ihop en bra intrig är Jo Nesbø.

– När jag går in i min skrivarbubbla ser jag händelserna som i en film framför mig och jag vill själv få ut spänning medan jag skapar. Jag skriver i presens för att jag gillar närvaron och jag försöker skapa ett driv i mina berättelser, säger Peter.

Om författaren

Peter Lood bor tillsammans med sin fru i Eskilstuna. Deras två vuxna söner har flyttat hemifrån och i somras blev Peter farfar. Peter har arbetat i ledande och samordnande roller för Vägverket/Trafikverket och det är också från de fyra transportslagen järnväg, väg, sjöfart och flyg han hämtat inspirationen till Infrastrukturserien. Jämte sitt ordinarie arbete ger han ut en thriller per år och han debuterade 2014 med Lysande spår.

Talisman

Talisman
Serie Talionprincipen
Författare
Förlag Vulkan
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor322
Vikt200 gr
Utgiven2019-09-18
SABHc
ISBN 9789189013698
Sommar i Stockholm. Tom Hector vaknar upp på Clara kyrkogård efter att ha blivit brutalt misshandlad. En uppoffring han anser värd sitt pris i jakten på upprättelse för en ung kvinna som blivit mördad av sin familj. Detta är upptakten till en rå historia om hedersvåld och terrorism, där målet för Tom Hector varken är att fria, fälla eller förlåta. Målet är att skipa rättvisa, enligt den uråldriga lagen om Talionprincipen. Talisman är den första boken i den nya serien Talion principen med detektiven och privatspanaren Tom Hector. Precis som tidigare utgivna böcker av Peter Lood så handlar Talion-principen om det basalaste hos människan. Hennes allra simplaste begär; hämnd.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se