fbpx

Julkalender 2018 – lucka 13: Lucia och böcker med högtidstema

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 13. Bakgrundsbild: Pixabay.

Vi älskar våra högtider, och vi gillar att läsa om dem. Hur många böcker om Lucia tror du det finns på marknaden just nu? Här har vi samlat dem.

I Sverige älskar vi att fira Lucia. Får vi inte se något Luciatåg live så tittar vi eller lyssnar på sändningar i tv och radio. Men om vi vill läsa om Lucia då? Trots att det är en av våra mest älskade (och traditionsbundna) högtider finns det faktiskt inte särskilt många böcker från senare år som handlar specifikt om Lucia. Vi kan hitta tio stycken (se listan längre ner).

Kanske överskuggas Luciatraditionen av den nära anstående julen? Vi gjorde en snabb jämförelse av antalet böcker på högtidsteman och kunde konstatera att sökningen på både ”midsommar” och ”påsk” även de resulterar i ungefär tio träffar. ”Halloween” får tre träffar. ”Jul” däremot ger omkring 500 träffar i nätbokhandeln (bemärk att här ingår alla genrer som kokböcker med mera).

ANNONS

Med tanke på att Lucia, liksom övriga högtider, återkommer varje år och är en relativt stor grej framförallt för barn och unga (eller är det kanske en ännu större grej för föräldrar?) torde det kanske finnas ett intresse för att läsa böcker på ämnet. Fast den stora fördelen med högtidsbundna böcker – att de blir aktuella årligen – är förstås också deras stora nackdel. Vem vill läsa om Lucia i april?

Men med tanke på hur julböcker (liksom julfilmer och julserier som invaderar filmstreamingtjänster den här tiden på året) verkar ha exploderat ordentligt de senaste åren så kanske vi kan vänta oss en ökning även av påskböcker, midsommarböcker och Luciaböcker framöver. Vem vet.

Här är de aktuella Luciaböcker vi har kunnat hitta:

Lucia : den svenskaste av alla traditioner

Lucia : den svenskaste av alla traditioner

 • Förlag: Carlsson
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-11-01
 • ISBN: 9789173318433
Lucia i nytt ljus

Lucia i nytt ljus

Lucia med Hallon

Lucia med Hallon

 • Förlag: Bokförlaget Hegas
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-10-10
 • ISBN: 9789175433110
Sjuk till lucia

Sjuk till lucia

 • Förlag: Nypon förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2012-01-16
 • ISBN: 9789187061127
Kalle som lucia

Kalle som lucia

 • Förlag: Sagolikt Bokförlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2009-12-05
 • ISBN: 9789197668163
Lucia i motvind

Lucia i motvind

 • Förlag: Vilja förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-01-11
 • ISBN: 9789177231486
LUCIA - en roman

LUCIA - en roman

 • Förlag: DRAND storyteller
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2005-12-01
 • ISBN: 9789197601306
Lucia

Lucia

Glad Lucia från oss på Boktugg!

ANNONS

Psst – idag släpps också ett antal nya böcker, 26 stycken närmare bestämt. Här är några av dem:

Hotet mot Trådlösa

Hotet mot Trådlösa

 • Förlag: Visto Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-12-13
 • ISBN: 9789188769893

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.