fbpx

Denna artikel sponsras av författare/förlag

Boktips: Octopustrilogin av Ib Mendel-Hartvig

Ib Mende-Hartvig Illustratör: Ellen Mendel-Hartvig

Ib Mendel-Hartvig har skrivit en fiktiv thrillertrilogi om människans reaktioner på hot och rädsla i verkligheten. 

Octopustrilogin är en serie kriminalromaner vars handling är förlagd i en nära förestående framtid. Det är en fiction – men ett fullt tänkbart scenario i verkligheten enligt författaren Ib Mendel-Hartvig, som med böckerna vill visa på hur lätt människan är att skrämma med reella eller påhittade hot och hur ömtålig en demokrati är när så sker.
Handlingen utspelar sig runt Stockholm och Uppsala. När den ekonomiska situationen i landet förvärras dras människor med i en masspsykos skapad av fanatiska rörelser på stormöten och i sociala medier. En av dessa drivande organisationer är Octopus som tar sin form i första boken och sedan blir föremål för en jakt ledd av kriminalinspektör Zuzana Lajcak genom de följande böckerna.

– Det här är en tid som skulle kunna komma om vi inte är på tårna och försvarar vår frihet och demokrati, säger Ib. Berättelsen ställer frågor kring om historien från 30- och 40-talen kan upprepas och vad som skulle kunna få det att hända. Samtidigt beskriver böckerna hur några få människor kan göra stor skillnad.

Zuzana är den lite egna men starka huvudkaraktären som driver handlingen framåt genom böckerna. Den första boken har upplägg som en deckare medan bok nummer två och tre övergår i thrillerformen.

– Det var tanken från början att skriva på det sättet, säger Ib. Själva idén till böckerna fick jag en dag när jag stod och högg ved och började fundera över vad som skulle kunna hända om yxan vid bakåtsvingen hade träffat en människa. Sedan växte historien gradvis fram.

Trots att de är fiktiva håller böckerna en samhällsorienterande ton genom hela trilogin. Ib som i sitt tidigare yrkesliv skrivit många vetenskapliga artiklar och patent, förankrar fakta i den påhittade storyn för att driva budskapet om människans reaktion på hot och manipulation.

– Jag tror att människan kan vara väldigt god men när något kryper en in på skinnet och man hamnar i en utsatt position är det lätt att falla för tanken att det ska vara någons fel, säger Ib. Då är det enkelt att ryckas med i en rörelse som ”har enkla lösningar på allt”. Om man dessutom hotas kan vem som helst reagera på ett sätt man aldrig trott om sig själv.

De tre böckerna om Zuzana och Octopus läses med fördel allihop – första delen är förvisso fristående men del två och tre hänger samman i så stor utsträckning att läsaren får mest ut av att läsa dem båda.

Ytspänning

Ytspänning

 • Förlag: Vulkan
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-01-28
 • ISBN: 9789163901423

I trilogins första bok Under ytan tas jakten på sanningen om mordet på Uppsalas polischef upp. Han har hittats ihjälslagen bakom journalisten Jan Petterssons hus och Jan själv är försvunnen. När Jans dotter Klara tar hjälp av Jonas Modig i sökandet efter sin far korsas deras väg av kriminalinspektör Zuzana Lajcak och tillsammans kommer de allt djupare in i den pågående samhälleliga krisen där Octopus så sakta framträder.

Under ytan

Under ytan

 • Förlag: Vulkan
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2016-01-28
 • ISBN: 9789163901416

I andra boken Ytspänning fortsätter Zuzana och Jonas att jaga Octopus. Tiderna i landet är oroliga och samtidigt som kravaller och upplopp härjar i städerna bildas medborgargarden runt om i landet. Två kvinnor, en mentalpatient och ett ungt offer för trafficking, sugs successivt in i händelsernas centrum.

Octopus : bära eller brista

Octopus : bära eller brista

 • Förlag: Vulkan
 • Format: Häftad
 • Språk: Svenska
 • Utgiven: 2017-11-24
 • ISBN: 9789188751058

Den sista boken, Bära eller Brista, fortsätter där Ytspänning slutar. I kölvattnet efter den politiska kris som utlöstes av attacken mot den svenska riksdagen, som skedde i bok två, utlyser den hårt pressade regeringen ett extra val. Medborgargardet växer sig starkare i det politiska kaoset och den ekonomiska depressionen som breder ut sig. När Zuzana utreder ett mord på en familj kommer hon över information som leder henne allt närmre Octopus.

Ytspänning

Ytspänning
Serie Octopus
Författare
Förlag Vulkan
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor309
Vikt0
Utgiven2016-01-28
SABHc
ISBN 9789163901423
Ett drygt halvår har gått sedan Siaröfortet i Stockholms skärgård sprängdes i luften i den första delen av Octopus-trilogin. Frustrerade över polisens passivitet tar kriminalinspektör Zuzana Lajcak och Jonas Modig åter upp jakten på den militärliknande organisationen. Anzjelika Bykov kidnappas i Vitryssland och kommer via trafficking till Sverige, där hon utsätts för de mest brutala övergrepp. På randen till självmord bestämmer hon sig för att ta hämnd.I norra Stockholm blossar kravaller upp. När en rasistisk artikel publiceras i flera stora tidningar, reagerar vissa invandrargrupper våldsamt. Medborgargarden bildas för att skydda "svenskarna". Samhällets grundvalar börjar skaka och skräcken, hatet och våldet breder ut sig.På en vårdinstitution vaknar en kvinna upp ur en lång dvala och ger sig in i kampen. De goda krafterna förenas i ett försök att stoppa Octopus planer och raset ned i en mörk tidsålder. En segerviss man sitter på ett finansbolag och tror att han har landet i ett järngrepp. Kan en handfull personer verkligen göra skillnad?

Under ytan

Under ytan
Serie Octopus
Författare
Förlag Vulkan
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor332
Vikt0
Utgiven2016-01-28
SABHc
ISBN 9789163901416
Länspolischefen i Uppsala Edgar af Silverhjälm hittas ihjälslagen intill journalisten Jan Petterssons huggkubbe. Jan är försvunnen och efterlyst av polisen. Flera år tidigare hade Jan försökt att få en artikel om Uppsalas populäre polis publicerad i lokaltidningen. Den politiskt heta artikeln stoppades dock av redaktionsledningen.Någon hämnas gruvligt på familjen Pettersson och tar upp jakten på Jan. Jans dotter Klara tar hjälp av Jonas i letandet efter sin pappa och finner sanningen bakom Edgars fasad som förkämpe för kvinnors och invandrares rättigheter. Till deras hjälp kommer den unga kriminalinspektören Zuzana. Kryptiska tips dyker plötsligt upp från ett oväntat håll; en joker i den mördades dator.Tillsammans kommer gruppen allt närmare ett skrämmande scenario och möter Octopus, en brun och livsfarlig verklighet som lurar under ytan och pockar på att få komma upp. Historien håller på att upprepa sig och de första offren har redan fallit.

Octopus : bära eller brista

Octopus : bära eller brista
Författare
Förlag Vulkan
GenreDeckare, thrillers och spänning
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor368
Vikt500 gr
Utgiven2017-11-24
SABHc
ISBN 9789188751058
Kriminalinspektör Zuzana Lajcak lämnar haltande sjukhuset där Jonas Modig ligger svårt skottskadad. Magen molar och hon förbannar sin sociala inkompetens och sveket mot mannen hon älskar. Via utredningen av ett bestialiskt mord på en familj kommer hon över viktig information i den fortsatta jakten på Octopus.Den tredje och avslutande delen i Octopus-trilogin tar vid där Ytspänning slutade. Kuppen mot Sveriges ekonomiska nav misslyckades och Octopus ledare är död. I kölvattnet efter den politiska kris som utlöstes av attacken mot Riksdagshuset och närd av den ekonomiska depressionen växer sig medborgargardena allt starkare. En ny ledare tar över Octopus med sikte på den yttersta makten.Den hårt ansatta regeringen utlyser ett extra val. Zuzana och Ann Lundqvist vid rikskriminalen förenas med andra demokratiskt sinnade krafter i ett försök att begränsa gardenas terror och förhindra att landet slits itu av det nybildade nationalsocialistiska partiet. ”Rädslan suger förnuft och sans ur folk”/Zuzana Lajcak
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se

Stäng meny