Anders Johnson. Foto: Caroline Andersson

Anders Johnson tilldelas Näringslivshistoriska priset 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Det nyinstiftade Näringslivshistoriska priset går till Anders Johnson, som har skrivit över 150 böcker. Prissumman består av 100 000 kronor.

Centrum för Närings­livs­historia har instiftat ett nytt pris, Näringslivshistoriska priset. Utmärkelsen går till den eller de som gjort bestå­ende insatser för att lyfta svensk näringslivshistoria och visa på de svenska företagens bidrag till det gemensamma samhällsbygget. 

Den första pristagaren är skriftställaren, historikern och folkbildaren Anders Johnson.

– Anders Johnson är en välförtjänt mottagare av det första näringslivshistoriska priset. Han är en etablerad historiker med över 150 böcker bakom sig och är fortfarande mitt i sin gärning som folkbildare. Hans berättande spänner över såväl entrepre­nörer som företag och branscher, alltid med fokus på att sätta de skeenden han beskriv­er i ett brett historiskt perspektiv, säger Lennart Francke, juryordförande för Näringslivshistoriska priset, i ett pressmeddelande.

Anders Johnson föddes 1955 och har skrivit böcker som Gustaf Dalén : en biografi, Besvärliga människor : svenska entreprenörer under 400 år, Hela Stockholms Isaak Hirsch : grosshandlare, byggherre, donator 1843-1917, ICA-handlaren och Fånga platsen : guide till Sveriges företagsamma historia.

– Genom de svenska företagens historia kan man följa hela samhällets utveckling, fram­för allt sedan Sverige fick näringsfrihet. Jag tar den här utmärkelsen som upp­muntran att berätta många fler av dessa historier, säger pristagaren Anders Johnson i samma pressmeddelande.

Prisutdelningen äger rum den 5 september 2019 på historie­bruks­konfe­rensen History Mar­ke­ting Summit i Stockholm. I samband med detta håller Anders en pris­tag­ar­före­läsning, som kommer att handla om hur närings­livets historia skildras i böcker, filmer och media.

Anders Johnson är även politiker, och var ledamot i kommunfullmäktige i Stockholm 1985–94 och riksdagsledamot 1998 för Folkpartiet. Han var chefredaktör för Dagens Nyheter 2000–2001. År 2009 belönades han med Studieförbundet Vuxenskolans Sokratespris för sina folkbildande insatser.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var bra. Som du märkte slapp du betalvägg. Mycket tack vare personer som du, som valt att bli Supporters. Dina och andras stöd gör det möjligt att fortsätta skriva om böcker och bokbranschen.  Stödprenumerera från 10 kr/mån eller swisha en tjuga (eller mer) till 123-483 18 71.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Relaterade nyheter

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL