fbpx

Närmare 100 brittiska indiebokhandlare vill samarbeta

Över 90 brittiska indiebokhandlare är intresserade av en gemensam samarbetsorganisation. Foto: Fotolia/Adobe Stock

Ett förslag på en samarbetsorganisation för oberoende bokhandlare i Storbritannien har mottagit över 90 intresseanmälningar, skriver The Bookseller.

Efter det rabalder som uppstod sommaren 2017 efter att Philip Pullmans The Book of Dust såldes för kraftigt rabatterat pris hos större bokhandelskedjor och 5000 signerade exemplar av samma bok såldes exklusivt på Waterstones, fick Simon Key, delägare till Big Green Bookshop i London, nog. Han föreslog ett samarbete mellan indiebokhandlare som skulle kunna underlätta i förhandlingar med förlagen om bättre rabatter och exklusiva erbjudanden.

Nu har fler än 90 oberoende bokhandlar uttryckt intresse för en sådan samarbetsorganisation.

– Jag är riktigt nöjd med reaktionerna, vi har fått ett fantastiskt gensvar. När detta har prövats tidigare har problemet varit att få tillräckligt många intresserade för att det ska bli effektivt, och därför är det väldigt uppmuntrande att förlaget har fått så fin respons på så kort tid, sa Simon Key till The Bookseller.

ANNONS

Nästa steg menar Key är att skapa ett forum där intresserade bokhandlare kan kommunicera med varandra och diskutera vad de vill ha ut av en samarbetsorganisation. Key själv har träffat människor från andra delar av bokbranschen, däribland förlag, som är nyfikna på hur de kan hjälpa till. Ett preliminärt erbjudande om finansiering av organisationen har också presenterats.

– Även om jag själv samtidigt försöker driva en bokhandel så är januari inte högsäsong, så nu har varit en bra tid att sätta igång. Det viktigaste är att det här leder till att vi kan tjäna pengar. Tanken är att rösterna från 100 bokhandlar låter högre än en enda – vi skulle vara en stark gemensam kraft, sa Simon Key från Big Green Bookshop, initiativtagare till en samarbetsorganisation för oberoende brittiska bokhandlare.
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny