fbpx

Ökad censur av böcker som trycks i Kina – så gör svenska förlag

Det är svårt att trycka kartor i Kina. Foto: Istock

Nyligen skärptes kinesiska myndigheters kontroll av böcker som trycks i landet. Det har drabbat framförallt böcker som innehåller kartor.

Att kinesiska myndigheter granskar och i vissa fall censurerar material som trycks i landet är ingen nyhet, men under slutet av 2018 skruvades kontrollerna upp ytterligare, enligt Bookseller. Politiska ämnen som exempelvis rör Tibet och Taiwan är sedan länge censurerade, men nyligen har myndigheterna skärpt sina kontroller av det som trycks hos landets tryckerier – i första hand på jakt efter kartor.

Granskningen gäller både böcker som ska ges ut i Kina och i andra delar av världen, vittnar olika tryckerier och förlag om till Bookseller. Allt material som innehåller en karta granskas av myndigheterna i Beijing, oavsett hur gammal kartan är eller om den ens har någon koppling till Kina.

ANNONS

Flera brittiska förlag som trycker i Kina berättar för Bookseller om hur de har påverkats av dessa nya regler. En del förlag har fått lägga stora summor på att byta tryckeri i sista minuten och i vissa fall byta ut bilderna mot något annat. Ett förlag berättar att även reseguider om Storbritannien granskas, eftersom de innehåller kartor, vilket har lett till förseningar i upp till åtta veckor.

Ett kinesiskt tryckeri varnade i ett brev som skickades ut till förlag i slutet av november 2018 om styrkta kontroller av kartor, naket och ämnen som rör religion, krig, uppror och droger, och förlagen uppmanades att skicka över filer i god tid så att tryckeriet själv kunde göra en bedömning. Tryckeriet kunde förlora sitt tillstånd om myndigheterna ansåg att det hade gått med på att trycka ”opassande” material tre gånger på ett år.

Boktugg har frågat runt bland några svenska förlag om de berörs av den skärpta censureringen. Bonnier Carlsen har inga produktioner som är censurerade av kinesiska myndigheter, och Liber, som har viss utgivning av kartböcker, trycker inte dessa i Kina och påverkas således inte.

Tukan förlag gör en del samtryck i Kina.

– Men aldrig kartor av just det skäl som Bookseller skriver om. Men detta är inget nytt för det har vi aldrig kunnat göra, säger förläggaren Christian Bang-Melchior.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny