ANNONS

Boktuggs guide till Bokmässan 2019 – 26 september

Susanna Alakoski (foto: Sara Mac Key), Anna-Karin Palm (foto: Ewa Stackelberg) och Bart Moeyaert (foto: Susanne Kronholm) är tre av de medverkande under första dagen på Bokmässan 2019.

Som vanligt myllrar det av programpunkter på Bokmässan. Svårt att välja? Vi har letat upp några intressanta punkter och satt ihop en översiktlig guide.

Att välja ut ett antal godbitar ur Bokmässans program är inte det lättaste, men vi har gjort ett tappert försök att hitta en bra mix av långa och korta programpunkter inom olika teman och från olika arrangörer – både seminarier som kostar extra och scen- och montersamtal som är öppna för alla med entrébiljett.

Här nedan följer ett urval av det som händer under Bokmässans första dag, torsdag 26 september. Här finns hela programmet för den som själv vill botanisera och scrolla.

Egenutgivaren som lyckades mot alla odds – Michael Wiander

09:30–09:50
Medverkande: Michael Wiander
Plats: Café Skriva, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Stevali

Efter 15 refuseringar gav Michael Wiander ut själv och gjorde en braksuccé med sina böcker om Dexter Olsson. Med nya förlaget Stevali väntar nu en utlandssatsning. Men resan har varit lång och mödosam. Vad är skillnaden mellan att ge ut själv eller att gå via förlag? Hur skriver man en bästsäljande barnbok?

ANNONS

Mansrollen i bilderboken

10:00 – 10:45
Medverkande: Jessica Schiefauer, Jonas Lindén, Per Gustavsson, Per José Karlén
Plats: R2
Programtyp: Seminarium
Ämne: Barn och ungdom / Jämställdhet
Arrangör: Rabén & Sjögren

Vad finns det för goda manliga förebilder för pojkar? Och hur ser det ut i böckerna för de yngsta?

Kim är starkast i 1B, och kanske på hela lågstadiet. Åtminstone tills Adnan börjar i klassen. I Kan du lyfta en fröken? skildrar PER GUSTAVSSON och JONAS LINDÉN en styrkemätning som snabbt urartar. PER JOSÉ KARLÉN är aktuell med boken om Doktor Dunder, som hjälper alla med deras problem, ibland bara genom att lyssna. En diskussion om förebilder och manlighet, styrka och svaghet, hårdingar och känslor. Moderator: JESSICA SCHIEFAUER, författare.

Arvet efter Hellsing

11:00–11:45
Medverkande: Emma Adbåge, Erik Magntorn, Lisen Adbåge, Malte Persson
Plats: J2
Programtyp: Seminarium
Ämne: Barn och ungdom
Arrangör: Natur & Kultur, Lilla Piratförlaget

De senaste åren har sett ett tydligt uppsving för barnböcker på vers. Lennart Hellsing, genrens obestridlige mästare, skulle i år ha fyllt 100 år. Hur lever hans arv vidare och vad kännetecknar dagens verskonstnärer? ERIK MAGNTORN, den första som mottog Lennart Hellsing-priset (år 2009), är nu aktuell med_Blandade djur,_ som med humor och språkglädje rimmar om fantasifulla kärlekspar i djurvärlden, i bild skildrade av Lisa Sjöblom. EMMA och LISEN ADBÅGES diktsamling Folk är en hyllning till folket åt folket. Med rim och verser i alla dess former firas denna folkfest som pågår genom årstider, högtider och andra slags tider. Moderator: MALTE PERSSON, författare.

K som i Frostenson

11:00– 11:30
Medverkande: Ann Lingebrandt, Claes Wahlin, Åsa Linderborg
Plats: B07:40
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: AB/kultur

Aftonbladets Åsa Linderborg, Martin Aagård, Claes Wahlin och Sydsvenskans Ann Lingebrandt samtalar om Katarina Frostensons bok K.

ANNONS

Dag Öhrlund – Ingen lämnas kvar

11:30–11:50
Medverkande: Dag Öhrlund, Lasse Winkler
Plats: B05:20
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: Lind & Co

Den fjärde delen i serien om kommissarie Ewert Truut. Dag Öhrlund berättar om hur han skapat mannen med de många fördomarna och det stora hjärtat.

Svenska Akademin, makten, kvinnorna och pengarna

12:00–12:20
Medverkande: Christian Catomeris, Jonas Mosskin, Knut Kainz Rognerud
Plats: Psykologiscenen, C-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Jämställdhet / Samhälle och debatt
Arrangör: Polaris

Dramat om den Svenska Akademien sträcker sig i själva verket långt tillbaka i tiden. Hur har en dold kultur med vänskapskorruption och en hel del kvinnoförakt kunnat byggas upp? Hur formas moral i en grupp? Vad krävs för att våga sticka ut och sätta ner foten när något känns fel? Och vad händer med den som gör det? Om grupptryck och moralregler. Christian Catomeris och Knut Kainz Rognerud i samtal med psykolog Jonas Mosskin.

Hur allvarligt är klimathotet?

12:00–12:45
Medverkande: Lennart Bengtsson, Pär Holmgren, Sharon Jåma Hofvander
Plats: G3
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Karneval Förlag, Ordfront

I detta seminarium samtalar två meteorologer med mycket olika uppfattningar om jordens uppvärmning och vad vi kan och bör göra åt den. Lennart Bengtsson, professor i dynamisk meteorologi och aktuell med boken Vad händer med klimatet?, menar att uppvärmningen förvisso kan få allvarliga konsekvenser men att vi har god tid på oss att vidta åtgärder som kan hejda den. Meteorologen och EU-parlamentarikern Pär Holmgren, författare till Det minsta vi kan göra är så mycket som möjligt och lite till, menar å andra sidan att vi måste vidta snabba och drastiska åtgärder. Annars kan det vara för sent. Samtalet mellan båda dessa hedersdoktorer i meteorologi vid Uppsala universitet leds av SHARON JÅMA, journalist.

Den synliga översättaren

12:15–13:00
Medverkande: Jenny Tunedal, Jens Ahlberg, Jonas Brun, Stewe Claeson, Thomas Anderson
Plats: Rum för Poesi och Översättning, R17-18
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Tolk- och översättningsinstitutet, Faethon, Rámus

Översättandets konst är inte absolut – oundvikligen sätter även översättaren sin prägel på verket. Det här samtalet undersöker hur olika översättare närmar sig samma författare och hur pass synlig översättaren egentligen är i slutresultatet. Hur fångar två olika temperament Louise Glücks poesi, och blir det skillnader i Maurice Blanchots prosa när den tolkas av två olika röster? Fyra erfarna översättare diskuterar sådant som kanske inte ens kan diskuteras: tonen, känslan och det personliga i översättningsarbetet.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

DI-podden ”Förnuft & känsla”: Petter Stordalen

12:30–12:50
Medverkande: Caroline Åkerlund, Petter Stordalen
Plats: Ledarskapsscenen, F-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Samhälle och debatt
Arrangör: DI Weekend

Efter att ha byggt upp ett framgångsrikt hotellimperium satsar norrmannen Petter Stordalen på nya branscher, som bokbranschen. Här berättar han om likheterna mellan att leda hotellverksamhet och förlag, och hur han har hanterat sin svåraste kris som ledare.

Krisberedskap för barn

13:00–13:45
Medverkande: Charlotte Cederlund, Claes Tovetjärn, Herman Geijer, Jenny Jägerfeld
Plats: J1
Programtyp: Seminarium
Ämne: Barn och ungdom
Arrangör: Alfabeta, Bokförlaget Opal

HERMAN GEIJER och CLAES TOVETJÄRN har skrivit handboken Bli en zombieöverlevnadsexpert. Att förbereda sig på att zombierna kommer kan verka onödigt, men om du är förberedd på en zombieattack är du beredd på att överleva det mesta: strömavbrott, bränder och naturkatastrofer. Just bränder är CHARLOTTE CEDERLUNDS expertområde: hon kombinerar författaryrket med sitt arbete som brandingenjör i aktuella Det brinner!, en faktabok som lär barn om brandsäkerhet. Eld fascinerar, men är också farligt. Hur skriver man en faktabok som balanserar på gränsen mellan farlig och lärorik? Moderator: JENNY JÄGERFELD, psykolog.

Kamp, våld och kvinnoliv i Finland

13:00–13:30
Medverkande: Johanna Frändén, Susanna Alakoski
Plats: B07:40
Programtyp: Monterprogram
Arrangör: AB/kultur

Susanna Alakaoski berättar om sin nya roman Bomullsängeln, i samspråk med Aftonbladets Johanna Fränden.

Att bygga och coacha läshunger i skolan
13:30–13:50
Medverkande: Anna Granlund, Anna Granlund, Maria Björsell
Plats: Lärarscenen, C-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Barn och ungdom / Skola
Arrangör: Bonnier Lära

Upplevelseindustrin och tekniken utvecklas i rasande fart samtidigt som 2/3 av våra elever växer upp i hem utan högläsning. Den pedagogiska utmaningen är inte längre att lära eleverna att läsa – det är att få eleverna att vilja läsa. Hur bygger och coachar vi läshunger? Maria Björsell ger kunskap, inspiration och praktiska tips att ta med direkt ut i klassrummet.

