Denna artikel sponsras av författare/förlag

Boktips: Jag upphäver gravitationen av Alexander Forselius

Alexander Forselius, författare, egenutgivare och musiker. Foto: Daniel Ström

Alexander Forselius har skrivit en självbiografisk debut som han hoppas ska förändra förutsättningarna för de med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. 

Jag upphäver gravitationen är Alexander Forselius självbiografiska bok om hur det är att växa upp och leva med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Handlingen beskriver en tillvaro där Alexander under hela sitt liv stoppats i en mall han inte passar i och tvingats befinna sig i situationer där han inte vill vara. Men det handlar också om hur det skulle kunna vara för att varje människa ska få leva i känslan av meningsfullhet baserat på de unika talanger hen har.

Under hela uppväxten och senare i arbetslivet har Alexander upplevt att kraven utifrån tvingat honom till att spela en roll istället för att vara den han är. I ett samhälle präglat av traditionella och kollektiva uppfattningar om hur saker ”ska vara” har Alexander ofta hamnat utanför och med självbiografin hoppas han kunna vara en del av den förändring han önskar sig.

– Boken börjar när jag var 3-4 år och handlar om mitt liv fram till nu, säger Alexander. Det som jag kallar gravitationen är tvången jag upplevt utifrån – att som barn behöva vara i sociala situationer jag inte ville eller att tvingas göra sådant som inte intresserade mig eller som jag inte förstod. Skoltiden för mig var som att spela en pjäs och göra saker bara för att andra tyckte att jag skulle vara social. Det ledde till en massa konflikter och bråk.

Alexander tycker att dagens diskussion om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar har ett fokus som snarare strävar bakåt än utvecklas framåt. Istället för att folk stirrar sig blinda på problemen vill han att blicken ska riktas mot de möjligheter som finns.

– Det behöver ske något akut, säger Alexander. Ingen reagerar och efter den nya skollagen om att alla ska göra samma saker är det värre än någonsin.

Jag upphäver gravitationen består av två delar med en gemensam inledning – Ha en (o)smaklig måltid med inriktning på skolan och Tågsurfing som handlar om arbetsmarknaden. De två delarna har också släppts som separata böcker för att nå så många som möjligt i sina respektive målgrupper.

I Ha en (o)smaklig måltid lyfter Alexander problemet som uppstår när kunskap blir något torftigt och osmakligt man tvingas äta utan en begriplig kontext.

– Jag hade behövt få veta varför jag till exempel skulle räkna ett visst tal, säger Alexander. Det hade varit mycket enklare om jag hade kunnat omsätta det i praktiken och fått se det ur ett helhetsperspektiv istället för att räkna låtsastal i matteboken. Det är jätteviktigt att man får hitta en relation till det man gör.

Efter skoltiden har upprepningen av att inte passa in fortsatt i arbetslivet för Alexander, vilket han beskriver i andra delen Tågsurfing. Stelbenthet och ett mer eller mindre rabiat tänkande om hur en arbetsplats fungerar har gjort att han personligen haft svårt att finna sin plats bland kollegor och uppgifter. Många gånger hade det kunnat gå bra – om sociala regler och arbetsupplägg bara varit mjukare och flexiblare i sina skaklar. Det är ett budskap som genomsyrar hela boken.

Liksom med Ha en (o)smaklig måltid vill Alexander att Tågsurfing ska öppna ögonen på människor och lyfta fram att meningsfullhet i en uppgift behöver byggas utifrån varje individs egna förutsättningar.

– I Sverige är det så strikt, som om alla tillhörde en homogen grupp, säger Alexander. Det är lätt att bli en outsider om man inte kan snacka om det som de andra gör. Har man inte samma intressen blir man för mycket för de andra och så blir det fel i samtalet mellan människor. Med mina böcker vill jag skapa förståelse för hur viktigt det är att kunna anpassa skola och arbete efter individen – för det är det som det handlar om.

Samtliga Alexanders böcker finns som e-bok att låna på bibliotek som är anslutna till Elib eller köpa på Adlibris/iTunes/Google Play. Första delen av huvudboken Jag Upphäver Gravitationen finns även som ljudbok, uppläst av Frans Liljenroth och kan lånas på biblioteken som e-ljudbok samt även på Nextory.

Jag upphäver gravitationen : en självbiografi om att leva med autism, asperger och ADHD

Jag upphäver gravitationen : en självbiografi om att leva med autism, asperger och ADHD
Författare
Medverkande
Förlag Type and Tell
GenreMemoarer och biografier
FormatHäftad
SpråkSvenska
Antal sidor519
Vikt530 gr
Utgiven2017-03-30
SABLz Forselius, Marius Alexander
ISBN 9789198394863
Alexander Forselius är 25 år och har autism, ADHD, OCD och GAD (Generaliserat Ångestsyndrom) och har skrivit ”Jag Upphäver Gravitationen”, som är en stark utlämnande självbiografi från en ung person med en neuropsykiatrisk funktionsnedsättning. Hen föddes i Rumänien 1991, bara några få år efter att den rumänska kommunistregimen föll 1989. I nästan fyra år bodde hen på ett sunkigt barnhem i Rumänien, fram tills 1994 då hen adopterades av sina svenska adoptivföräldrar till Sverige. Alexander fungerade bra under sina första år, men när kraven ökade på honom när hen började på dagis, så visade sig symtomen på hens funktionsnedsättning allt mer tydligt och vid fem års ålder fick hen sin första neuropsykiatriska diagnos, autism. I boken berättar hen om sin barndom fram till idag, och hur samhällets krav på att vara en pjäs i det sociala skådespelet, och att tvingas engagera sig i sådana saker hen inte är motiverad till, får sina ”frekvenser” att blir oroliga och att hen då drog på sig fler psykiska problem när skolan ställde allt högre press på hen. Genom tiderna har hen levt i datorns värld, på flykt från det sociala samhället för att ”upphäva samhällets gravitationsfält” och att simning var ett av hens bästa sätt att kanalisera sina ”frekvenser” fram tills hen plötsligt blev sjuk, och tvingades sluta med det, och i den djupa kris som då följde upptäckte hen möjligheten att frigöra sina energier via meditation, och plötsligt blev vän med sin inre person, ”Vanessa”, som också är hens ”flickvän”, eftersom hen har svårt att hitta någon att vara med och därför då vill vara sin egen flickvän, för att på sätt hitta inre styrka och kärlek till sig själv för att kunna klara de utmaningar och krav som samhället ställer på hen. Ur ett spirituellt och tekniskt perspektiv berättar hen också om sin upplevelse av ADHD, autism och OCD, med datatekniken som metafor, att hen är som ett datasystem av annan typ som ”söker hela trädstrukturen”, utan att filtrera sig, och att hens tvångstankar och oro då är ”kompatibilitetsproblem” på grund av att hens ”datasystem” hanterar informationen annorlunda, och inte är kompatibelt med det ”vanliga systemet” i det sociala nätverket. Han berättar också om hens karriär som musiker vid sidan om sitt vanliga yrke har hjälpt honom att hitta lösningar på svåra situationer.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll

Sponsrat innehåll är artiklar som skrivs av journalister, men som finansieras av förlag eller författare som vill förmedla information om sina böcker. Är du intresserad av att köpa sponsrade artiklar för din/era böcker så kontakta en av våra säljare. Läs mer om våra Marknadspaket

tips@boktugg.se