Denna artikel sponsras av författare/förlag

Beställningsmord, dark web och terrorism i Jonas Gudmunds deckardebut

Jonas Gudmunds. Foto: Pressbild/Stratex

I spänningsromanen Red Coconut, del ett i en trilogi, tar Jonas Gudmunds med läsaren på en katt och råtta-lek genom Sverige och Filippinerna.

Jonas Gudmunds är entreprenör och har bland annat jobbat inom finansvärlden och som grundare av säkerhetsföretaget Trygga Hem. Samtidigt har han alltid gillat att fantisera och berätta historier. Två av Jonas favoritförfattare är Lee Child och Stephen King, och han fascineras av deckargenren, mordgåtor och polisens värld och vardag.

– Jag älskar spänningen i bra kriminalromaner, känslan att få vara med och fundera själv över vem som är boven är kul, säger Jonas.

Steget till att själv börja skriva deckare var inte särskilt långt. Nyligen släpptes Jonas Gudmunds debutroman, en spänningsroman med titeln Red Coconut som utspelar sig både i Sverige och i Filippinerna.

– Eftersom min sambo kommer från Filippinerna och vi bor där några månader varje år så blev det naturligt att placera en del av bokens handling där. Filippinerna är ett av världens fattigaste länder, men med en befolkning som verkar vara en av världens gladaste, och det fascinerar mig, säger Jonas.

I Red Coconut mördas det ena svenska kommunalrådet efter det andra och Jerker Gudmundsson på Nationella Operativa Avdelningen får i uppdrag att lösa brottet. Det börjar som en resa in i beställningsmordens värld på dark web, internets allra mörkaste och anonyma skikt som till stor del präglas av illegal verksamhet, men utvecklas efterhand till en kamp mot terrorism. Det blir, enligt Jonas själv, en riktig katt och råtta-lek.

– Jag har gjort mycket research i hur internet, deep web och dark web fungerar. Jag blev häpen när jag förstod att mindre än tio procent av internet är sökbart, resten ligger i deep web och dark web.

Red Coconut

Red Coconut

  • Förlag: Stratex Förlag
  • Format: Häftad
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-03-22
  • ISBN: 9789198507409

Idén till den första boken uppstod när han körde på Strängnäsbron och började fundera på vad som skulle hända om någon hackade bilens dator. Skulle bilen kunna ta livet av honom då? Han började göra research om hur kommunikationen mellan alla våra maskiner fungerar, och detta inspirerade honom till en hel roman. Det som händer i Red Coconut ligger inte alls så långt från verkligheten som man kanske kan tro.

– Jag gissar på att nästa stora sak kommer bli att skydda våra maskiner som pratar med varandra, säger Jonas. Alla vet hur lätt det är att få virus på sin hemdator – därför har vi bra skydd där. Men på exempelvis en värmepump eller ett kylskåp som är kopplat till internet finns i stort sett ingen säkerhet. Kan man bara ip-numret till apparaten så kan man gå in och ändra vad som helst.

Boken är mestadels spänningsdriven men Jonas har samtidigt tagit chansen att ge en fiktiv ”känga” till de populistiska partier som härjar i Europa och Sverige.

– Jag skriver den typ av böcker jag själv tycker om att läsa. Jag gillar när det är teknik involverat, och det ska vara humor. Sedan tycker jag om att få utlopp för att berätta vad jag tycker om samtiden. Det kan bli lite politiskt ibland, säger Jonas och fortsätter:

– Alla karaktärer i boken, politiker och höga polischefer, är hämtade ur verkligheten, dock med smått justerade namn. Naturligtvis har jag lagt in min egen vinkling om vad jag tycker om dessa kvinnor och män.

Den uppmärksamme läsaren noterar ett visst samband mellan huvudpersonen Jerker Gudmundsson namn och författarens.

– Jerker och jag är ganska lika, berättar Jonas. Vi är smarta och logiska, duktiga på att berätta för andra vad de ska göra men inte alltid så bra på att göra kloka saker själva. Vi vet allt om fördelarna med bra kost och motion, men dessvärre blir det oftast en burgare och en stor stark …

Jonas Gudmunds har en hel trilogi planerad om Jerker Gudmundsson och hans gäng. Den andra boken, Heligt förbannad, kommer snart från tryckeriet och den tredje är under produktion. Så den som fastnar behöver med andra ord inte vänta länge på uppföljaren.

Om författaren:
Jonas Gudmunds
, född och uppvuxen i Linköping, delar sin tid mellan Strängnäs och Filippinerna. Han har en kandidatexamen i ekonomi/business från University of Virginia och grundade år 2000 säkerhetsföretaget Trygga Hem tillsammans med en barndomsvän. Företaget utvecklades väldigt bra och såldes till en konkurrent 2013. Jonas har under hela sitt liv älskat att berätta historier och för in både sin expertis inom säkerhet samt humor och en geniun berättarröst i sitt skrivande. Red Coconut är hans debutroman.

Red Coconut

Red Coconut
Serie Jerker Gudmundsson-serien
Författare
Förlag Stratex Förlag
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor399
Vikt465 gr
Utgiven2019-03-22
SABHc
ISBN 9789198507409

När Jerker Gudmundsson på Nationella Operativa Avdelningen(NOA) får i uppdrag att lösa mordet på tre kommunalråd börjar en resa in i beställningsmordens värld på dark web, men leder snart till en kamp mot terrorism.

Jerker Gudmudsson är en medelålders polis, alltför glad i mat och dryck, men det hindrar honom inte från att, tillsammans medsina kollegor, ta sig an fallet och dessutom möta kärleken i den unga filippinska bartendern Marilyn.

Red Coconut är en nervkittlande och mustig spänningsroman som utspelar sig i nutid, i både Sverige och Filippinerna. Den tar avstamp ifrån vad som kan hända när politiker sviker sina löften till folket.

Jonas Gudmunds, född och uppvuxen i Linköping, delar sin tid mellan Strängnäs och Filippinerna. Han har en kandidatexamen i ekonomi/ business från University of Virginia och grundade år 2000 säkerhetsföretaget Trygga Hem tillsammans med en barndomsvän. Företaget utvecklades väldigt bra och såldes till enkonkurrent 2013. Jonas har under hela sitt liv älskat att berätta historier och för in både sin expertis inom säkerhet samt humor och en geniun berättarröst i sitt skrivande. Red Coconut är hans debutroman. 

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se