fbpx

Katalogisering av mörkhyade karaktärer i amerikanska barnböcker

Hur karaktärer i barnböcker framställs kan vidmakthålla stereotyper. Foto: iStock

I USA har databasen Diverse BookFinder tagits fram för att kunna analysera hur mörkhyade personer framställs i barnböcker och göra utgivningen sökbar.

Diverse BookFinder är en amerikansk databas över barnlitteratur med huvudkaraktärer som har andra hudfärger än vit. Ambitionen är att katalogisera alla barnböcker om mörkhyade människor som har utgivits eller tryckts om i USA efter 2002, skriver den digitala nyhetssajten Quartz. Bakom databasen står forskare från Maine’s Bates College, och de har än så länge läst och analyserat 1 300 böcker.

Databasen kan användas till att analysera mönster kring hur mörkhyade personer framställs i barnböckerna, och resultatet visar att handlingen ofta är snarlik i böcker om samma etniska grupp.

ANNONS

Bland annat har forskarna konstaterat att hälften av böckerna med ett brasilianskt barn som huvudkaraktär handlar om fotboll. Hälften av böckerna om asiatiska barn handlar om olika former av kultur. Mer än hälften av böckerna om latinamerikanska karaktärer handlar om mat eller kultur. Böcker om afrikanska eller afroamerikanska karaktärer är ofta självbiografiska (en tredjedel) eller olika former av förtryck (en fjärdedel).

Dessa ”trender” i barnböckerna kan bidra till att vidmakthålla stereotyper, menar psykologen Krista Aronson som leder projektet.

I Sverige genomför Svenska barnboksinstitutet varje år en Bokprovning där de går igenom föregående års utgivning av barn- och ungdomslitteratur för att kunna presentera teman och trender, däribland mångfald.

ANNONS

Men Diverse BookFinder går ännu mer på djupet och de inte bara katalogiserar böckerna, utan gör dem sökbara genom speciella sökord och fraser. Har någon gjort något liknande i Sverige?

 


 

 Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra nyheter till så många som möjligt. Till priset av en en kopp kaffe på stan (39 kronor/mån) stöttar du den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. En billig peng för alla de tusentals artiklar vi publicerar varje år. Plus att du får tillgång (japp, där har vi en betalvägg) till ett växande bibliotek av artikelserier och ett exklusivt nyhetsbrev endast för INSIDERs.
Det tar bara en minut att bli en INSIDER idag >>

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.
Inga kommentarer än

Kommentarer är avstängda.