Denna artikel sponsras av författare/förlag

Niclas Christoffer: Vi får aldrig låta ungdomar falla emellan

Niclas Christoffer. Foto: Alex Wayne

Författaren Niclas Christoffer släpper sin fjärde ungdomsbok, liksom de tidigare med ett allvarligt tema. Boken Sebbe sa nej handlar om en kille som blir våldtagen.

Sebbe sa nej är Niclas Christoffers fjärde roman för ungdomar. Noga räknat blir det hans femte bok eftersom han även har skrivit en barnbok, Farina och den gigantiska jätten.

– Jag börjar känna mig som en riktig författare nu. Min styrka är att jag är bra på att berätta en historia så att den aldrig tappar drivet, säger Niclas.

Ett kännetecken för Niclas författarskap är att han i sina ungdomsböcker berör allvarliga teman kring psykisk ohälsa. Hans debutroman Som Zlatan fast bättre från 2012 handlar om ätstörningar och fick stor uppmärksamhet. Detta var dels på grund av att huvudpersonen var en kille – vid den tiden fanns inte särskilt många skildringar av killar med ätstörningsproblematik.

– Min drivkraft är att hjälpa andra människor genom mina berättelser, säger Niclas. Som Zlatan fast bättre betydde så mycket för många människor när den kom, det var både överväldigande och fantastiskt.

Hans andra bok Som James Dean fast snyggare handlar om självskadebeteende och den tredje boken Airtight om sexmissbruk. Böckerna riktar sig i första hand till ungdomar eller unga vuxna, även om många vuxna också läser dem.

– Jag gillar själv att läsa barn- och ungdomslitteratur. När det är bra tycker jag det är riktigt jävla bra, det är mer genialiskt att skriva en enkel ungdomsbok än en invecklad vuxenbok.

Att vara ett stöd för ungdomar ligger honom varmt om hjärtat. Samtidigt är det en utmaning att nå ut till dem, menar han och berättar att många unga tycker om att det går snabbt i hans böcker; går det för långsamt tappar de intresset.

Parallellt med skrivandet arbetar Niclas Christoffer som stand up-komiker. Han har nära till humor, vilket han också tar med sig in i sitt skrivande.

– Även om jag skriver om tuffa ämnen så finns det små pärlor överallt, scener som gör att böckerna är lättsamma att läsa, säger han. Om man ska nå fram till min målgrupp så måste man hitta en balans mellan humor och allvar. Mina böcker är lite speciella i det att de är så pass allvarliga samtidigt som de är underhållande.

Han är ofta ute och föreläser om sina böcker och om självkänsla för ungdomar, i skolor och i föreningar, vilket han tycker är oerhört givande. På plats lämnar han alltid ut sina kontaktuppgifter, samtidigt som han är tydlig med att han ”bara” är författare. Och det är många som vill ha någon som lyssnar.

Sebbe sa nej

Sebbe sa nej

  • Förlag: Hoi Förlag AB
  • Format: Danskt band
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2019-03-21
  • ISBN: 9789176970843

Niclas böcker väcker mycket känslor och tankar hos framförallt unga läsare, och många hör av sig till honom med sina funderingar och problem. Att besvara alla mejl och samtal ser han som sin plikt. Det är också så han får nya bokidéer, även om han alltid ser till att personerna som inspirerar honom inte kan förknippas med böckerna.

– Jag har länge velat skriva en bok om en grabb som säger nej till sex fast ingen lyssnar. Flera personer av båda kön jag har mött har delat med sig av sådana upplevelser, och deras berättelser ligger till grund för Sebbe sa nej, berättar Niclas.

Sommaren 2018 fick Sverige en samtyckeslag, vilket gör att den nya boken passar bra in i tiden då den till stor del handlar om just samtycke.

– Det finns mycket att diskutera efter att man har läst boken. Kan en kille verkligen bli våldtagen? Är ett nej alltid ett nej?

Positivitet är den röda tråden i Niclas inställning till allt som händer honom själv och i hans böcker. Han har själv haft ätstörningar och har egna erfarenheter att dela med sig av, både i böckerna och i mötet med unga. Samtidigt är han väldigt noga med att inte driva på eller romantisera psykiska sjukdomar.

– Om man ska föreläsa eller skriva för unga om något som man själv har upplevt så måste man ha lämnat det bakom sig. Man måste ge dem kanske inte ett lyckligt slut, men ett säkert slut, säger han.

När ungdomar kontaktar honom förmedlar Niclas ofta kontakten till vården eller olika organisationer dit de kan vända sig. Han understryker hur viktigt det är att de som behöver prata verkligen fångas upp.

– Ansvaret vi har som vuxna är att finnas där om de behöver oss. Man måste själv att vilja ha hjälp, men när man tar steget och söker hjälp, då måste vi finnas där. Vi får aldrig låta ungdomar falla emellan.

Om författaren:
Niclas Christoffer, född 1974, är skådespelare och filmmanusförfattare och arbetar idag som stand up-komiker och föreläsare. Han skriver om psykisk ohälsa och debuterade med ungdomsromanen Som Zlatan fast bättre (2012). Den andra boken Som James Dean fast snyggare släpptes 2013 och följdes av Airtight 2015.

Sebbe sa nej

Sebbe sa nej
Författare
Förlag Hoi Förlag AB
GenreSkönlitteratur barn och ungdom
FormatDanskt band
SpråkSvenska
Antal sidor173
Vikt195 gr
Utgiven2019-03-21
SABuHc
ISBN 9789176970843

Skådespelaren och standup-komikern Niclas Christoffer släpper nu sin fjärde ungdomsroman med titeln Sebbe sa nej. Precis som i hans tidigare romaner Som Zlatan fast bättre (2012), Som James Dean fast snyggare (2013) och Airtight (2015) skriver han om svåra ämnen. I Sebbe sa nej möter vi en kille som blir utsatt för en våldtäkt av en tjej.

Sebbe flyttar till Skellefteå för att gå på hockeygymnasiet. Han har svårt att komma in i killgänget som har en hård och tuff jargong, och för att inte vara en mes dricker han alkohol på en fest, hamnar i sängen tillsammans med en tjej – och sedan går allt fel. Han blir våldtagen.

Niclas Christoffer har i sina tidigare böcker skrivit om ämnen som anorexi, självskadebeteende och sexmissbruk. I Sebbe sa nej ger han utsatta killar en mycket stark röst i metoo-debatten.


Niclas Christoffer, född 1974 i Hurva utanför Eslöv, flyttade till Stockholm där han utbildade sig till skådespelare vid Teaterstudion, och senare också filmmanusförfattare vid Manuspiloterna. Idag arbetar han som komiker, gärna med stand up, föreläsare och konferencier. Niclas har skrivit flera starka ungdomsromaner om psykisk ohälsa och debuterade med Som Zlatan fast bättre (2012), en berättelse om en kille som lider av ätstörningar. Boken har fått mycket uppmärksamhet och nominerades också till Stora Ljudbokspriset 2017.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Det kan även vara andra företag med tjänster eller produkter för bokbranschen. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar så kontakta en av våra säljare på sales@boktugg.se. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se