ANNONS

Söndagstuggare: Sofia Ymén om gemenskap i feelgoodvärlden

Författaren Sofia Ymén startade för två år sedan Facebookgruppen Feelgoodfredag som i skrivande stund har strax över 1 200 medlemmar. Pressbild: Madeleine Wejlerud.

Feelgoodförfattaren Sofia Ymén startade år 2017 Facebookgruppen Feelgoodfredag, som har blivit ett populärt forum i och med det växande intresset för feelgood.

Text: Sofia Ymén

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

Aldrig förr har så många feelgoodförfattare tagit plats i morgonsofforna, synts på löpsedlarna och på bokhandlarnas topplistor. Men genren är inte ny, tvärtom har den underhållit en stor mängd läsare i många år. Så varför vinner feelgoodlitteraturen ny mark idag? Kanske för att deckarna blivit allt blodigare, morden allt mer bestialiska och vardagsrealismen allt mörkare. Kanske behöver läsarna helt enkelt omväxling? Och i feelgoodgenren bjuds läsaren på en resa genom hela känslospannet. Hjältinnan, eller hjälten, genomgår ofta livsomvälvande förändringar som kan medföra allt från den djupaste sorg till den varmaste glädje. För den som är obekant med genren kan jag avslöja att det enda som är säkert i en feelgoodroman är det lyckliga slutet.

För dryga två år sedan startade jag Facebookgruppen Feelgoodfredag. Då hade jag både läst och skrivit feelgood och romance i flera år men saknade en plats där jag kunde dela mitt intresse för genren, läsande och skrivande. Några av gruppens första medlemmar var Annika Estassy Lovén och Camilla Davidsson, båda kända författare inom den svenska feelgoodgenren. Den generositet de visade redan från start genom att dela med sig av sina erfarenheter inom skrivande och läsande är något som har visat sig vara synonymt med både läsare och författare inom feelgoodgenren. Trots att vi idag är närmare 1 500 feelgoodingar i gänget, och ständigt blir fler, har den trevliga stämningen bestått.

Gruppen har visat sig kunna erbjuda ett brett utbyte och vi hjälps åt att använda den på bästa sätt. Som läsare kan man få direktkontakt med sina favoritförfattare, introduceras till nya författare och debutanter samtidigt som man delar med sig av sina egna läsupplevelser. Som författare kan man berätta om sitt skrivande och sina böcker, pröva nya idéer, visa upp omslagsförslag och så småningom bjuda in till releasefesten och berätta för sina läsare om hur det går för boken. Vi har också den stora förmånen att ha bokförlagen med oss som berättar om de allra senaste feelgoodpärlorna som vi måste sätta upp på våra läslistor och de kan bjuda in oss till olika evenemang.

Sammantaget kan man säga att det är ännu härligare än vanligt att vara feelgoodförfattare, läsare och förläggare idag. Bokutbudet växer, kvalitén på böckerna är generellt sett hög och det blir alltfler frukostar, aftnar och festivaler som arrangeras just för oss feelgoodfantaster att träffas och pratas vid om ”vår” genre.

ANNONS

Om författaren:
Sofia Ymén debuterade 2017 med sin romance Hemma där hjärtat väntar. Därefter har Den mitt hjärta slår för och Hjärtats tillfälligheter släppts i serien. I juni 2020 släpps första delen i feelgoodserien Kungsbackakvartetten i samarbete med Printz Publishing.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print

info@boktugg.se

Relaterade nyheter