ANNONS

Hallå där: Hoi Förlag ställde ut på Bogforum 2018 i Köpenhamn

Julian Lundsgaard är en nyckelperson för Hoi Förlags danska satsning, här i montern på bokmässan Bogforum.

Bokmässan i Göteborg är enorm. Dansk Bogforum är en betydligt mindre bokmässa i Köpenhamn. Hoi Förlag som numera även finns i Danmark deltog och vi bad om deras intryck.

Hoi Förlag aviserade en satsning på den danska marknaden för snart två år sedan och släppte de första titlarna förra året. Därför var det givet att de skulle ställa ut på Bogforum som ägde rum 26-28 oktober.

Bogforum är betydligt mindre än Bokmässan i Göteborg med en gemytlig stämning, enligt Lars Rambe, vd för Hoi Förlag.

Den här artikeln är INTE låst.

Om du har möjlighet, hjälp oss gärna att hålla våra nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg. Köp en stödprenumeration och bli en Boktugg INSIDER. Avsluta när du vill.

35 kr/mån 350 kr/år
Eller valfritt engångsbelopp via Swish.

– En smart sak de har gjort på Bogforum är att lägga de stora förlagen i hallens utkanter och samla mindre förlag i mitten. Det ger, som jag upplever det, bättre genomflöde av besökare på hela mässan.

Liksom förra året hade Hoi Förlag en monter där de hade ett särskilt fokus på Omgiven av idioter av Thomas Erikson som nu börjar ta fart också i Danmark. Man presenterade också övrig utgivning och inte minst nätverkade mycket samt genomförde intervjuer inför förlagets fortsatta danska satsning.

Hur går satsningen i Danmark, drygt ett år sedan ni släppte första titlarna?
– Vi gjorde en kraftfull start med utgivning av svenska författare i översättning med böcker i flera genrer. Inte helt oväntat är det Omgiven av idioter som går bäst. Vi tycker också att responsen på Dödligt begär av Susanne Ahlenius och De sju nycklarna av Åsa Schwarz har varit bra. I år har vi hittills fokuserat på utgivningen av erotiska noveller som bygger vårt imprint och genreförlag Lusthuset, men vi gör nu en plan för en bredare utgivningsprofil där vi också snart hoppas få välkomna danska författare till förlaget.

Det brukar ta tid att etablera sig som förlag, märker ni att danskarna har upptäckt Hoi ännu?
– Mycket arbete återstår, men vi hoppas och tror på en snabbare resa än i Sverige i kraft av en uppenbart välfungerande utgivningsmodell och bra funktioner som vi kan erbjuda redan från början. När vi bygger organisationen och engagerar fler danskar i den så kommer också varumärket att stärkas, det är jag övertygad om.

ANNONS

Vilka intryck tar du med dig från mässan i Köpenhamn?
– Egenutgivning och tjänsteerbjudanden till författare tar betydligt större plats än på Bokmässan i Göteborg. Danskarna är duktiga på att skapa en god och personlig stämning. Det är lite mer hygge helt enkelt.

Några andra reflektioner kring att expandera utomlands?
– Det finns en kraft i att bygga ett mer internationellt förlag. De digitala formaten möjliggör satsningar utanför landets gränser på ett annat sätt än tidigare. Det är en spännande resa som också får en push av alla författare som drömmer om att bli utgivna i flera länder, säger Lars Rambe.


❤ Gillade du den här artikeln? Vi hoppas det.
Kanske fick du lite kunskap eller tips eller bara ett gott skratt… I så fall har vi lyckats. Som du märkte slapp du betalvägg, eftersom vi vill välkomna nya läsare och göra det enkelt för trogna boktuggare. Om du gillar det vi gör och har möjlighet tar vi gärna emot ditt bidrag. En slant som tack för en bra artikel eller en stödprenumeration för att du läser varje vecka. Stötta den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet.
35 kr/mån 350 kr/år

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se