Förlaget bakom Writer’s Digest i rekonstruktion

Tidningen Writer's Digest startade 1920 och fick sitt nuvarande namn 1921. Nu hotas tidningens existens av att ägarna är konkursmässiga. Kollage: Boktugg.

Tidningen Writer’s Digest fyller 100 nästa år. Om den överlever. Förlaget F+W Media har skulder på minst en miljard kronor och har ansökt om rekonstruktion.

Det är Forbes som berättar om problemen för förlagshuset F+W Media som bland annat ger ut tidningen Writer’s Digest, en anrik tidning om skrivande som startades redan 1920 och alltså ska fira sitt 100-årsjubileum nästa år om de rider ut krisen (via The Digital Reader).

För den som inte läst Writer’s Digest kan man enklast beskriva det som en förebild till svenska Tidningen Skriva (även om den amerikanska förlagan nog upplevs som lite mer mossig idag).

Med endast 2,5 miljoner dollar på kontot och 105,2 miljoner dollar (motsvarande 990 miljoner kronor) i skulder som ska betalas såg F+W Media ingen utväg och skickade in en ansökan om skydd under Chapter 11, vilket är ungefär som företagsrekonstruktion i Sverige. De totala skulderna är ännu större, i ansökan anges 100-500 miljoner och 1000-5000 kreditgivare. Samtidigt som tillgångarna bara beräknas vara värda 50-100 miljoner dollar.

Förutom Writer’s Digest ger förlaget ut en rad andra specialtidskrifter som Deer and Deer Hunting, Old Cars Weekly, Popular Woodworking, Coins och en rad tidningar om hantverk. Genom åren har de expanderat med mässor och konferenser (bland annat Digital Book World Conference som startade 2010 och lades ner 2017), onlineutbildningar, videosajter och ehandel.

Affärsområdet böcker som ger ut runt 120 titlar varje år, och har en backlist på 2100 titlar, omsatte 22 miljoner dollar under 2018. Koncernen har växt under de senaste tio åren och köpt en rad bolag. Men det senaste året har de istället sålt av flera bolag för att betala skulder.

Det grundläggande problemet är dock att magasinbranschen befinner sig i fritt fall. Sedan 2015 har F+W Media förlorat 35,6 procent av sina abonnenter (från 33,4 till 21,5 miljoner) samtidigt som annonsintäkterna minskat med en tredjedel.

Förlaget har därför desperat satsat på digitalisering vilket kostat miljontals dollar och i flera fall visade det sig att de saknade kompetens och därför förlorade pengar även på detta.

Sannolikt kommer nu hela koncernen att styckas och säljas. Frågan är om någon vill köpa gamla Writer’s Digest? Tidningen hade en upplaga på 63 000 exemplar 2017 (vilket var 6000 exemplar färre än året innan, enligt Wikipedia). Den välbesökta sajten (runt en miljon besökare per månad 2016) har inte kunnat väga upp för de minskade intäkterna från print.

99 % av Boktugg är gratis att läsa. Regelbunden läsare?  Prenumerera!

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL