Boktips: Tio bästa böckerna om att starta företag

Har du startat eget eller går i tankarna att starta? Det finns många bra böcker som hjälper dig vidare. Foto: Istock

Att ha ett eget företag är många människors dröm. Men hur svårt är det att starta upp en egen rörelse? Med lite hjälp är det inte alls omöjligt. Här är våra bästa boktips.

Var förberedd och påläst – då blir allt lättare

Plötsligt en dag står du där och har startat eget. Du önskar kanske att du skulle läst in dig lite mer innan du tog det stora steget? Ingen fara! Det finns många goda exempel på folk som startat eget och som lyckats och nu delar med sig av sina erfarenheter. Men ja, det är nog klokt att lyssna på de tips som finns, för att slippa göra om samma misstag andra gjort.

I bokform hittar du numera noggranna redogörelser från människor som gjort succé eller kan mycket om sina respektive branscher. Det kan spara dig väldigt mycket tid och kraft, och kostar dessutom bara en blygsam summa. Ta dig lite tid, läs in dig och bädda för succé.

Här är tio bra böcker för dig som ska starta upp ditt nya företag – lycka till!

Boktips: Tio bästa böckerna om att starta företag

1. Starta eget företag snabbt och lönsamt av Holger Wästlund

I den här boken har jag sammanställt ett stort antal konkreta råd och tips som alla är beprövade. Boken är upplagd så att du ska kunna gå fram steg för steg.Steg I handlar om hur du skaffar kunder så fort som möjligt. Det är tillsammans med dina kunder som du på bästa sätt bygger upp, formar och korrigerar en affärsidé som kommer att hålla i framtiden.Steg II handlar om att ditt företag bör bli lönsamt så tidigt som möjligt. Detta är av flera skäl. Dels är det lättare att överleva som företag om du inte behöver vänta för länge på att det ska bli lönsamt, dels får du från början konkreta bevis på vad i din verksamhet som fungerar och vad som inte fungerar.Steg III handlar om det absolut viktigaste för ditt företag – dig själv!Först i Steg IV kommer vi till den detaljerade planeringen. Planering är viktig men jag vill, i motsats till många andra, rekommendera att du inte planerar för mycket innan du sätter igång. Jag har i min rådgivande verksamhet som konsult sett alldeles för många som länge stirrat in i datorn för att där försöka utveckla den ultimata affärsplanen. Nej, ut och skaffa kunder och se till att pengarna böjar rulla in så snart som möjligt.Mycket av jobbet i samband med att starta ett nytt företag handlar om rent praktiska saker som i dag är lätt att få mycket information om. Steg V är därför uppbyggd som en ren ”att-göra-lista”. Där finns inga stora svårigheter, det är bara en mängd praktiska åtgärder som måste göras.Följer du den här ordningen och de råd och tips som finns i denna bok så är förutsättningarna goda att du lyckas. Då blir det kanske aktuellt att företaget ska växa och därmed kommer även du att växa. Det handlar Steg VI om.

2. Starta & driva företag

Starta & driva företag. Det här är boken för dig som driver eller tänker starta företag – oavsett bransch och företagsform. Så här långt har boken hjälpt fler än 125 000 företagare till en bra start.Boken tar upp alla de viktiga sidorna med det här att vara egen företagare: Starten – budget, affärsplan, kapitalbehov, finansiering, företagsform, a-kassa, mm Marknadsföringen – DR, PR, internet, kundvård, varumärke, mm Företagsekonomi – budgetar, nyckeltal, lönsamhet, prissättning, mm Avtals- och köprätt – köplagen, konsumentköp, näthandel, inköpsteknik, mm

3. Framgångsboken 

Alexander Pärleros driver den populära Framgångspodden, där han intervjuar flera av Sveriges och världens mest framgångsrika personer. I den här boken berättar han om sin resa mot ett framgångsrikt liv och delar med sig av sina bästa tips och verktyg: Hur kan vi använda visualisering som framgångsfaktor? Hur optimerar vi vår tid, sätter mål och förhandlar? Hur stärker vi vår självkänsla och hur kan vi hantera motgångar?
Många förknippar framgång med att tjäna mycket pengar och nå höga höjder i sin karriär, men att vara framgångsrik handlar minst lika mycket om att skapa sig ett liv där man ägnar sig åt sin passion och hela tiden vågar utmana sig själv. Att vara framgångsrik är att vara orädd, att våga misslyckas och att lära sig av sina erfarenheter.

