fbpx

Bokförsäljningen ökar i Danmark – men print minskar

Hans Christian Andersen (1805-1875) anade knappast att digitala böcker skulle utgöra en femtedel av den danska bokmarknaden 2017. Foto: Fotolia.

Försäljningen av digitala böcker ökade med 16,6 procent 2017 i Danmark, enligt Danske Forlags årsstatistik, medan tryckta böcker föll 0,9 procent. Totalt ökade omsättningen 1,9 procent.

– Förlagen investerar i utvecklingen av digital litteratur och läromedel och därför är det positivt att se att den digitala marknaden också växer. Inte minst att den digitala tillväxten bara i begränsad skala sker på bekostnad av den tryckta boken och således att branschens omsättning under 2017 totalt gått framåt, säger Ulrik Hvilshøj vid Danske Forlag.

Det är den danska motsvarigheten till förläggareföreningen som rapporterat om medlemsförlagens och en del andra förlags försäljning under 2017. Statistiken omfattar runt 80 procent av den danska bokmarknaden, enligt rapportförfattarna.

Skönlitteratur (+5,6 %) och facklitteratur (+4,0 %) växte i Danmark, medan barn- och ungdomsböcker (- 3,2 %) samt läromedel (-0,5 %) tappade.

ANNONS

Den digitala försäljningen växer alltså, precis som i Sverige. Ökningen mellan 2016 och 2017 blev 16,6 procent. Nu utgör den digitala försäljningen 18,5 procent av förlagens totala omsättning. Den är dock ännu större inom kategorin skönlitteratur (20,4 %).

Det är främst ljudböcker och övrig digital försäljning (främst undervisningsportaler) som står för den digitala ökningen. Ljudböcker ökade med 33 procent och övrig digital försäljning med 14,3 procent. Även eböcker växte dock, +3,7 %.

Totalt omsatte de danska förlagen 1,7 miljarder DKK 2017.

ANNONS

Läs hela rapporten här.

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.