fbpx

Kenyanske författaren Binyavanga Wainaina är död

Den kenyanska författaren Binyavanga Wainaina har gått bort. Arkivbild: Vilhelm Stokstad/TT.

Den kenyanske författaren och aktivisten Binyavanga Wainaina är död, enligt flera kenyanska medier.

Han är en av landets mest omtalade författare, och slog igenom internationellt med den bitska satirtexten ”How to write about Africa”. På svenska finns hans kritikerrosade uppväxtskildring En dag ska jag skriva om den här platsen (Bokförlaget Tranan).

I början av 2014 kom Binyavanga Wainaina ut som gay med texten ”Jag är en homosexuell, mamma”. Det är delvis ett fiktivt samtal med hans mor och publicerades samtidigt som hårda antigaylagar instiftades både i hans mors hemland Uganda och i Nigeria där han ofta vistades. Texten har beskrivits som det saknade kapitlet i hans biografi.

Boktuggs nyhetsbrev
Håll dig uppdaterad om de senaste trenderna. Vi tar dig med bakom kulisserna i bokbranschen. Kostnadsfritt.
Vi delar aldrig din epostadress med tredjepart. Avsluta när du vill.

Wainaina grundade också tidskriften och förlaget Kwani?, en central institution i den afrikanska litteraturvärlden.

I december 2016 berättade Binyawanga Wainaina offentligt att han var HIV-positiv. Det var en hjärtinfarkt som slutligen tog hans liv. Wainaina blev 48 år gammal.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny