ANNONS

Natur & Kultur släpper podd om samhällsengagemang

I avsnitt 4 av podcasten Kurage: Att tämja vargar & äga naturen – med Lars Berge som fick Natur & Kulturs debattbokspris 2019 för Vargattacken. Samtal från prisutdelningen i Almedalen med Lars Berge, Helena Granström och Staffan Widstrand. Moderator: Andreas Ekström. Foto: Karl Melander

Bakom den nya podcasten Kurage står stiftelsen Natur & Kultur. De första fem avsnitten finns tillgängliga redan nu, och ytterligare fem släpps senare i höst.

När Natur & Kultur tar fram en serie samtal om samhällsengagemang och demokrati sker det inte i ljudboksform utan som en podcast. Avsnitten släpps i vanliga pod-kanaler som iTunes, Acast och Spotify.

Den röda tråden i podcasten Kurage är samhällsengagemanget och bredden på de många initiativ som tas av organisationer och individer för att stärka vår demokrati, skriver Natur & Kultur i ett pressmeddelande. Podcasten ”fördjupar samtalet om demokrati med drivna och hängivna personer i stiftelsen Natur & Kulturs nätverk av pristagare och stödmottagare”. 

ANNONS

Under hösten publiceras 10 avsnitt i poddserien, varav de fem första nu finns tillgängliga. Programledare för många av samtalen är Nina Eidem, förläggare på Natur & Kultur.

#1 Brutal verklighet på scenen – med Teater Fryshuset

Förra året dog 45 personer i skjutningar i Sverige, många av dem unga människor. ”Vi varnade för den här utvecklingen redan 2010-11”, säger Ulf Stenberg, konstnärlig ledare för Teater Fryshuset tillsammans med Emil Rosén Adsten. De arbetar med unga män och gör teater ”för folk som hatar teater”. Om teatern som ett verktyg för social förändring, verkligheten och berättelserna om den. ”Om vi kan få en av de här killarna att ändra sitt liv, då har vi lyckats.” Programledare: Nina Eidem

#2 Hur ska vi tänka bättre? – med Åsa Wikforss

Filosofin strukturerar tänkandet. ”Jag tyckte det var befriande att få de här redskapen när jag kom till filosofin för trettio år sen”, säger professorn i teoretisk filosofi Åsa Wikforss, som är mottagare av Natur & Kulturs populärvetenskapliga pris 2019. Som mänsklighet har vi mer kunskap än någonsin. Samtidigt utmanas kunskapen som aldrig förr. Kunskapsresistens är ett demokratiskt problem och Wikforss leder ett nytt forskningsprogram som ska hjälpa oss att förstå det. Programledare: Nina Eidem

#3 Sprängkraft & kärlek i orten – med Saman Sokhanran

Ortens bästa poet har på några år utvecklats från lokal poetry slam till en rikstäckande tävling i poesi. På deras scen formulerar våra unga från orten sin verklighet och sina drömmar – röster som sällan hörs. ”Om du ger en ungdom från såna här områden en mikrofon och chans att uttrycka sig så kommer det att komma sprängkraft”, säger Saman Sokhanran från Förenade förorter, som står bakom tävlingen. ”Det kan komma politisk sprängkraft, men lika gärna en kärleksförklaring.” Programledare: Nina Eidem

#4 Att tämja vargar & äga naturen – med Lars Berge

Natur & Kulturs debattbokspris 2019 tilldelas Vargattacken, om incidenten på Kolmården 2012 då en vargskötare miste livet. Lars Berge tecknar bilden av en arbetsplats som gradvis börjar se på vargen som någonting annat än ett rovdjur – ett djur som kan domesticeras, tämjas och existera i harmoni med människan. Resultatet av denna idealisering blir katastrofalt. Samtal från prisutdelningen i Almedalen med Lars Berge, Helena Granström och Staffan Widstrand. Moderator: Andreas Ekström

#5 Hoppet & sorgen: om engagemang – med Thord Eriksson

2015 söker 35 000 ensamkommande barn asyl i Sverige, de flesta av dem afghanska pojkar. Det är en turbulent tid i svenskt samhällsliv. I glappet mellan politiska beslut och verklighet träder vanliga människor in och axlar det ansvar som samhället inte tar för barnen. Många av dem har aldrig tidigare engagerat sig i något. Thord Eriksson har skrivit en bok om de som stod kvar. Vad hände, vad har det har kostat och hur togs det starka medborgerliga engagemanget emot av politiken. Programledare: Nina Eidem

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se