Denna artikel sponsras av författare/förlag

Helga Gregorius berättelse fortsätter i Helena Siganders roman

Helena Sigander. Foto: Anneli

Karaktären Helga Gregorius känner många av oss igen från Hjalmar Söderbergs Doktor Glas. Nu släpps Sigillet : Helga Gregorius berättelse, Helena Siganders andra bok om Helga.

Helena Sigander har omkring 25 böcker i bagaget, och därtill ett antal pjäser och radiodramatiseringar. Hon har nyligen valt att ta tillbaka alla rättigheter för böckerna från fem olika förlag för att ge ut dem igen på det egna förlaget Exilium, där hon även ger ut andras böcker.

– Böcker dör för fort, de faller som stenar ner i strömmen och blir liggande där bland fiskarna och avskrädet. Det känns inte bra tycker jag som författare, för det tar både tid och kraft att skriva en bok, säger hon och fortsätter:

– Om böcker kommer ut som ebok och ljudbok finns de kvar på ett annat sätt. De försvinner så snabbt från bokhandlarnas hyllor.

Att Helena började skriva om Helga Gregorius, den unga kvinnan som är gift med pastor Gregorius och söker upp doktor Glas för att få hjälp med att slippa makens närmanden, var en slump. År 2008 fick hon en beställning från en teatergrupp att skriva en dramatisering av Doktor Glas ur Helgas perspektiv. Därefter skrev hon om pjäsen till radioteater, som spelades in och sändes på lokalradion. 

– Till slut sa min man: ”Nu får du faktiskt skriva boken om Helga”, berättar Helena. 

Det innebar mycket research. Helga lever i början av 1900-talet och Helena ville teckna en trovärdig bild av Sverige på den tiden. 2013 släpptes Dosan : Helga Gregorius berättelse. Nyutkomna Sigillet är en direkt fortsättning på den första boken. Helga har blivit några år äldre, hon är gravid med sin älskares barn och får ta emot samhällets fördömelse.

– Jag har tagit reda på vad som kunde ha hänt med en kvinna i Helgas situation. Hon är gift, men vill ändå inte påstå att barnet är makens. Hon klarar inte av lögnen, utan ger sig iväg och hamnar i Karlstad på ett hem för kvinnor i hennes situation. Hemmet är fiktivt, men genom att placera Helga i Karlstad kan jag berätta om historiska händelser.

Samtidigt som Sigillet är en kärleksberättelse dras Helga in i dramatiska händelser kring Unionsupplösningen och huruvida Sverige och Norge ska nå en fredlig överenskommelse. Nya karaktärer vävs in, bland annat den mystiska sysslingen Karolina som blir viktig för Helga.

Sigillet : Helga Gregorius berättelse

Sigillet : Helga Gregorius berättelse

  • Förlag: Exilium förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-05-17
  • ISBN: 9789187511530

Båda Helga-böckerna finns som ljudböcker hos streamingtjänsterna. Den första har dessutom översatts till kurdiska av en före detta SFI-elev till Helena. Genom ett sammanträffande kan det också bli så att boken ges ut i Syrien.

– Vad som har fängslat min kurdiska och min blivande syriska förläggare är Helgas situation, att hon inte har några möjligheter utan ständigt blir tillrättavisad och förmodas göra vad andra säger. Det är just därför de krigar, för att bli av med den sortens förtryck. Helga måste börja kämpa och ta sitt öde i sin egen hand, och detta skulle kunna inspirera många, säger Helena.

Helena beskriver Sigillet som en historisk roman med inslag av feminism. Hon vill peka på det som har varit och hur kvinnors liv såg ut förr, och väcka tankar om att man måste vara uppmärksam på de här tendenserna idag. För det skulle vara väldigt lätt för samhället att gå tillbaka till den här sortens kvinnoförtryck, menar hon. 

– Från början är Helga 17 år och fullständigt obildad, hon har knappt gått i skolan och är väldigt naiv. Hon är helt under männens kontroll. Och jag fasar för att det finns Helgor idag i Sverige, kvinnor som lever under liknande förhållanden. Och kvinnoförtrycket växer i världen, vilket är väldigt alarmerande. Sigillet om Helga ligger i tiden så länge total jämställdhet inte har uppnåtts i Sverige och annorstädes, vare sig #metoo fortlever eller ej, säger Helena.

Det är inte helt omöjligt att det blir ännu fler böcker om Helga. Och det har faktiskt en lite märklig bakgrundhistoria. Bokomslagen pryds av fotografier på till synes samma unga kvinna. Den första anonyma bilden ramlade ut ett fotoalbum hemma hos Helena.

– Jag höll på med Helga-pjäserna då, så jag tänkte att det kanske är Helga, berättar Helena. När jag senare redan letade efter ett foto till Sigillets omslag på nätet hittade jag en bild på vad jag tycker ser ut som samma kvinna.

Sammanträffandena slutar inte där. En dag när Helena gick på Odenplan fick hon syn på ett fotografi i en antikvitetsaffär. Där i en silverram fanns en bild på en kvinna som såg ut som samma Helga, fast omkring tio år äldre. 

– Det är så märkligt, för ingen vet vem kvinnan på bilderna är. Varför har jag blivit så inblandad i det här? Jag förstår ingenting, men det känns som att jag borde fortsätta. Sigillet slutar dessutom med att Helga blir inblandad i den kvinnliga rösträttskampen, vilket är en period i svensk kvinnohistoria som det inte kan skrivas för mycket om, säger Helena.

Om författaren

Helena Sigander bor på en ö utanför Lidingö och har en lya i Stockholm city. 1991 bokdebuterade hon och fick ett par pjäser uppförda i SR samt vann en novelltävling. Sedan dess har det blivit deckare, noveller, romaner, dramatik och en rosad feelgood, Hångel krångel. Se mer på www.sigander.com

Sigillet : Helga Gregorius berättelse

Sigillet : Helga Gregorius berättelse
Författare
Förlag Exilium förlag
GenreSvenska berättare
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor347
Vikt448 gr
Utgiven2019-05-17
SABHc
ISBN 9789187511530
Helga Gregorius är gravid med sin älskare Fritz barn. Hon lämnar maken, pastor Gregorius, och Stockholm. I Karlstad bor hon tillsammans med kvinnor som liksom hon har en oäkting i magen. Helga får upp ögonen för bristen på rättigheter för kvinnor. Året är 1905. Unionsförhandlingar mellan Norge och Sverige pågår i Karlstad. Helga hamnar i händelsernas centrum och spelar en avgörande roll för freden. I den svenska delegationen ingår både Fritz och Helgas ungdomssvärmeri Carl-Evert. Kärleken till Carl-Evert väcks men Helga tyngs av samvetskval gentemot pastor Gregorius. Detta är en historisk roman som speglar våra dagars nyänlända Helgors påtvingade patriarkaliska normer. I en smygande upptrappning tvinnar Helena Sigander händelsetrådarna till ett spänningsnät som fångar läsaren. Dosan Helga Gregorius berättelse är första boken om Helga.  (bild på Dosan-boken)
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se