Dawit Isaak bjuds in till Bokmässan

Bokmässan kommer på måndagen att skicka en inbjudan till journalisten Dawit Isaak, som har suttit fängslad i Eritrea i 18 år utan rättegång. Illustration: Gianluca Costantini.

En officiell inbjudan kommer på måndagen att skickas till Dawit Isaak om att medverka på Bokmässan i Göteborg, skriver Bokmässan i ett pressmeddelande.

Syftet med inbjudan är att lyfta fram situationen för Dawit Isaak och den kommer att skickas via Sveriges ambassadör i Eritrea, det svenska konsulatet i Asmara och Eritreas ambassad i Stockholm.

Avsändare är utöver Bokmässan även Svenska Författarförbundet, Journalistförbundet, Svenska PEN, Reportrar utan gränser och Expressen.

Journalisten Dawit Isaak har suttit fängslad i Eritrea i 18 år utan rättegång.

Bokmässan som arrangeras den 26-29 september kommer i år att installera en tom stol ”som en symbol för berövad frihet” reserverad för Dawit Isaak ”tills den dagen han kan komma till Bokmässan, eller av fri vilja väljer att inte medverka”.

Stolen kommer att stå bredvid den i Kina fängslade bokförläggaren Gui Minhais stol. Likt Isaak är Minhai svensk medborgare.

”Genom den officiella inbjudan till Dawit Isaak och att vi inrättar en stol även till honom vill vi manifestera och understryka hur viktigt det är att fortsätta tala om situationen både i Eritrea och i Kina”, säger Frida Edman, ansvarig för Bokmässan.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL