Författarförbundet instiftar ett nytt kritikerpris: Madeleine Gustafsson-priset

Litteraturkritiken behövs, menar Författarförbundet och instiftar ett nytt pris. Foto: iStock.

Sveriges Författarförbund ser ett behov av att stärka litteraturkritiken. Därför instiftar förbundet Madeleine Gustafsson-priset på 50 000 kr som delas ut första gången i november 2019.

Sveriges Författarförbund har under de senaste åren sett behovet av en stärkt litteraturkritik. Det har inte minst dess medlemskår, bestående av drygt 3000 författare och översättare, givit uttryck för. Kritiken är oundgänglig för ett konstruktivt och demokratiskt litteraturklimat.

Madeleine Gustafsson-priset på 50 000 kr delas ut för första gången i november 2019 och delas ut med stöd av Svenska Akademien, Bonnierförlagen och Borås Tidning.

Priset ska gå till en svenskspråkig litteraturkritiker som skrivit recensioner och andra kritiska texter av högsta kvalitet, strävat efter att utveckla sitt kritiska hantverk och visat självständighet i sin roll som anmälare av litteratur, skriver Författarförbundet i ett pressmeddelande. 

Priset har fått bära Madeleine Gustafssons namn eftersom hon, med en kombination av lätthet, humor, bildning och stilistisk exakthet är en förebild inom detta kall. Juryn består av ledamöter ur Författarförbundets styrelse.

– Vi tror att skribenter som i sitt arbete fokuserar på verket mer än på författarens, eller kritikerns, person, gynnar det svenska litteraturklimatet. Vi är också övertygade om att ett rikt litteraturliv skapar utrymme för en sammansatt och månghövdad läsarskara. Med Madeleine Gustafsson-priset hoppas vi kunna bidra till att berika såväl yrkets timliga sidor som dess inslag av intellektuellt oberoende och konst, säger juryns ordförande Jörgen Gassilewski i samma pressmeddelande.

Prisutdelningen äger rum 26 november på Rönnells antikvariat.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL