fbpx

PEN America stämmer Donald Trump

Donald Trump. Foto: Chairman of the Joint Chiefs of Staff/Flickr

Trumps ständiga påhopp mot journalister och svartmålande av medier har nu resulterat i en stämningsansökan. Det är PEN America som har fått nog.

Författarföreningen PEN America har fått nog av Donald Trumps häxjakt på journalister och vill skydda skribenter och medier från presidentens hämndaktioner. De stämmer således presidenten med avsikten att stoppa honom från att ”använda statliga medel för att hämnas på eller hota journalister och mediehus för att de rapporterar om sådant han misstycker till”, skriver Publishers Weekly.

PEN:s ordförande Jennifer Egan och CEO Suzanne Nossel skriver i ett öppet brev att både Trumps påhopp mot enskilda journalister och hans ovana att benämna medierna som ”det amerikanska folkets fiende” har skapat ett hotfull medieklimat. De lyfter också fram att Trump har hotat bokförläggare och författare som har gett ut kritiska verk. Allt detta menar de kan leda till att enskilda skribenter börjar tänka sig för innan de publicerar något som kan sätta dem i Vita husets skottlinje.

ANNONS

Stämningen görs tillsammans med den ideella organisationen Protect Democracy och Yale Law School Media Freedom and Information Access Clinic, och innehåller fyra konkreta exempel på Trumps hot och hämndaktioner som de menar kränker vad som står formulerat om yttrandefrihet och pressfrihet i första tillägget i USA:s rättighetsförklaring Bill of Rights. Ett av exemplen som lyfts i stämningsansökan är Trumps höjning av Amazons portokostnader på grund av att Jeff Bezos äger The Washington Post, en tidning som Trump anser vara kritisk mot honom.

Bilden är hämtad härifrån.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

ANNONS
Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.