fbpx

Författaren Toni Morrison är död – blev 88 år gammal

Amerikanska författaren Toni Morrison har avlidit. Arkivbild: Guillermo Arias/AP/TT.

Författaren och Nobelpristagaren i litteratur Toni Morrison har avlidit. Hon var den första svarta Nobelpristagaren i litteratur och en stark röst i den amerikanska kulturvärlden.

Toni Morrison föddes 1931 som Chloe Ardelia Wofford, och som andra barnet i en arbetarklassfamilj i Ohio. Hon hade inga planer på att bli författare, men ett stort intresse för litteratur, har hon berättat.

Hon tog namnet Anthony från helgonet Sankt Antonius då hon konverterade till katolicismen vid 12 års ålder, därav smeknamnet ”Toni”. Efternamnet fick hon då hon gifte sig med arkitekten Harold Morrison 1958. De skilde sig 1964, medan Toni Morrison var gravid med deras andra barn.

Flera utmärkelser

Debuten som författare kom med ”De blåaste ögonen” 1970, en historia om en ung svart kvinna som mer än allt annat vill ha blå ögon. Inspirationen hämtade Morrison från en av sina barndomsvänner. Men det var inte förrän 1977 som hennes litterära karriär verkligen tog fart, med romanen ”Solomons sång”, som fick ett nationellt kritikerpris, den första av många utmärkelser.

Hon vann Pulitzerpriset 1988 för romanen ”Älskade”, som tio år senare blev film med Oprah Winfrey och Danny Glover i huvudrollerna. Oprah Winfrey hade då försökt få boken filmatiserad sedan den släpptes och stod som medproducent för filmen, som dock inte blev någon biosuccé.

1993 fick hon Nobelpriset i litteratur, som den åttonde kvinnliga Nobelpristagaren och den första svarta amerikanska pristagaren någonsin. I motiveringen skrev Svenska Akademien att hon stod för ”en romankonst präglad av visionär kraft och poetisk pregnans”. Hon tog emot priset i Stockholm och besökte även Göteborg under sin Sverigeresa.

”De blir förvånade”

Vid en presskonferens under Sverigebesöket sade Morrison att hon ofta fick höra vita människor uttrycka förvåning över att de känt igen sig i hennes böcker.

– Det är som om de trodde att de i mina böcker skulle få tillträde till ett svart, okänt territorium där de själva är främlingar. Därför blir de förvånade när de upptäcker att de finner sig väl tillrätta i den världen. Problemet är att man särskiljer svarta från andra människor, sade hon.

Toni Morrison fortsatte att skriva, totalt elva romaner, flera essäsamlingar och barnböcker tillsammans med sonen Slade. ”Älskade”-trilogin består av tre från varandra fristående romaner om sökandet efter kärlek. ”Jazz” kom 1992 och ”Paradis” 1997. Oprah Winfrey valde ofta ut hennes böcker till sin bokklubb, vilket fick försäljningssiffrorna att skjuta i höjden.

Skrev inga memoarer

1989 fick Morrison en professur vid Princeton University och undervisade i kreativt skrivande fram till 2006. Enligt tidigare studenter var hon skeptisk till dem som hämtade inspiration från sina egna liv och hon skrev heller aldrig några memoarer eller någon självbiografi.

Däremot blev hon föremål för flera dokumentärer under de sista åren av sitt liv. Tidigare i år hade ”Toni Morrison: The pieces I am” premiär på Sundance filmfestival.

I en intervju med Dagens Nyheter 2004 sade Toni Morrison att hon visserligen var stolt över alla utmärkelser, men mest över att ha haft en egen stil.

– Jag har alltid velat ha en stil som ett fingeravtryck, en stil som man känner igen omedelbart om man hittar ett papper på golvet skrivet i denna stil. Vem som helst kan berätta en historia. Men att ha en röst som är unik i berättandet, ett unikt sätt att berätta, det är något jag är mycket stolt över, sade hon.

Toni Morrison blev 88 år gammal.

Text: Ann Edliden/TT

Fakta: Toni Morrison

Född 1931 i Lorain, Ohio som Chloe Ardelia Wofford. Hennes föräldrar hade flyttat från den amerikanska södern till Ohio för att deras barn skulle få bättre förutsättningar. Efter studier vid universiteten Howard och Cornell undervisade hon i engelska, bland annat vid Howard. Sin avhandling skrev hon om Virginia Woolf och William Faulkner.

Hon fick en tjänst som förläggare på det välkända förlaget Random House i New York och frilansade som litteraturkritiker. Med början 1970 skildrade Toni Morrison i sina romaner det dubbla förtryck som de svarta kvinnorna i USA lider under. Hon fick genom åren utmärkelser som Pulitzerpriset, Nobelpriset i litteratur samt den amerikanska presidentens frihetsmedalj och PEN-priset Saul Bellow Award.

Fakta: Toni Morrisons romaner

De blåaste ögonen, 1970

Solomons sång, 1978

Sula, 1973

Tjärdocka, 1981

Älskade, 1987

Jazz, 1992

Paradis, 1997

Kärlek, 2004

En välsignelse, 2008

Hem, 2012

Gud hjälpe barnet, 2016

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny