ANNONS

Hans Christian Andersen (1805-1875) anade knappast att digitala böcker skulle utgöra en femtedel av den danska bokmarknaden 2017. Foto: Fotolia.

Bokförsäljningen ökar i Danmark – men print minskar

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email

Försäljningen av digitala böcker ökade med 16,6 procent 2017 i Danmark, enligt Danske Forlags årsstatistik, medan tryckta böcker föll 0,9 procent. Totalt ökade omsättningen 1,9 procent.

– Förlagen investerar i utvecklingen av digital litteratur och läromedel och därför är det positivt att se att den digitala marknaden också växer. Inte minst att den digitala tillväxten bara i begränsad skala sker på bekostnad av den tryckta boken och således att branschens omsättning under 2017 totalt gått framåt, säger Ulrik Hvilshøj vid Danske Forlag.

Det är den danska motsvarigheten till förläggareföreningen som rapporterat om medlemsförlagens och en del andra förlags försäljning under 2017. Statistiken omfattar runt 80 procent av den danska bokmarknaden, enligt rapportförfattarna.

Skönlitteratur (+5,6 %) och facklitteratur (+4,0 %) växte i Danmark, medan barn- och ungdomsböcker (- 3,2 %) samt läromedel (-0,5 %) tappade.

Den digitala försäljningen växer alltså, precis som i Sverige. Ökningen mellan 2016 och 2017 blev 16,6 procent. Nu utgör den digitala försäljningen 18,5 procent av förlagens totala omsättning. Den är dock ännu större inom kategorin skönlitteratur (20,4 %).

Det är främst ljudböcker och övrig digital försäljning (främst undervisningsportaler) som står för den digitala ökningen. Ljudböcker ökade med 33 procent och övrig digital försäljning med 14,3 procent. Även eböcker växte dock, +3,7 %.

Totalt omsatte de danska förlagen 1,7 miljarder DKK 2017.

Läs hela rapporten här.

❤️ Tack för att du läste ända hit. Hoppas att läsupplevelsen var positiv. Som du märkte slapp du betalvägg. Om du har möjlighet får du jättegärna bli Supporter (1 kr/dag) och stötta Boktugg så kan vi fortsätta skriva om böcker och bokbranschen. Det går även att swisha en tjuga eller mer.
(Om du redan är Supporter – tack!)

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Lär dig bokbranschen på 5 minuter

Få vårt nyhetsbrev, måndag och fredag. Håll dig uppdaterad om trender och nyheter. Och få lite boktips. Gör som över 8000 andra.

SPONSRAT INNEHÅLL

George Johanssons dystopiska SF-roman Datorernas död släpps i nyutgåva

Science fiction-romanen Datorernas död, del tre i serien Universums öde, släpps i reviderad nyutgåva. En högteknologisk dystopi som har kallats för den första svenska cyberpunkromanen.

Den klassiska science fiction-serien Universums öde av George Johansson kom ursprungligen ut på 80-talet. År 2019 respektive 2020 släpptes de två första böckerna i nyutgåva, Uppbrott från Jorden och På okänd planet, och nu är det dags för den tredje boken Datorernas död att ges ut på nytt.

– Det är väldigt roligt att böckerna kommer ut igen, jag hade nästan glömt bort dem. Jag läser inte mina gamla böcker och tänker inte ofta på dem, jag tänker mycket mer på nästa bok, säger George ”Jojje” Johansson, som förutom att skriva sci-fi även är en omtyckt barnboksförfattare till böckerna om Mulle Meck.

Han har skrivit böcker i över 40 år, men intresset för sci-fi har följt honom mycket längre än så. Som barn började han läsa tidigt och han var en flitig besökare på Stockholms stadsbibliotek. Kombinerat med ett starkt teknikintresse upptäckte han snart SF-genren. Tidskrifterna Häpna! och Galaxy väckte hans nyfikenhet, och snart läste han allt han kom över.

– För mig har SF alltid haft betoning på det första ordet, ”science”. Fantasi kan väl vem som helst skriva … men fantasi som bottnar i någon form av vetenskap – då gnistrar galaxerna!

Snart tog även det egna skrivandet fart. Det var en blandning av alla möjliga berättelser: vilda västern, flygäventyr och sci-fi.

Bokserien Universums öde skrev han – på en gammal skrivmaskin han fortfarande har kvar – parallellt med sitt heltidsjobb för Teknikens värld efter att han hade fått sina två första barn.

– Min första bok hade varit historisk, men redaktören på Bonniers bad mig skriva sci-fi istället. Jag skrev första meningen och sedan rullade det på. Trodde att ingen skulle bry sig, men serien blev något utav en succé.

Serien bestod i sin ursprungliga form av fem böcker som i nyutgivningen har slagits samman till fyra. De två första delarna hänger tydligt ihop, medan Datorernas död har en ny huvudkaraktär och utspelar sig i en annan tid och på en annan plats.

(...) Läs hela artikeln »