Den perfekta presenten på Mors dag 2018 är en bok – här får du boktips

Den perfekta presenten på Mors dag ... är så klart en bok till mamma. Bild: Fotolia

På Mors dag ska mamma så klart få något bra att läsa – här listar vi de tio bästa boktipsen som räddar presenten åt dig.

Få människor betyder så mycket för oss som våra mödrar. Ändå glömmer vi ibland att ge dem den uppmärksamhet de förtjänar. Nå, nu har vi chansen, eftersom det snart är dags för ännu en Mors dag – en dag för mammor världen över.

Vad man vet idag så kom dagen till 1905, till minne av amerikanska Anna Jarvis mamma. Hon ville hedra moderns minne och dagen spreds sedan över resten av landet och redan 1914 blev det en nationell helgdag. I Sverige firades Mors dag första gången 1919 och från början fanns det till och med särskilda anvisningar för hur det skulle gå till.

I nutid är det väl mer en kommersiell högtid, men likväl kanske en chans för oss att ge något tillbaka till dessa viktiga människor som fostrat oss.

Själv tycker jag att en bok kan vara en fin present, inte minst eftersom just kvinnor är den stora gruppen bokälskare i Sverige.

På Boktugg plockade vi ihop de här tipsen för mammorna omkring oss – håll till godo.

Boktuggs boktips till Mors dag 2018

1. Bokhandeln på Riverside Drive av Frida Skybäck

Charlotte är för ung för att vara änka, för ung för att förlora den hon älskar. I sitt vilsna tillstånd tar hon en paus från sitt framgångsrika företag och söker ro på den skånska landsbygden. Men så får hon får ett oväntat besked, hon har ärvt ett hus i London av en moster hon knappt visste att hon hade. Och huset inrymmer en bokhandel.

Inställd på att sälja huset flyger Charlotte till England, där den konkursfärdiga Riverside Bookshop och den excentriska personalen verkar bortom all räddning. Men trots att Charlotte inte vet något om hur man driver en bokhandel växer snart en gemenskap med den motsträviga personalen fram.
Samtidigt som Charlotte kämpar för att rädda bokhandeln inser hon att det är något som inte riktigt stämmer. Varför har Charlotte aldrig fått träffa sin moster och vad är det för mörk hemlighet som döljer sig i huset?

Bokhandeln på Riverside Drive är en varm, charmig och hoppingivande feelgoodroman om hur ett hus fyllt med böcker, en handfull främlingar och en butter gammal hankatt kan hjälpa någon att börja om på nytt.

FRIDA SKYBÄCK flyttade själv från Skåne till London på vinst och förlust och kom hem med ett nyfunnet intresse för engelsk litteratur och den stora kärleken. Numera bor hon i Lund med sin man och deras två barn. Bokhandeln på Riverside Drive är hennes femte roman.

 

2.Liten tvåa med potential av Camilla Davidsson

Ny feelgoodroman från omtyckta Camilla Davidsson som har sålt över 100 000 böcker av sin serie om Emma!

Sofia är en storstadstjej som vet vad hon vill med det mesta i livet. I alla fall är det vad hon tror. Yta och kontroll är viktigt för henne. Hon har en snygg, framgångsrik pojkvän, ett välavlönat jobb inom investment banking och har nyligen köpt en tvåa med renoveringsbehov på en fin adress i Stockholm. Om det inte vore för att lägenheten behöver renoveras, alla sena jobbkvällar, hennes omöjlige chef och skilsmässan mellan föräldrarna, skulle allt varit perfekt.

Efter noggrann research anlitar Sofia en byggfirma som ska sköta renoveringen, men när hantverkaren som ska göra jobbet dyker upp, mer än en halvtimme försenad, verkar han allt annat än pålitlig och Arvid har till Sofias irritation bestämda åsikter om både det ena och det andra. Dessutom känns det på något märkligt vis som om han ser henne på ett sätt som ingen annan i hennes liv gör, inte ens pojkvännen Oliver.

När Arvid börjar ifrågasätta Sofias livsval uppstår sprickor i den polerade fasad hon visar upp mot omvärlden och när Sofia i ett överilat ögonblick lovar att göra honom en tjänst får det oanade konsekvenser.

Liten tvåa med potential är en feelgoodroman som rör sig mellan Stureplan och snötyngda dalastugor, mellan hopp och förtvivlan.

 

3. Britas resa av Sven Wolter

»Blodet rann i en pulserande ström ur hans högra tinning och det gick kramper i kroppen. Klockan var kvart över två på natten. Det hade hunnit bli 11 december 1949 och svinkallt.// Brita Jakobsson släppte en meterlång tretums rundhult så att det klang i brädgolvet och en blodpöl växte sig allt större runt direktörens huvud.«

Så börjar Britas resa Sven Wollters andra roman efter den kritikerhyllade Hon, Han och Döden. I den ger Brita Jakobsson sig av från Ådalen mot Stockholm för att leva ett annat och kanske friare liv. Det är en tid när kapitalet kunde skjuta arbetare och när överheten, utan att blinka, kunde ta för sig av arbetarklassens barn och ungdomar. Genom Britas ögon får vi följa de första stegen mot frigörelse. Det är en tid av hopp, men också stor förtvivlan en tid som i allra högsta grad ger återklang än idag.

Britas resa

Britas resa

  • Förlag: Ordfront Förlag
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-09
  • ISBN: 9789177750093

 

4. Snart är det 1968 av Åsa Moberg

Äntligen har Nina Broman brutit med sin familj. Hon bor i en etta i Solna, är engagerad i FNL-grupperna och har precis fått praktikplats på den nystartade modefirman Lao-Tse. Kläderna som ritas av de tre kvinnorna symboliserar allt det som Nina Broman längtar efter: frihet, konst, sex och, mest av allt, en ny tid.

Åsa Mobergs roman Snart är det 1968 är en tidskapsel som på ett häpnadsväckande sätt tar oss tillbaka till det ikoniska året: dess stämningar och drömmar, dess instängdhet och mörker. Nina Bromans radikala krets av kulturarbetare och aktivister har tagit sig an uppgiften att befria det arbetande folket. Men bland Nina och hennes väninnor, vem är egentligen ofri?

Snart är det 1968 utkom första gången 1984. I ljuset av metoo-upproret är det omöjligt att inte läsa boken som en föregångare till vår tids stora feministiska debatt.

Åsa Moberg är journalist, översättare och författare till en rad böcker, bland annat Simone och jag och Adams bok. 2017 kom hennes mycket uppmärksammade memoarer Livet.

 

5. Mamma – En fylla-i-bok om ditt liv av Kajsa Willén

Det här är en fantastisk presentbok från en dotter till hennes mamma!

Boken innehåller en samling frågor vars svar tillsammans utgör en hel levnadsberättelse inte bara om din mamma, hennes barndom och uppväxt, utan även om hennes egna föräldrar och minnen av tidigare generationer.

Det är en bok att spara till barn och barnbarn, där både känslor, minnen och personliga tankar får plats. Denna fylla-i-bok är ett nöje att läsa i efterhand, men blir också till stor glädje medan den skapas. Detta är en unik chans att gå tillbaka i minnet och leta efter speciella tillfällen, eller bortglömd vardag.

Här finns också gott om utrymme för foton och andra urklipp, liksom de där speciella familjerecepten och släktanekdoterna.

Mamma En fylla-i-bok om ditt liv är ett unikt tillfälle att på ett lättsamt vis lära sig mer om sin familj och släkt. Börja skriva redan idag, det är både intressant och gör gott att stanna upp en stund för att minnas den tid som varit.

Mamma En fylla-i-bok om ditt liv är en nyutgåva av Mamma Boken om ditt liv (Känguru, 2009).

Mamma : en fylla-i-bok om ditt liv

Mamma : en fylla-i-bok om ditt liv

  • Förlag: Lind & Co
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-19
  • ISBN: 9789177793397

 

6. Kära Mamma : noveller

Vi har låtit etablerade såväl som debuterande författare skriva fritt kring ämnet mamma. Resultatet är ett trettiotal berättelser som utforskar mammor, moderskap och relationen mellan mamma och barn älskade, hatade eller saknade. En perfekt present till den som är eller har en mamma.

Recension
”Här finns många olika synvinklar på moderskapet, men gemensam nämnare är att förhållandet till sin mamma är bland det djupaste och viktigaste i en människas liv. Novellerna är endast några få sidor långa, vilket gör att man med fördel kan dela upp läsningen. De håller överlag god litterär klass. Temat moderskap angår alla och bland dessa 30 noveller bör det finnas något för alla smakriktningar.” BTJ häfte 12 Charlotte Lilja

Sedan 2014 har vi gett ut novellsamlingar med olika teman, såsom frihet, kärlek eller saknad. I fjol kom #Älskanoveller 30 nyanser av saknad som beskrevs av BTJ som en bok som berör på flera plan .

Medverkande författare:

Amelia Adamo, Lena Angviken, Annika Jankell, Linda Bengtzing, Titti Sjöblom, Åsa Bonelli, Maria Wells, Charlotta von Zweigbergk, Eva Swedenmark, Birgitta Andersson Backlund, Pebbles Karlsson Ambrose, Charlotte Ekbom, Katarina Wilk, Anna Ehn, Tijana Kinberg, Peter Westberg, Mia Kim, Malena Kirs, Cecilia Hultberg, Karolina Larsson, Lotta Damstedt, Susanne Schemper, Inger Lernevall, Vanessa Leontina Allerth, Therese Werner, Anna Marongiu, Lotta Kronlund, Jane Morén och Mirjam Lindahl.

 

7. 25 gram lycka : Ninna, en liten igelkott med ett stort hjärta av Massimo Vacchetta, Antonella Tomaselli

En sann historia som verkligen sticker ut – på riktigt!

”Kan du ta hand om den här ett par dagar?” frågar Massimos veterinärkollega inför det stundande veckoslutet.

”Den här” är bara några dagar gammal, väger 25 gram och piper svagt. Den vill inte vara ensam och dess gråt är så förtvivlad att den raserar den mur av likgiltighet som Massimo har byggt upp. Så inleds vänskapen mellan Massimo, en veterinär som är specialiserad på nötkreatur, och en föräldralös igelkott. Igelkotten får namnet Ninna och förändrar Massimos liv för alltid.

Ninna vänder upp och ner på Massimos liv med sin personlighet. Hon är nyfiken och oerhört tillgiven. Hon slickar honom hängivet när han varit borta från henne en längre stund. Men hon är också ett vilt djur och friheten väntar på henne ute i skogen …

I den här boken berättar Massimo Vacchetta om det makalösa mötet som hjälpte honom att ta sig ur en tung period i livet. I dag har han byggt upp ett viltskadecenter för igelkottar.

 

8. Sommar på den lilla ön i havet av Jenny Colgan

Flora är säker på att hon gjorde rätt som valde myllret och karriären i storstan framför den ödsliga skotska ö där hon växte upp. Vad fanns det för henne på Mure? En plats där alla har känt henne hela hennes liv, och där ingen någonsin kommer att låta henne glömma det förflutna.

Men när en ny klient ger henne ett uppdrag tvingas hon bryskt tillbaka till ön, i ett försök att få med sig de motvilliga öborna i projektet.

Plötsligt bor hon åter med sina bröder (alla högljudda bjässar tillsynes oförmögna till grundläggande hushållsarbete) och hennes pappa, det liv hon har kämpat så hårt för att komma bort ifrån. I ett försök att göra sin nygamla tillvaro på ön dräglig bestämmer hon sig för att ta sina matlagningskunskaper och gjuta liv i det dammiga, lilla rosa huset i hamnen. Problemet är bara att öborna hon ska övertyga inte har mycket till övers för Flora, som inte varit tillbaka på ön sedan hennes mamma gick bort.

