ANNONS

Nytt pilotavtal för öppen vetenskaplig publicering

Vetenskapliga artiklar ska bli mer tillgängliga och en del i detta handlar om att hitta nya vägar för finansiering. Foto: Istock

Lärosäten och forskningsfinansiärer bör dela på kostnaden för vetenskaplig publicering, rekommenderar KB. I ett nytt pilotavtal med Springer Nature blir det verklighet. 

Pilotavtalet innebär att Vetenskapsrådet, Formas, Forte, och Vinnova finansierar 50 procent av kostnaden för publicering i Springer Natures öppet tillgängliga tidskrifter. Avtalet är det första i sitt slag som förlaget tecknar med ett bibliotekskonsortium och innebär att Springer Nature får förskottsbetalning för artiklar.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.

25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

I och med detta kan forskare knutna till Bibsamkonsortiet (som består av 85 organisationer för vilka KB förhandlar om licensavtal för elektroniska informationsresurser) publicera sig i 576 av Springer Natures tidskrifter – bland annat Nature Communications och Scientific Reports, där antalet artiklar av svenska forskare har ökat stort den senaste tiden.

– Det här är bara början. Bibsamkonsortiet kommer att fortsätta arbeta med finansiärerna och förlagen för att hitta lösningar för nya publiceringsavtal. Finansieringen för publicering bör inte belasta den enskilde forskaren. En viktig pusselbit i omställningen till ett öppet tillgängligt vetenskapssystem är att betalningsströmmarna omdirigeras, säger Astrid Söderbergh Widding, ordförande i Bibsamkonsortiets styrgrupp och rektor vid Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

I utredningen ”Finansiering av omställningen från ett prenumerationsbaserat till ett öppet tillgängligt publiceringssystem” (2019) rekommenderar KB att finansiärer och lärosäten delar på det ekonomiska ansvaret för vetenskaplig publicering, vilket detta avtal är ett exempel på. 

Utan avtal betalar forskarna själva avgiften i samband med publicering, med bidrag från finansiärer och lärosäten, eller med egna medel. Det gör det svårt att överblicka kostnaden och var pengarna kommer från.

ANNONS

– Nu får Bibsamkonsortiet och finansiärerna bättre överblick av hur mycket som publiceras, vad det kostar och var pengarna kommer ifrån. Det är information som är svår att få fram utan ett avtal, säger Anna Lundén, enhetschef för Nationell bibliotekssamverkan på KB.

Utöver de fyra forskningsfinansiärerna har 31 av Bibsamkonsortiets deltagande organisationer valt att gå med i avtalet som löper juli 2019 till december 2021.

Sedan 2017 har KB ett regeringsuppdrag att samordna arbetet för öppen tillgång till vetenskapliga publikationer. Målet är att forskningsresultat ska finnas på internet, gratis för alla att läsa och återanvända.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en Insider-prenumeration för dig som är författare eller jobbar i branschen. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
Antingen köp en prenumeration på Boktugg INSIDER Basic eller Insider Business. Eller gör en engångsdonation via Swish eller kort.
25 kr 50 kr 75 kr 150 kr 500 kr Annat Swish

Om du har bråttom:

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se