ANNONS

Dan Brown toppar lyssnandet hos BookBeat i november

Författaren Dan Brown. Foto: Claudio Storza

I november 2017 låg lyssningen på en oförändrad nivå hos BookBeat, en framgång då årets två sista månader annars har fokus på tryckta böcker.

Den här artikeln är INTE låst.

Hjälp oss att hålla Boktuggs nyhetsartiklar olåsta utan betalvägg.

KÖP SUPPORTER-PREN fr. 1 kr/dag

Streamingtjänsten BookBeat redovisar en minskning i november med 3,2 procent jämfört med oktober (20,6 timmar per användare jämfört med 21,2 i oktober), men tar man hänsyn till att november månad hade färre dagar än oktober så är lyssnandet oförändrat.

– Årets två sista månader ses som den fysiska bokens allra viktigaste. Ofta är boken en perfekt julklapp samtidigt som flertalet stora titlar ofta lanseras och lyfts fram i butik kring jul. Därför är det mycket glädjande, trots fokus på den fysiska boken, att lyssnandet inte har påverkats. Förmodligen är orsaken en kombination av att ljudboken ofta inte lockar samma målgrupp som den fysiska boken, samtidigt som ljudboken ger möjlighet till avkoppling i all julstress, säger Niclas Sandin, vd BookBeat.

ANNONS

BookBeats topp fem i november

1. Begynnelse av Dan Brown
2. Allt eller inget av Simona Arhnstedt
3. Mannen som sökte sin skugga av David Lagercrantz
4. Häxan av Camilla Läckberg
5. Det som inte dödar oss av David Lagercrantz

David Lagercrantz Mannen som sökte sin skugga som toppade listan förra månaden halkar med andra ord ner till en tredjeplats. Både Camilla Läckbergs Häxan och David Lagercrantz Det som inte dödar oss låg även de på topp fem i oktober, då på plats fem respektive tre. De böcker som BookBeats användare lyssnade mest på i november, Dan Browns Begynnelse och Simona Arhnstedts Allt eller inget, är båda nyutgivna och släpptes i oktober.

BookBeat kan även se en ”backlisteffekt” i november, det vill säga att tidigare böcker i en serie får draghjälp av uppföljare. Agnes Junker, Head of Content, BookBeat, nämner exemplet Emelie Schepp vars första bok i serien om Jana Berzelius Märkta för livet klättrade tillbaka upp på topplistan (plats 9). Schepp har hittills skrivit fyra böcker i serien varav den senaste kom ut i augusti.

– Tillgången av alla titlar gör att våra användare kan lockas av en ny bok, kanske testa den och sen med bara en knapptryckning växla till seriens första del. Den möjligheten utnyttjar många ljudbokslyssnare och kan på så sätt njuta av många beroendeframkallande deckarserier, säger Agnes Junker.

Källa: BookBeat/Lyssnarbarometern

Lär dig mer om bokbranschen!


Över 7000 personer prenumererar redan på Boktuggs nyhetsbrev. Två gånger i veckan får du koll på nya trender, nya förlag, spännande författarskap och böcker. Bäst allt - det är helt kostnadsfritt. Missa inte nästa stora grej. Anmäl dig nu!

Tack för att du läste ända hit. Gör du det ofta får du gärna bli Supporter, stöd Boktugg med 1 kr/dag.
Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

SPONSRAT INNEHÅLL