Framgångsboken

Framgångsboken

  • Förlag: Månpocket
  • Format: Pocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-07-04
  • ISBN: 9789175039619

4. Min hemlighet av Petter Stordalen, Jonas Forsang

Jag heter Petter Anker Stordalen. Jag gick från att vara Norges bästa jordgubbsförsäljare till att bygga upp en av Skandinaviens största hotellkoncerner. Idag har vi 180 hotell och 13 000 anställda.

Hela mitt liv har jag jagat framgången. Hela mitt liv har jag haft siktet inställt på framtiden. Mot nästa mål. Mot nästa affär. Mot nästa möjlighet. Jag har aldrig haft tid eller lust att skriva en bok.

Men under våren 2014 förändrades allt. Våren 2014 fick vi beskedet vi hade befarat. Att min fru, Gunhild, var dödligt sjuk. Där och då rasade min värld.

***

Min hemlighet delar Petter Stordalen med sig av alla sina hemligheter, alla de tips och tricks som tagit honom dit han är idag både som make, far och företagsledare. En historia om att våga när andra tvekar, om att få ut det bästa av de omkring dig. En historia att både lära av och leva efter.

Stordalen delar med sig av sin kunskap om företagande, investeringar, förhandling och hur man inspirerar sina anställda. Men det handlar lika mycket om resan hit om hur blev Petter Stordalen en av Nordens största entreprenörer. Vad är nyckeln till att nå framgång? Och var det värt det?

5. Starta Eget – handbok för nya företagare av Meg Marnon

En praktisk handbok till dig som tänker starta eget. ca 170 sidor. Boken innehåller bland annat:- Att hitta och formulera affärsidéer- Finansiera uppstarten av företaget- Att göra en budget- Hur man marknadsför sitt företag- Säljteknik. – Hur man startar en webbutik.- Mallar för avtal och affärsdokument. Boken passar mycket bra inom Starta eget-utbildningar och Ung Företagsamhet, UF-företag! Boken är spiralbunden, tryckt i färg och har vårt smidiga format 16×22,5 cm. Författare är Meg Marnon som lång erfarenhet av att skriva om uppskattade läromedel.

6.Starta inte eget företag : Förrän du läst den här boken av Mats Ingelborn

Är du trött på ditt jobb?Har du funderat på att starta eget företag?Gör inte det förrän du har läst den här boken.Den här boken är inte skriven för att ge dig svar utan för att ställa frågor, utmana dina tankar och få dig att tänka efter innan du startar eget företag. Om du nu redan varit galen nog att starta ett företag hoppas jag att boken kan ge dig nya insikter så att du undviker att köra i diket.Långt ifrån alla människor är skapta för att driva företag och ännu färre har den uthållighet som krävs för att bygga något som är bra för Sverige, det vill säga företag som har kapacitet att anställa eller skapa bestående värden. ”24 välformulerade argument för att vi inte ska starta företag”, Tidningen Entreprenör”Läs gärna Mats Ingelborns bok… han har varit företagare i 30 år och saknade en bok om sin verklighet”, Tidningen Femina”24 olika motiv till varför människor vill starta företag Även om motiven verkar vara rimliga visar han upp aspekter som man sällan tänker på och ännu mindre talar om”, BTJ.seMer om boken på http://startainteeget.se

7. Starta eget som konsult – IT-konsult, PR-konsult, ekonomikonsult, byggkonsult m.fl. 

Du lär dig hur du får din konsultverksamhet lönsam snabbt, hur du tar rätt betalt, hur du fakturerar snabbt enligt din egen rutin. Du får länkar till sajter där du kan lära dig mer, du lär dig hur du sätter upp dina egna mål som konsult, hur du gör en enkel affärsplan, hur du ser till att du själv utvecklas hela tiden och du får en komplett och praktisk checklista hur du steg för steg startar ditt eget företag som konsult.

