Kenyanske författaren Binyavanga Wainaina är död

Den kenyanska författaren Binyavanga Wainaina har gått bort. Arkivbild: Vilhelm Stokstad/TT.

Den kenyanske författaren och aktivisten Binyavanga Wainaina är död, enligt flera kenyanska medier.

Han är en av landets mest omtalade författare, och slog igenom internationellt med den bitska satirtexten ”How to write about Africa”. På svenska finns hans kritikerrosade uppväxtskildring En dag ska jag skriva om den här platsen (Bokförlaget Tranan).

I början av 2014 kom Binyavanga Wainaina ut som gay med texten ”Jag är en homosexuell, mamma”. Det är delvis ett fiktivt samtal med hans mor och publicerades samtidigt som hårda antigaylagar instiftades både i hans mors hemland Uganda och i Nigeria där han ofta vistades. Texten har beskrivits som det saknade kapitlet i hans biografi.

Lär dig mer om bokbranschen!
Över 9000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. 1-2 gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt – det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!
Prenumerera kostnadsfritt!

Wainaina grundade också tidskriften och förlaget Kwani?, en central institution i den afrikanska litteraturvärlden.

I december 2016 berättade Binyawanga Wainaina offentligt att han var HIV-positiv. Det var en hjärtinfarkt som slutligen tog hans liv. Wainaina blev 48 år gammal.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.