Här är de tre författare som kan vinna Selmapriset 2019

Tre böcker kvar som kan vinna Selmapriset 2019. Bakgrundsfoto: Pixabay.

Nu har Selmapriset-juryn gallrat fram tre favoriter från den långa nomineringslistan. Fredrik Westin, Arne Wickander och Päivi Karabetian är de tre författare som kan vinna Selmapriset 2019.

Boktugg har redan berättat om den första nomineringsrundan och vilka författare som fanns med på ”long list” med tio författare som kunde vinna Selmapriset 2019. Den 4 april kommer vinnaren att presenteras och det är nu klart att det blir en av dessa tre författare som belönas för böcker utgivna 2018:

Fredrik Westin – Själamarker
Juryn: ”Med fötterna i myllan och blicken mot stjärnorna lotsar Fredrik läsaren tryggt över alla gränser och tillbaka igen ‒ en mogen diktsamling för den mogne läsaren. Allt är rogivande vackert och med ett stänk av nostalgi lyfter dikterna till en nivå utöver det vanliga.”
– Det känns stort och viktigt att vara en av de tre som har möjligheten att vinna Selmapriset 2019, jag har fram till nu inte sett mig själv som en person som skriver ”riktiga” böcker och därför inte heller har förtjänat epiteten författare eller poet, säger Fredrik.
– Det har verkligen gett mig en knuff i rätt riktning och har stimulerat mig att skriva vidare på min fjärde diktsamling som går under arbetsnamnet Ömtåligheter. Förutom den diktsamling som jag skriver på så är jag också som vanligt inblandad i ett antal musikproduktioner där jag står för texterna, samtidigt så ligger det en skönlitterär bok och pyr i bakhuvudet, något som jag kan gå vidare med nu när jag kanske börjar förstå att det jag skriver gör skillnad för ett antal människor.

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Arne Wickander – Den tredje punkarn
Juryn: ”Medryckande och med en unik och uppfriskande berättarröst följer läsaren storyn om en grupp unga punkare och den spontana vansinnesfärd en av dem ger sig ut på efter en vadslagning.”
– Den tredje punkarn är min debutroman. När jag började skriva var jag inte säker på att få ihop mer än typ 50 sidor. Men det blev en hel roman. Som nu är nominerad till topp 3 till Selmapriset. Det känns helt fantastiskt. Inte bara för min skull, utan framför allt för dom gamla vänner jag beskriver i boken. Bollmoras första punkare ‒ människor som följde sina impulser utan en sekunds betänketid, säger Arne.
– Jag skriver nu på en uppföljare. Dom som överlevde första boken fyller tjugo och förväntas bli vuxna. Passa in eller hoppa av, det är frågan.

Päivi Karabetian – Hallelujabröderna
Juryn: ”Med ett mörkt men ändå humoristiskt tonfall berättar Karabetian om de kriminella bröderna Karlsson som under en rånturné startar sekten ’Hallelujabröder’ för att tvätta pengar. En roman med många underfundiga formuleringar, oväntade tvister men också ett stort djup som leder till eftertanke.”
– Jag har fortfarande inte kommit över chocken att Hallelujabröderna har blivit nominerad till Selmapriset. Det är julafton i mitt hjärta. Jag hoppas att jag med nomineringen väcker intresse för genren magisk realism, även om Hallelujabröderna också är en skröna om en fejksekt, säger Päivi.
– Just nu håller jag på att mejsla fram handlingen till en roman som utspelar sig i apoteksvärlden. 2010, när apoteksmarknaden avreglerades, blir ett litet apotek i fiktiva Sveglösa uppköpt av René Hamaldi som tjänat ihop sina pengar på sliskiga nattklubbar. Min förhoppning är att det blir en hysteriskt rolig roman om allt som kan gå snett i ett apotek när man låter pengarna styra över förnuftet.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Den här artikeln är möjlig tack vare

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Vill du bidra med mindre belopp går det bra att swisha på 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Koll på böcker och bransch på 5 min

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 9000 andra.