ANNONS

Julkalender 2018 – lucka 11: Barnets århundrades moder

Boktuggs Julkalender 2018 - lucka 10. Bakgrundsbild: Pixabay.

Författaren och pedagogen Ellen Key föddes 11 december 1849. Boken Barnets århundrade som kom ut år 1900 blev hennes mest uppmärksammade verk.

Ellen Key föddes 1849 på herrgården Sundsholm utanför Västervik. Hennes liberala föräldrar uppmuntrade tidigt Ellens intresse för att läsa (vilket hon lär sig som fyraåring) och skriva. Hon utbildade sig vid Rossanderska flickskolan men var i stort autodidakt och skaffade själv sin bildning genom föräldrarnas stora bibliotek.

Som ung arbetade hon som sekreterare åt sin far Emil Key, som var riksdagsledamot, och blev sedermera lärare. På 1870-talet bildade hon en söndagsskola i hembygden och hon var även med och startade flickskolan Anna Whitlocks skola i Stockholm, där hon också jobbade som lärare.

Ellen blev tidigt opinionsbildare och brann för frågor som yttrande- och tryckfrihet, sociala frågor, fredsfrågor, kvinnors rättigheter och pedagogik. Hon föreläste och talade regelbundet och blev mycket inflytelserik både i Sverige och i andra länder. Förutom författare beskrivs Ellen Key som pedagog, visionär, debattör, kvinnosakskämpe och fredsivrare.

ANNONS

Ellen Key var produktiv som författare och skrev bland annat en biografi över sin far, författaranalyser och biografier, böcker om folkbildning, arbetarrörelsen och kvinnokampen, och samtidspolitiska pamfletter. Välkända böcker är Skönhet för alla (1899), Lifslinjer I–III (1903–6), och Kärleken och äktenskapet (1903).

Hennes mest kända bok är dock Barnets århundrade (1900). Den handlar om hennes syn på pedagogik, skola och uppfostran, och kom att översättas till 26 olika språk. Bland annat ville hon avskaffa både aga, betyg och den traditionella åldersindelningen, och hon propagerade för barnens rätt och möjlighet att få utvecklas som individer. Idéerna var banbrytande och har inspirerat och påverkat stora förändringar inom skolvärlden både under hennes egen tid och därefter.

Ellen Key avled 1926 i sitt hem Strand, som hon låtit bygga invid Vättern år 1910. Hon gifte sig aldrig och fick inga barn.

Tack för att du läste ända hit. Artikeln är inte riktigt slut. Men om du läser våra artiklar regelbundet får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Om du redan är Supporter, tack!

Några av dagens boksläpp

Kraften

Kraften

 • Förlag: Tallbergs förlag
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-12-11
 • ISBN: 9789198423471
Nya matvanor på 4 veckor

Nya matvanor på 4 veckor

 • Förlag: Tukan Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-12-11
 • ISBN: 9789177835431
Titta pappor!

Titta pappor!

 • Förlag: Vombat Förlag
 • Format: Inbunden
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2018-12-11
 • ISBN: 9789186589851
Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL