fbpx

Norstedtsförläggaren Lasse Bergström är död

Lasse Bergström. Foto: Björn Bergström

Lasse Bergström, tidigare förlagschef på Norstedts, har avlidit 90 år gammal. Det skriver Norstedts på sin hemsida.

”Det är med stor saknad vi har nåtts av nyheten att Lasse Bergström har avlidit, nyss fyllda nittio år. Hans betydelse för Norstedts är ovedersäglig. Genom att sätta fokus på långsiktiga författarskap och ett nära samarbete med författarna omdanade han Norstedts till ett modernt förlagshus”, skriver Norstedts.

Lasse Bergström (f. 1929) började arbeta som litterär rådgivare för Norstedts 1955. År 1965 blev han förlagschef. Han stod bakom flera tongivande författarnamn, så som Per Olov Enquist, Torgny Lindgren, Ingmar Bergman, Per Wahlöö & Maj Sjöwall, Jan Guillou, bland många andra.

Han gick i pension 1994 men fortsatte som rådgivare och lektör i över tio år. Bland annat var det Lasse Bergström som först lektörsläste Stieg Larssons romaner åt förlaget och förutsåg den kommande succén.

Förutom förlagsjobbet på Norstedts var han också kulturskribent och kritiker på bland annat Expressen. Han skrev även tre böcker om film: Hollywood – guldåldern (2010), Franska bilder (2013) och Jazzålderns flickor, depressionens kvinnor (2017). Självbiografin Bokmärken gavs ut 1998.

– Lasse var en kollega och vän som betytt mycket för mig genom alla år på Norstedts. Hans stöd och uppmuntran har varit ovärderligt. Han är och kommer alltid vara en stor förebild för mig. Av den bästa sorten, den som man vill försöka efterlikna men också den som  liksom håller en i handen, säger Eva Gedin, förlagschef på Norstedts i en kommentar.

Läs fler röster om Lasse Bergström på Norstedts hemsida.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny