Denna artikel sponsras av författare/förlag

Action och affärsvärld i Henrik Molenius debutroman

Henrik Molenius. Foto: Helen Shippey

Henrik Molenius drömde om att skapa en affärsvärldens Carl Hamilton. Därför skrev han spänningsromanen Businezz som utspelar sig i Ryssland.

Det var omkring år 1999 som Henrik Molenius fick för sig att han skulle skriva en bok. Först sa han det mest på skoj, men allt eftersom tiden gick antog idén en allt solidare form.

– Jag hade en period när jag sträckläste Jan Guillous Hamilton-serie, och då fick jag en tanke att skapa affärsvärldens Carl Hamilton. Eller att åtminstone göra ett försök. Det finns en hel genre här som är relativt outforskad, säger Henrik, som är väl förtrogen med affärsvärlden.

Romanen Businezz – berättelsen om en svensk affärsman i Ryssland är en actionfylld historia om en svensk finansman som dras in i skumma ryska affärer efter Sovjetunionens fall. Spänning och affärer är i centrum, men boken har också inslag av kärlek och humor.

– Karaktären Fredrik är i grunden en framgångsrik person. Men liksom många andra glömmer han på vägen till framgång bort det största i livet, nämligen kärleken. Det är ett av budskapen i boken, att få läsaren att fundera på vad man egentligen ägnar livet åt.

Henrik beskriver sin huvudkaraktär som en handlingskraftig och modig person, men också som en vanlig naiv svensk som stöter på utmaningar i en främmande kultur.

Faktum är att författaren själv bodde ett år i Ryssland på 90-talet och jobbade för ett ryskt företag i staden Pskov. Han reste runt en hel del och fick se mycket av landet.

– När man bor och arbetar i ett annat land lär man känna det på ett särskilt sätt. Ryssarna är ett väldigt vänligt folk med mycket humor. Trots att landet hade det tufft i mitten av 90-talet i krisen efter Sovjetunionens fall så hankade folk sig fram på något vis, berättar Henrik.

Businezz

Businezz

  • Förlag: Westnova Förlag
  • Format: Kartonnage
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-06-15
  • ISBN: 9789163975394

Många av platserna i boken har Henrik hämtat från verkligheten, men storyn är helt påhittad. Författaren har en lång karriär inom banksektorn bakom sig och är allmänt intresserad av ekonomi, så förutom att bygga upp en nervkittlande actionstory har han också kryddat boken med sådant som kan tilltala andra ekonomiskt intresserade.

Själv uppskattar Henrik en riktigt god bladvändare som man inte kan lägga ifrån sig, och det är en sådan bok han har siktat på att skriva. En dröm vore att få se en filmatisering av boken i framtiden.

– Det vore det ultimata! Jag har en kontakt, så vi får se vart det leder. Det skulle kunna bli en riktigt bra film.

Henrik Molenius är född i Värmland och beskriver sig som en stolt värmlänning.

– När jag växte upp så fanns en stolthet i Värmland över Selma Lagerlöf och Gustaf Fröding och många andra författare. De bidrog till den värmländska berättartraditionen som gör värmlänningar glada och stölliga, säger Henrik och förklarar med glimten i ögat att han gärna vill fortsätta den stolta värmländska berättartraditionen.

Om författaren:
Henrik Molenius bor i Köping med sin familj. Han tillhör författarsläkten i norr vilket innebär att han är släkt både med Stieg Larsson, Torgny Lindgren, Liza Marklund och många fler författare. Efter en lång karriär i tre svenska banker driver Henrik numera två egna bolag och har en handfull styrelseuppdrag inom olika branscher. Han debuterade 2018 med romanen Businezz – berättelsen om en svensk affärsman i Ryssland, som handlar om den svenske affärsmannen Fredrik Ekman och hans affärsprojekt i Ryssland.

Businezz

Businezz
Författare
Medverkande
Förlag Westnova Förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatKartonnage
SpråkSvenska
Antal sidor243
Vikt392 gr
Utgiven2018-06-15
SABHc
ISBN 9789163975394
Under den svenska bankkrisen inleder Fredrik Ekman sin karriär som finansman med åtskilliga tvivelaktiga affärer. Sedan gör han stora vinster under dotcom-boomen.. När allt kraschar blir hans rykte allt mer skamfilat och han flyttar till Ryssland för att söka nya BUSINEZZ-möjligheter.

I S:t Petersburg hittar Fredrik fler och fler affärsprojekt men dras in i en cirkel av fester, sprit och kvinnor. Hans ryska kontaktnät vidgas och leder till en ödesdiger flygtur över södra Ryssland, där hans helikopter skjuts ner av tjetjenska rebeller. Fredrik och hans ryske vän tillbringar flera dygn i en flodbädd för att inte bli upptäckta.

Efter räddningen dras han in i en allt tuffare miljö med nya affärer och möter ryska affärsmän med bakgrund inom underrättelsetjänsterna, men traumat från helikopterkraschen plågar honom mer och mer. Insikten att han behöver hjälp växer långsamt fram i spritdimmorna.

Henrik Molenius har lång erfarenhet från banksektorn och har arbetat i Ryssland. BUSINEZZ är hans första roman och den skildrar med stor sakkunskap den turbulenta perioden när Sovjetunionen hade fallit.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se