fbpx

Författarförbundet instiftar ett nytt kritikerpris: Madeleine Gustafsson-priset

Litteraturkritiken behövs, menar Författarförbundet och instiftar ett nytt pris. Foto: iStock.

Sveriges Författarförbund ser ett behov av att stärka litteraturkritiken. Därför instiftar förbundet Madeleine Gustafsson-priset på 50 000 kr som delas ut första gången i november 2019.

Sveriges Författarförbund har under de senaste åren sett behovet av en stärkt litteraturkritik. Det har inte minst dess medlemskår, bestående av drygt 3000 författare och översättare, givit uttryck för. Kritiken är oundgänglig för ett konstruktivt och demokratiskt litteraturklimat.

Madeleine Gustafsson-priset på 50 000 kr delas ut för första gången i november 2019 och delas ut med stöd av Svenska Akademien, Bonnierförlagen och Borås Tidning.

ANNONS

Priset ska gå till en svenskspråkig litteraturkritiker som skrivit recensioner och andra kritiska texter av högsta kvalitet, strävat efter att utveckla sitt kritiska hantverk och visat självständighet i sin roll som anmälare av litteratur, skriver Författarförbundet i ett pressmeddelande. 

Priset har fått bära Madeleine Gustafssons namn eftersom hon, med en kombination av lätthet, humor, bildning och stilistisk exakthet är en förebild inom detta kall. Juryn består av ledamöter ur Författarförbundets styrelse.

– Vi tror att skribenter som i sitt arbete fokuserar på verket mer än på författarens, eller kritikerns, person, gynnar det svenska litteraturklimatet. Vi är också övertygade om att ett rikt litteraturliv skapar utrymme för en sammansatt och månghövdad läsarskara. Med Madeleine Gustafsson-priset hoppas vi kunna bidra till att berika såväl yrkets timliga sidor som dess inslag av intellektuellt oberoende och konst, säger juryns ordförande Jörgen Gassilewski i samma pressmeddelande.

Prisutdelningen äger rum 26 november på Rönnells antikvariat.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny