Bokrecension: 5 AM CLUB av Robin Sharma

Boktugg har läst och lyssnat på "5 AM CLUB - äg din morgon, förändra ditt liv" av Robin Sharma. Bakgrundsfoto: iStock.

Undertiteln till boken 5 AM CLUB är ”äg din morgon – förändra ditt liv”. Skriven av författaren till Munken som sålde sin Ferrari och med en blurb av Paulo Coelho har man därmed maxat förväntningarna. Boktugg har läst och lyssnat på denna ”skönfackbok”.

Du har säkert hört talas om Munken som sålde sin Ferrari som kom ut på svenska 2007 (Natur & Kultur). Enligt omslaget till den nya boken 5 AM CLUB har berättelsen om Munken och hans efterföljande böcker sålts i över 15 miljoner exemplar över hela världen. Den boken beskrivs på engelska som en affärsfabel och ska bygga på författaren Robin Sharmas egna erfarenheter då han lämnade en karriär som advokat redan vid 25 års ålder. Då (1994) gav han ut boken MegaLiving som handlade om stresshantering. Även Munken som sålde sin Ferrari var ursprungligen egenutgiven innan den plockades upp av HarperCollins (som ger ut 5 AM CLUB).

Det finns tydliga likheter mellan dessa båda böcker. De är fackböcker i kategorin Självhjälp & personlig utveckling, men de kan nästan läsas som romaner. Det i sin tur skapar en tydlig framåtrörelse genom att ledtrådar och antydningar om vad som ska komma senare placeras ut. Och i alla fall ett visst spänningsmoment utöver att läsaren vill lära sig saker. I 5 AM CLUB har Sharma lyckats väva in en liten kärlekshistoria.

Så det var en lång bakgrund. 5 AM CLUB släpptes i somras på svenska som inbunden bok men finns även inläst som ljudbok. Jag började lyssna på ljudboken, inläst av Johan Svensson som även råkar vara den som läst in mina böcker i serien InnebandyPiraterna (!). Det tog några minuter innan min hjärna gjorde omställningen.

Just det här skönfacklitterära formatet gör att berättelsen fungerar bra som ljudbok. Men det finns vissa partier i boken som inte alls är optimerade för audioformatet. Det är modeller och illustrationer för att förklara olika metoder. Det löses genom att inläsaren beskriver cirklar och texter och pilars placering. I exempelvis Storytels app går det att växla till eboksläget och titta på illustrationen vilket funkar hyggligt.

Jag hade därför även ett fysiskt exemplar av boken att bläddra i. Både ljudbok och pappersbok har sina fördelar och upplevelsen av den här boken gjorde det ännu tydligare.

Så vad handlar boken om och vad är 5 AM CLUB? Ja, grundkonceptet som benämns 20/20/20-formeln är att stiga upp tidigt på morgonen (strax före klockan fem) och sedan dra nytta av den där morgontimmen som ska lägga grunden för ett hälsosammare, mindre stressigt och mer framgångsrikt liv.

För många framstår det som helt otänkbart att vara uppe ur sängen kl 05.00 på morgonen. De flesta vill ligga kvar så länge som det bara går och sova varje extra minut. Andra skrattar hånfullt (exempelvis om man har riktigt små barn) och menar att en ostörd timme på morgonen innan alla andra vaknar är en utopi.

Tanken är i alla fall att mellan 05.00 och 05.20 genomföra fysisk träning. Här är det upp till var och en att avgöra träningsmetod, men det handlar inte om att åka till gymmet utan snarare att träna med sin egen kropp. Löprunda, armhävningar eller något annat. Men det ska vara intensiv träning som får igång blodcirkulationen och får en att svettas. Man uppmanas också att dricka vatten och andas.

Mellan 05.20 och 05.40 är tid för reflektion. Skriva dagbok, meditera, planera, be, kontemplera. Skapa ett inre lugn och fokus inför resten av dagen.

Den sista tredjedelen av det som boken kallar för Segertimmen ägnas åt att göra sig själv mer värdefull för den bransch man jobbar i och för samhället. Dessa tjugo minuter ägnas åt att läsa böcker, lyssna på ljudböcker eller podcasts och inhämta nya kunskaper.

Men, invänder du kanske. Om man stiger upp kl 5 varje morgon, innebär det att man ska sova mindre trots att de flesta forskare menar att vi sover för lite? Nej. I boken nämns till och med att ”forskningen bekräftar att otillräckligt med sömn är en av de största faktorerna bakom en alltför tidig död”.

Huvudpersonerna i boken är en konstnär och en entreprenör. Ingen av dem får något namn utan benämns just så, den förstnämnda är en man och den sistnämnda en kvinna. De möter i början av boken miljardären som blir deras mentor in i 5 AM CLUB.

