ANNONS

Litteraturkritikern Harold Bloom är död

Kathy Willens/AP/TT Författaren och litteraturkritikern Harold Bloom blev 89 år gammal. Arkivbild.

Den amerikanske författaren och litteraturkritikern Harold Bloom har dött, skriver The Guardian.

Blooms hustru Jeanne berättar för tidningen att hans hälsa sviktade den sista tiden, men att han fortsatte att undervisa och skriva böcker in i det sista.

Harold Bloom skrev fler än 20 böcker under sin karriär, de flesta ur ett litteraturkritiskt perspektiv, och beskrivs i amerikansk press som den populäraste, men kanske den mest kontroversielle, litteraturkritikern i landet.

Bloom förespråkade ofta den västerländska litteraturen och hyllade klassiska verk av Shakespeare, Chaucer och Kafka, och hade inte mycket för nya trender inom litteraturen, vilka han bland annat beskrev som ”skolan av förbittring”.

Bland hans mest kända verk finns Den västerländska kanon : böcker och skola för eviga tider, Hur du ska läsa, och varför samt The book of J.

Harold Bloom blev 89 år gammal.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se