fbpx

Uppsala litteraturfestival breddar sig

Kholod Saghir är initiativtagare till Uppsala litteraturfestival. Arkivbild: Fredrik Sandberg/TT.

Dansk kulturkritik, egyptisk poesi och judiska berättare i Ryssland – det är några av temana på Uppsala litteraturfestival. När den återkommer för andra året är det med ett ambitiöst och utvidgat program.

Uppsala litteraturfestival hölls för första gången i fjol, då man hade fokus på kvinnliga poeter från Mellanöstern och översättningar. I år breddar man programmet, berättar initiativtagaren Kholod Saghir från kulturorganisationen Re:Orient.

ANNONS

– Vi har vidgat festivalen till att omfatta litteratur i allmänhet, plus att ämnena är fler och mer dagsaktuella, säger hon till Uppsala Nya Tidning.

Även listan över inbjudna gäster är ambitiös. Carsten Jensen och Lone Aburas ska prata om dansk kulturkritik, och diskutera hur en författare kan verka i tider av populism och rasism. Lev Rubinstein samtalar om judisk litteratur i Ryssland. Och fem samtida kvinnliga författare med rötterna i Egypten besöker festivalen, bland andra Hoda Omran och Sara Abdeen. Inom utbytesprogrammet ”Shaerat” har de under flera år mött svenska poeter, och bland annat berättat om censur och strypt yttrandefrihet.

I år har också nya finansiärer tillkommit: både Region Uppsala och Svenska Akademien stödjer festivalen, som Kholod Saghir hoppas ska växa.

Rättat: I en tidigare version av texten förekom en felaktighet angående Burcu Sahins nationalitet.

Fakta: Uppsala litteraturfestival

Bakom Uppsala litteraturfestival står Re:Orient tillsammans med Uppsala Konsert & Kongress (UKK), Uppsala stadsbibliotek och Studiefrämjandet. Festivalen pågår 30-31 mars på UKK och Uppsala Stadsbibliotek och är gratis.

LÄS ÄVEN: Författarfestivaler, bokmässor och andra litterära evenemang 2019

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
TT

TT

Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.

tt@boktugg.se

Stäng meny