Så hur var det med sömnen? Jo, boken rekommenderar att man redan före klockan åtta stänger av alla skärmar (mobiler och andra) för att undvika överstimulering. Mellan åtta och nio umgås man med familj, läser, kopplar av med en hobby, mediterar eller lyssnar på ljudböcker.

Den sista timmen mellan nio och tio ägnas åt sänggåendet. Med målet att man ska sova senast klockan tio och därmed få minst sju timmars sömn (sju och en halv timme sägs tydligen vara optimalt) innan det är dags att möta den nya dagen.

Men boken innehåller givetvis en massa andra övningar och tips för hur man ska bli mer effektiv, det blir man inte bara för att man stiger upp en timme tidigare än de flesta vanliga människor. Som att nyttja den första delen av arbetsdagen till det som är absolut viktigast och som verkligen tar dig framåt.

Praktiskt test av att stiga upp klockan 05.00

Jag är själv morgonmänniska och har inga problem att stiga upp tidigt. Däremot har jag en förmåga att snooza med mobilen (för övrigt rekommenderas i boken att man inte har mobilen som väckarklocka utan en gammal hederlig mekanisk).

Så redan när jag börjat lyssna på boken så hade jag bestämt mig för att det var en bra idé och ställde klockan på fem. De första dagarna var det svårt att verkligen komma upp, lätt att snooza ett par gånger och plötsligt var klockan halv sex.

Sedan är det ju lätt hänt att mobilen åker fram och man börjar kolla notifieringar men jag har verkligen försökt att ignorera den under den här timmen. Istället stiger jag upp, stretchar och tänker samtidigt på vilka som är de viktigaste sakerna jag behöver göra denna dag, dricker ett stort glas vatten och tar en frukt – och sätter mig sedan vid datorn för att skriva på min bok. Alltså egentligen inte exakt så som boken föreskriver, men för mig har det varit ett sätt att få en timmes skrivtid innan barnen vaknar. Det är ändå en form av meditation att skriva skönlitterärt. Jag öppnar inte mejlen eller nyhetssajter. Jag försöker i alla fall låta bli det eftersom jag vet att så fort jag öppnar en app så hade det försvunnit fem eller tio minuter.

Jag märkte också att efter en vecka så blev det enklare att stiga upp tidigt. Delvis för att jag gick och la mig tidigare. Även fredags- och lördagskvällar blev det tidigare i säng men jag unnade mig ändå att sätta klockan på sju istället för fem. Men jag tänker att det egentligen vore en magisk känsla att gå upp klockan fem även lördag och söndag och skapa en hel ocean av tid istället för att ligga och dra sig fram till nio-tio efter att man suttit uppe till långt efter midnatt med någon film eller tv-serie.

Sammanfattning och kritik

Jag tror inte att man ska lyssna till varje ord i en sådan här bok. Man tar till sig vissa saker och skapar egna vanor som är anpassade efter sin egen livssituation. Ibland blir det lite motsägelsefullt när Sharma menar att vi inte ska slösa bort vår tid på sociala medier – men samtidigt ser jag att han givetvis själv finns på Instagram (898 000 följare), Facebook (4,1 miljoner följare) och Twitter (595 000 följare) som han uppdaterar om inte dagligen så flera gånger i veckan. Ja, med över 32 000 tweets så kan han inte riktigt sägas leva som han lär.

Men det är förstås skillnad mellan att tillbringa tid på sociala medier och att leva hela sitt liv där. Och det är skillnad mellan att ägna en rast på tio minuter åt att scrolla på Facebook och att tillbringa en eller flera av sina mest produktiva timmar där. Eller kanske allra värst, att var femte minut plocka upp mobilen och kolla efter uppdateringar från något av alla de nätverk där du har en profil.

Ett element i 5 AM CLUB som jag känner igen från andra böcker om självdisciplin och effektivitet är ”Dagens 5” där läsaren uppmanas att under Segertimmen skriva ner fem saker som man vill uppnå under den kommande dagen för att känna att man använt den väl. Det är en nyttig påminnelse för alla oss som kämpar med ständigt växande att göra-listor. Det här sägs vara den enskilt viktigaste åtgärden för att bli verkligt produktiv. Men också något som är lättare sagt än gjort på många arbetsplatser.

Så slutsatsen: den som älskade Munken som sålde sin Ferrari kommer troligen att gilla 5 AM CLUB ännu mer eftersom den bjuder både på en inspirerande berättelse och många handfasta råd. Den som läser boken mer som en roman blir kanske besviken. Men det är inte skönlitteratur, det är skönfack. Om den sedan förändrar ditt liv, är en helt annan fråga.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.