fbpx

Niklas Orrenius får Arguspriset 2018 – nej, inte Augustpriset

Författaren Niklas-Orrenius. Foto: Åsa Sjöström.

Några timmar före Augustprisgalan igår meddelades att Niklas Orrenius tilldelats Arguspriset 2018. Från TT gick nyheten ut tillsammans med en arkivbild på Niklas från Augustpriset 2016. Upplagt för förvirring.

På måndagen blev det klart att 2018 års Arguspris i humaniora, som delas ut av Kungl. Humanistiska Vetenskaps-Samfundet i Uppsala, tilldelas journalisten och författaren Niklas Orrenius, Malmö.

Motiveringen lyder: För ett humanistiskt präglat författarskap som kretsar kring det aktuella svenska frågekomplex som gäller migration, etnisk och religiös mångfald, yttrandefrihet, tolerans och växande högerextremism. Niklas Orrenius ofta utmanande texter karakteriseras av ett medmänskligt patos, låter alltid röster från olika åsiktsriktningar komma till tals och förmår på ett ovanligt sätt att problematisera och kommunicera komplexa problem till en bred läsekrets. Han är en del av en svensk tradition av humanism och öppenhet som vi behöver slå vakt om, speciellt i dessa dagar.

Priset, som är på 100 000 kronor, kommer att delas ut den 24 januari kl. 18.00 i Humanistiska teatern på Uppsala universitet, då pristagaren också håller en föreläsning. Föreläsningen är offentlig.

ANNONS
En och annan satte kanske kaffet i halsen när TT-nyheten om Arguspriset gick ut bara timmar före Augustpriset tillsammans med den här bilden. (Skärmdump från Sydsvenskan)

Det var bara det där med tidpunkten för tillkännagivandet som inte var helt optimal. När TT skickade ut nyheten kl 13.46 och meddelade att Orrenius fått Arguspriset så var det bara några timmar kvar tills utdelningen av Augustpriset skulle börja. Två pris med snarlika namn och samma prissumma.

Dessutom skickade TT med en arkivbild på Niklas Orrenius tagen i samband med pressträffen inför Augustpriset 2016 då han var nominerad i fackboksklassen för boken Skotten i Köpenhamn. Priset det året gick dock till Gutenberggalaxens nova av Nina Burton.

Nu har han vunnit Arguspriset, inte Augustpriset.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny