fbpx

Danius: Alla borde lämna Svenska Akademien

Sara Danius lämnar Börshuset efter att hon lämnat arbetet i Akademien. Arkivfoto: Jonas Ekströmer/TT

Samtliga ledamöter måste gå ur Svenska Akademien för att den ska kunna klara krisen. Det sade Akademiens tidigare ständiga sekreterare Sara Danius under ett framträdande i Malmö på lördagen, skriver Sydsvenskan.

– Vill man försäkra sig om en framtid för Akademien så finns ingen annan väg. Då kan externa personer i exempelvis Nobelstiftelsen eller Vitterhetsakademin utse nya ledamöter, och börja från noll, sade hon enligt Sydsvenskan.

Under samtalet, som ägde rum på Bokens Dag berättade Danius också att hon deltagit i omröstningar av nya ledamöter under hösten – men avslöjade att hon inte röstat på dem som valdes in.

– Jag kan inte säga mer om förfarandet, men det fanns andra som man kunde rösta på.

ANNONS

I april lämnade Danius arbetet i Svenska Akademien, men formellt har hon kvar sin stol. På frågan om Akademien är ett avslutat kapitel för hennes del svarade hon ja, men tillade:

– Ett långt liv har lärt mig att hålla en bakdörr öppen. Det betyder inte alls att jag kan tänka mig gå tillbaka till Akademien, men man vet aldrig vad som händer.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Om du frågar någon vem som är Sveriges mest trovärdiga nyhetsförmedlare är chansen stor att svaret blir "TT". Sedan 1921 har vi varit en oberoende aktör i Mediesverige med mottot snabbt, korrekt och trovärdigt. Vi gör andra bättre. Så presenterar sig TT på sin hemsida. Boktugg samarbetar med dem för att få tillgång till fler spännande nyheter och reportage än vi själva hinner med.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.