fbpx

Julkalender 2018 – lucka 11: Barnets århundrades moder

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 10. Bakgrundsbild: Pixabay.

Författaren och pedagogen Ellen Key föddes 11 december 1849. Boken Barnets århundrade som kom ut år 1900 blev hennes mest uppmärksammade verk.

Ellen Key föddes 1849 på herrgården Sundsholm utanför Västervik. Hennes liberala föräldrar uppmuntrade tidigt Ellens intresse för att läsa (vilket hon lär sig som fyraåring) och skriva. Hon utbildade sig vid Rossanderska flickskolan men var i stort autodidakt och skaffade själv sin bildning genom föräldrarnas stora bibliotek.

Som ung arbetade hon som sekreterare åt sin far Emil Key, som var riksdagsledamot, och blev sedermera lärare. På 1870-talet bildade hon en söndagsskola i hembygden och hon var även med och startade flickskolan Anna Whitlocks skola i Stockholm, där hon också jobbade som lärare.

ANNONS

Ellen blev tidigt opinionsbildare och brann för frågor som yttrande- och tryckfrihet, sociala frågor, fredsfrågor, kvinnors rättigheter och pedagogik. Hon föreläste och talade regelbundet och blev mycket inflytelserik både i Sverige och i andra länder. Förutom författare beskrivs Ellen Key som pedagog, visionär, debattör, kvinnosakskämpe och fredsivrare.

Ellen Key var produktiv som författare och skrev bland annat en biografi över sin far, författaranalyser och biografier, böcker om folkbildning, arbetarrörelsen och kvinnokampen, och samtidspolitiska pamfletter. Välkända böcker är Skönhet för alla (1899), Lifslinjer I–III (1903–6), och Kärleken och äktenskapet (1903).

Hennes mest kända bok är dock Barnets århundrade (1900). Den handlar om hennes syn på pedagogik, skola och uppfostran, och kom att översättas till 26 olika språk. Bland annat ville hon avskaffa både aga, betyg och den traditionella åldersindelningen, och hon propagerade för barnens rätt och möjlighet att få utvecklas som individer. Idéerna var banbrytande och har inspirerat och påverkat stora förändringar inom skolvärlden både under hennes egen tid och därefter.

ANNONS

Ellen Key avled 1926 i sitt hem Strand, som hon låtit bygga invid Vättern år 1910. Hon gifte sig aldrig och fick inga barn.

Några av dagens boksläpp

Kraften

Kraften

  • Förlag: Tallbergs Förlag
  • Format: Storpocket
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-11
  • ISBN: 9789198423471
Titta pappor!

Titta pappor!

  • Förlag: Vombat Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-12-11
  • ISBN: 9789186589851

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Några tior i månaden eller mer? Du väljer priset.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.