För att kunna lyckas med sitt projekt och komma vidare i livet måste hon sluta fred med de misstag hon en gång gjort. Hon måste bestämma sig för var hennes framtid egentligen finns, och hon måste sluta fly.

 

9.Bara du av Ninni Schulman

Den populära deckarförfattaren Ninni Schulman har skrivit en drabbande spänningsroman med hög igenkänningsfaktor. Om vårt behov av att vara både omhändertagna och behövda i en tid som hyllar frihet och självständighet. Det är en stark historia om ensamhet och kärlek, beroende och besatthet.

Pål arbetar som spärrvakt i Stockholms tunnelbana. Efter några tunga år är han redo att möta kärleken igen.

Iris är frilansande formgivare och lever singelliv med alla dejtingappar ett klick bort. Men hon är trött på ensamheten och har länge letat efter den perfekte mannen, han som älskar henne på riktigt och inte lämnar henne hur besvärlig hon än är.

Till slut hittar de varandra.

Pål är alldeles underbar och ibland får Iris nästan för sig att han känner henne bättre än hon själv gör. Han verkar alltid veta precis vad hon behöver. De tillbringar alltmer tid tillsammans och försakar allt annat. Till slut börjar vännerna undra om allt verkligen är som det ska. Det är det inte. I själva verket är de på väg mot en katastrof.

Bara du

Bara du

  • Förlag: Bokförlaget Forum
  • Format: Inbunden
  • Språk: Svenska
  • Utgiven: 2018-04-23
  • ISBN: 9789137150703

 

10. Factfulness : Tio knep som hjälper dig förstå världen av Hans Rosling, Ola Rosling, Anna Rosling Rönnlund

”En av de viktigaste böcker jag någonsin läst – en oumbärlig guide till hur man lär sig att se klart på världen.”
– Bill Gates

När vi människor får frågor om globala trender svarar vi nästan alltid fel. Högskolestudenter, företagsledare, Nobelpristagare och högt uppsatta politiker – alla blir besegrade i omvärldskunskap av aporna på zoo. Hur kan det komma sig?

I Factfulness visar Hans Rosling, tillsammans med Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, varför vi ständigt missförstår världens utveckling, och hur vi kan göra för att rätta till våra vanligaste missförstånd.

Med utgångspunkt i tio konkreta misstag vår hjärna gör – däribland vår tendens att dela upp världen i två läger, vårt oroade förhållningssätt till nyheter och vårt antagande att saker blir värre med tiden – kartlägger de hur vi kan bryta med våra tankefel och bli mer faktaorienterade. Metoden de presenterar, factfulness, handlar helt enkelt om den till synes enkla vanan att bara hysa åsikter som grundas i fakta.

Med samma passion och folkbildningsiver som han gjort till sitt kännetecken, och som syntes i självbiografin Hur jag lärde mig förstå världen, argumenterar Hans Rosling för ett mer faktaorienterat förhållningssätt till världen. Tillsammans med medgrundarna för stiftelsen Gapminder, Ola Rosling och Anna Rosling Rönnlund, visar han hur en faktabaserad världsbild är både avkopplande, lärorik och produktiv

 

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist

Conny Palmkvist är författare, spökskrivare och journalist. Han har skrivit åtta romaner och bland annat tilldelats Helsingborgs Dagblads kulturpris och Umeå novellpris.

conny@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

Relaterade nyheter

Jeanette Bergenstav släpper tredje boken i Sundin-serien

Jeanette Bergenstav kombinerar skickligt psykologiskt djup med nagelbitarspänning i Havsgrav, den tredje boken i den populära serien om frilansjournalisten Jennifer Sundin.

I Bohusläns ytterkant lovar en retreatledare frihet från skuld,