8. Starta och driva eget : Smart, digitalt och hållbart

Har du en idé som du vill göra till verklighet genom att starta eget företag? Eller är du redan igång men står och stampar? Då är den här boken för dig!  

Det har aldrig varit enklare att starta eget företag, som ett sidoprojekt eller en heltidssysselsättning. I vår uppkopplade värld kan du enkelt och billigt bygga upp din verksamhet och nå kunder på helt nya sätt, till och med innan du har något att sälja. Men oavsett om du bara har ett frö till en affärsidé eller har drivit eget under en tid så kan frågetecknen vara många. Använd den här boken som en guide för att steg för steg komma igång och komma vidare. Få svar på dina frågor, inspireras av andra och ta hjälp av startupföretagens metoder för att bygga ett företag som är smart, digitalt och hållbart.   

Elin Häggberg är journalisten som blev entreprenör. Genom sina föreläsningar och guider, sin blogg Teknifik och podcasten Teknikens Under, hjälper Elin tusentals människor varje vecka att bättre förstå och använda teknik och digitala verktyg. Från att aldrig ha sett sig som en företagartyp är hon idag en inspirationskälla för många som drömmer om att ta klivet till eget. När Elin själv startade företag saknade hon en tydlig, enkel guide in i företagslivet som var anpassad efter den digitala världen. Nu finns den!

9. Starta eget för nya svenskar – Sfi kurs D

I Starta eget för nya svenskar går språkträning och entreprenörskap hand i hand. Syftet är att ge eleverna verktyg och inspiration att som entreprenörer och företagare kunna försörja sig i det nya landet.ELEVBOK

I tio korta kapitel behandlas grunderna i både svenska språket och entreprenörskap, varvat med företagarporträtt och övningar. Till varje avsnitt följer konkreta råd för att förbereda för vardagslivet som småföretagare i Sverige. Boken går från ax till limpa – startar med hur man hittar en framgångsrik affärsidé och avslutar med att visa hur denna kan bli en lönsam affärsverksamhet.

Ett levande galleri av företagare och entreprenörer, som alla själva har invandrat till Sverige, inspirerar och erbjuder ett bra stöd på vägen mot en egen försörjning i det svenska samhället.

Materialet är avpassat för sfi kurs D (och senare delen av C) samt språkintroduktion.
Säljs också i tiopack.

Till läromedlet hör ett lärarpaket.

10. Starta eget som inredare – bli inredare, stylist eller jobba åt leverantörer av Holger Wästlund

Bli inredare – ett verkligt drömjobb, Kalla dig för inredare, många möjligheter för inredare, bli specialist, Så skaffar du uppdragsgivare, 20 sätt att skaffa uppdragsgivare, Hemsida för inredare, Nyhetsbrev för inredare, Skaffa kunder utan att det kostar något, Dina viktigaste uppdragsgivare, Så blir ditt inredningsföretag lönsamt, Börja hemifrån som inredare, fakturera snabbt som inredare, Samarbeta med leverantörerna som inredare, Undvik dessa misstag som inredare, Så sätter du egna mål som inredare, en enkel affärsplan för inredare, att-göra-lista för inredare, ditt inredningsföretags namn, Så väljer du bolagsform för ditt inredningsföretag, Så registrerar du ditt inredningsföretag, försäkringar för inredare, Checklista för att starta ett inredningsföretag, Framtiden för inredare.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

info@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL