Poeten och författaren Les Murray är död

Poeten och författaren Les Murray. Arkivbild: Leif R Jansson / TT.

Den australiske poeten och författaren Les Murray är död. Murray var en av landets mest framgångsrika samtida poeter och även omnämnd i Nobelprissammanhang.

Les Murray dog under måndagen i Taree i australiska New South Wales, skriver The Guardian. Han blev 80 år gammal och avled efter en tids sjukdom.

Murray gav ut närmare 30 böcker varav flera finns översatta till svenska, och hans senaste diktsamling kom ut i fjol. I ett uttalande skriver hans förlag att Murray skapade ”en plats där det australiska språket både bevaras och förnyas” och att man sörjer hans gränslösa kreativitet men också hans person:

”Les var otroligt rolig och alltid sin egen man. Han kunde prata med vem som helst, var oändligt nyfiken och en person med enorm integritet och intelligens”.

Les Murray nämndes ofta i Nobelprissammanhang som en möjlig kandidat till litteraturpriset. 2015 var han exempelvis förläggaren Dorotea Brombergs stora favorit.

– Han är utan tvekan en av världens största och mest originella diktare. Hans poesi är fylld av Australiens färger och dofter, men även av starka skildringar av utanförskap och djup medmänsklighet, sade hon till TT då.

Fakta om Les Murray

Född i Nabiac i den australiska delstaten New South Wales den 17 oktober 1938.
Avled efter en tids sjukdom i Taree i New South Wales den 29 april 2019.
Författaren och poeten Les Murray släppte sin första bok ”The Ilex tree”, tillsammans med poeten Geoffrey Lehmann, år 1965.
Utkom med omkring 30 diktsamlingar under sin karriär, den sista 2018.
Belönades med en rad priser, bland annat TS Eliot-priset 1996 och Drottningens guldmedalj för poesi 1998.

TT

TT

Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är är för många TT (Tidningarnas Telegrambyrå) som sedan 1921 varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Boktugg samarbetar med TT för att få tillgång till fler boknyheter och intervjuer än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Åttonde boken om Familjen Knyckertz

Nu släpps bok nr 8 i serien om Familjen Knyckertz. Den här berättelsen innehåller husdjurslängtan, en avliden släkting, en papegoja med inte helt rent mjöl i påsen,

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,