Sydkorea inifrån och utifrån

14:00–14:45
Medverkande: Gwanyul Cheon, Lars Vargö, Patrik Lundberg, Sangheon Lee
Plats: J2
Programtyp: Seminarium
Ämne: Sydkorea
Arrangör: Korean Publishers Association

Sydkorea är en fascinerande plats där spår av medeltid blandas med den mest banbrytande högteknologi. Där övergången från traditionellt till modernt samhälle har varit snabb och omvälvande. Vad innebar – och innebär – den höga utvecklingstakten för invånarna? Och för landets kultur, politik och ekonomi? Ett samtal mellan Sangheon Lee, chef vid FN:s fackorgan ILO, Gwanyul Cheon, politisk journalist, och Lars Vargö, fd svensk ambassadör i Sydkorea och aktuell med boken Korea – En civilisation i kläm. Moderator: Patrik Lundberg, journalist och författare.

Bart Moeyaert – Undertexternas mästare

14:00–14:45
Medverkande: Bart Moeyaert, Elina Druker
Plats: G4
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Kulturrådet, Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne

Bart Moeyaert, årets mottagare av Litteraturpriset till Astrid Lindgrens minne, är en författare med en stor produktion av bilderböcker, ungdomsböcker, poesi, dramatik, sångtexter, TV-manus och essäer. Han skildrar komplexa känslomässiga förhållanden och konflikter där lösningar aldrig är enkla och där karaktärernas livsvillkor och inbördes relationer är centrala. Två av Moeyaerts böcker finns utgivna på svenska lagom till Bokmässan, Kärleken vi inte förstår och Alla är ledsna nuförtiden. I samtal med juryledamoten Elina Druker.

Författarintervju Martin Schibbye

14:00–14:30
Medverkande: Martin Schibbye, Tobias Regnell
Plats: B07:01
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Samhälle och debatt
Arrangör: Magasinet Filter

Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i över 17 år. Martin Schibbye har lyckats ta sig in i det slutna landet för att träffa de män som har nyckeln till hans cell. Martin pratar om sin nya bok Jakten på Dawit med Skrivas chefredaktör Tobias Regnell.

Hur har nudlar påverkat människans tillvaro?

14:00–14:20
Medverkande: Lee Wook-Jung
Plats: Mat & Livsstil, E-hallen
Programtyp: Scenprogram
Arrangör: Korean Publishers Association

Sju miljarder människor världen över uppskattar att äta nudlar. Hur fick nudeln sin märkliga form och hur blev det en av mänsklighetens favoriträtter både i öst och väst?
Är det verkligen sant att det var Marco Polo som introducerade pastanudlar i Italien efter att ha tagit med sig idén från Kina? Och hur påverkade nudlarnas utbredning stadsutvecklingen i Kina? Vad symboliserar nudlar för asiater idag?
Koreanen Lee Wook Jung — producent, kock och vinnare av det prestigefyllda Peabody Award 2010 för sin dokumentär Noodle Road — delar med sig av berättelser om nudlar och människans uppfinningsrikedom.

Litteratur som samhällskraft

14:30–15:00
Medverkande: Agneta Rahikainen, Aleksander Motturi, Björn Ranelid, Philip Teir, Tiia Strandén
Plats: C02:32
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Samhälle och debatt
Arrangör: Hanaholmen – kulturcentrum för Sverige och Finland

Aleksander Motturi, Björn Ranelid, Tiia Strandén, Agneta Rahikainen, Philip Teir om hur litteratur motverkar hatprat.

Hur ser skolbiblioteksverksamheten ut idag och hur kan den utvecklas?

15:00–15:20
Medverkande: Pamela Schultz Nybacka
Plats: Biblioteks- och berättarscenen, D-hallen
Programtyp: Scenprogram
Ämne: Bibliotek / Skola
Arrangör: Kultur i Väst i samarbete med Kungliga biblioteket

Varje elev ska ha tillgång till ett skolbibliotek enligt skollagen. Ändå saknar två tredjedelar av landets alla skolor bemannade skolbibliotek. Den nyligen publicerade forskningsrapporten ”Värdet av skolbiblioteket” är inriktad på fallstudier och handlar om skolbibliotekens betydelse pedagogiskt, organisatoriskt och för elevers resultat och måluppfyllelse. Genom att undersöka framgångsrika exempel fördjupas förståelsen kring skolbibliotekens utmaningar och konkreta utvecklingsmöjligheter.

Läshjärnan

15:15–15:35
Medverkande: Anders Hansen, Martin Widmark
Plats: B02:02
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Bildning / Hälsa och livsstil
Arrangör: Bonnier Carlsen, Bonnier Fakta

Martin Widmark är författaren som skriver ”lättläst men inte lättlöst”. Hans böcker har triggat igång läslusten hos nybörjarläsare i snart två decennier och hans engagemang för barn och läsning har gett upphov till framgångsrika läsfrämjande projekt såsom En läsande klass och Bokgåvan. Anders Hansen är läkare, psykiatriker och författare till bland annat Hjärnstark och Skärmhjärnan. Genom sina böcker och föreläsningar har han blivit en populär expert på hjärnan och dess funktioner, till exempel hur motion stärker hjärnan och hur vår hjärna är utvecklad för en helt annan tid än den vi lever i med konstant stress och ständig uppkoppling. Hur skapar man de bästa förutsättningarna för läsinlärning hos unga? Martin Widmark och Anders Hansen diskuterar frågan utifrån sina respektive perspektiv.

Jag vill sätta världen i rörelse: Biografi om Selma Lagerlöf

15:45–16:05
Medverkande: Anna-Karin Palm
Plats: B02:02
Programtyp: Monterprogram
Ämne: Historia
Arrangör: Albert Bonniers Förlag

Samtal om nya biografin Jag vill sätta världen i rörelse. Selma Lagerlöf. Folkkär och världsberömd, framgångsrik och hyllad. Men bakom den etablerade bilden av Nobelpristagaren och sagotanten på Mårbacka fanns en sökande, tänkande, älskande människa med stort frihetsbegär och djärva visioner. Anna-Karin Palm skriver med författarens blick på Selma Lagerlöf och ser hennes idévärld och inre liv som grundval för hennes skapande. Hon berättar om vänskaper och kvinnokamp, tidens frågor och sammanhang. Författarlivets strider och tvivel träder fram, men också det starka självförtroendet och målmedvetenheten hos en kvinna som banade nya vägar, både i livet och i litteraturen. Boken ger en levande och mångsidig bild av en författare som än idag förmår sätta världen i rörelse.

Klimakteriet – en evolutionär succé

16:00–16:45
Medverkande: Agnes Wold, Annika Lantz, Tove Leffler, Åsa Beckman, Åsa Moberg
Plats: K2
Programtyp: Seminarium
Ämne: Jämställdhet
Arrangör: Bokförlaget Atlas

Att vara fruktsam livet ut borde vara bättre för en arts överlevnad än att bli infertil efter halva livet. Men i människans fall har det visat sig vara precis tvärtom. Varför? Kan det bero på den så kallade mormorseffekten? Hur är det att åldras som kvinna i Sverige i dag? Har jämställdheten gjort det enklare, eller är kraven bara annorlunda? ÅSA BECKMAN, ANNIKA LANTZ, ÅSA MOBERG ochAGNES WOLD i samtal om vad det innebär att vara kvinna på 2000-talet, utifrån antologin Klimakteriet. Moderator: TOVE LEFFLER, förlagschef Atlas.

Inclusive publishing når fler

17:00–17:45
Medverkande: Camilla Silfvenius, Eva Houltzén, Fredrik Karlsson, Lars Wallin, Magnus Larsson
Plats: Rum för mediefrågor, F5
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Myndigheten för tillgängliga medier, Axiell, Nextory

Efter att ha digitaliserat försäljningskanalerna, digitaliseras nu även konsumtionen av böcker. Författare och förlag har möjlighet att nå ännu fler. Hur kan branschen göra sina produkter tillgängliga för människor med funktionsnedsättningar? Vad är företagens nästa steg? Och när når vi målet tillgänglighet för alla? Medverkande: MAGNUS LARSSON, Myndigheten för tillgängliga medier, CAMILLA SILFVENIUS, Nextory, EVA HOULTZÉN, Axiell Media, ANNA TORSTEINSRUD,Bonnierförlagen och LARS WALLIN, Colibrio. Moderator: FREDRIK KARLSSON, MTM.

Samfundet De Nios Stora pris

17:30–17:50
Medverkande: Jonas Ellerström, Ola Larsmo
Plats: R2
Programtyp: Seminarium
Arrangör: Samfundet De Nio

Samfundet De Nios Stora pris är en av den svenska litteraturens största och finaste utmärkelser. Det delas ut varje år till en svenskspråkig författare, inte för en enskild bok utan för en livsinsats. Årets pristagare Ola Larsmo samtalar med JONAS ELLERSTRÖM från De Nio.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se