fbpx

Förlaget bakom Writer’s Digest i rekonstruktion

Tidningen Writer's Digest startade 1920 och fick sitt nuvarande namn 1921. Nu hotas tidningens existens av att ägarna är konkursmässiga. Kollage: Boktugg.

Tidningen Writer’s Digest fyller 100 nästa år. Om den överlever. Förlaget F+W Media har skulder på minst en miljard kronor och har ansökt om rekonstruktion.

Det är Forbes som berättar om problemen för förlagshuset F+W Media som bland annat ger ut tidningen Writer’s Digest, en anrik tidning om skrivande som startades redan 1920 och alltså ska fira sitt 100-årsjubileum nästa år om de rider ut krisen (via The Digital Reader).

För den som inte läst Writer’s Digest kan man enklast beskriva det som en förebild till svenska Tidningen Skriva (även om den amerikanska förlagan nog upplevs som lite mer mossig idag).

Med endast 2,5 miljoner dollar på kontot och 105,2 miljoner dollar (motsvarande 990 miljoner kronor) i skulder som ska betalas såg F+W Media ingen utväg och skickade in en ansökan om skydd under Chapter 11, vilket är ungefär som företagsrekonstruktion i Sverige. De totala skulderna är ännu större, i ansökan anges 100-500 miljoner och 1000-5000 kreditgivare. Samtidigt som tillgångarna bara beräknas vara värda 50-100 miljoner dollar.

ANNONS

Förutom Writer’s Digest ger förlaget ut en rad andra specialtidskrifter som Deer and Deer Hunting, Old Cars Weekly, Popular Woodworking, Coins och en rad tidningar om hantverk. Genom åren har de expanderat med mässor och konferenser (bland annat Digital Book World Conference som startade 2010 och lades ner 2017), onlineutbildningar, videosajter och ehandel.

Affärsområdet böcker som ger ut runt 120 titlar varje år, och har en backlist på 2100 titlar, omsatte 22 miljoner dollar under 2018. Koncernen har växt under de senaste tio åren och köpt en rad bolag. Men det senaste året har de istället sålt av flera bolag för att betala skulder.

Det grundläggande problemet är dock att magasinbranschen befinner sig i fritt fall. Sedan 2015 har F+W Media förlorat 35,6 procent av sina abonnenter (från 33,4 till 21,5 miljoner) samtidigt som annonsintäkterna minskat med en tredjedel.

Förlaget har därför desperat satsat på digitalisering vilket kostat miljontals dollar och i flera fall visade det sig att de saknade kompetens och därför förlorade pengar även på detta.

Sannolikt kommer nu hela koncernen att styckas och säljas. Frågan är om någon vill köpa gamla Writer’s Digest? Tidningen hade en upplaga på 63 000 exemplar 2017 (vilket var 6000 exemplar färre än året innan, enligt Wikipedia). Den välbesökta sajten (runt en miljon besökare per månad 2016) har inte kunnat väga upp för de minskade intäkterna från print.


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.   Om du har möjlighet, stöd Boktugg idag med en prenumeration eller valfritt bidrag.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny