fbpx

Skolor i 86 kommuner saknar bemannade skolbibliotek

Cute little boy choose a book on the bookshelf

Skolbiblioteken, och i förlängningen barnen, drabbas på flera sätt av ointresse från högre instanser, menar Anna Troberg från fackförbundet DIK.

Runt hälften av alla barn i Sverige står utan tillgång till bemannat skolbibliotek, trots att det står i lagen att alla barn har rätt till det. I hela 86 kommuner saknar skolorna bemannade skolbibliotek.

Anna Troberg är förbundsordförande i DIK – facket för kultur och kommunikation, och skriver i en debattartikel i Dagens Samhälle att det finns ett tydligt mönster i att bemannade skolbibliotek stärker barnens läsförmåga och förmågan att bland annat söka och bedöma information.

ANNONS

Hon menar att barn utan tillgång till bemannat skolbibliotek kommer att gå ut i livet med betydligt sämre förutsättningar än barn i andra kommuner som tack vare skolbiblioteken är bättre rustade för framtiden.

Skolbiblioteken innebär enligt Anna Troberg ”en möjlighet för alla barn att växa – oavsett bakgrund och familjeförhållanden” och ett ovärderligt stöd för barn som har svårt att uppnå skolans mål, vilket studier har visat.

Trots alla dessa fördelar hamnar skolbiblioteken i skymundan när det gäller satsningar inom skolvärlden. 6 miljarder kronor vill Skolkommissionen satsa på skolan – men här är inte skolbiblioteken inkluderade.

”Faktum är att berörda instanser inte alls verkar intresserade av mätbara resultat på skolbiblioteksområdet”, skriver Anna Troberg, och pekar även på att Skolverket inte inkluderar skolbibliotekarier i statistiken över pedagogisk personal.

Hon slår ett slag för att skolbiblioteken måste få ta del av de 6 miljarder kronorna, eftersom en satsning på skolan som exkluderar skolbiblioteken är både ofullständig och ett svek mot hundratals barn och unga.

Foto: iStock
❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Anna von Friesen

Anna von Friesen

Anna von Friesen frilansar som journalist, redaktör, korrekturläsare och med andra redaktionella tjänster.

anna.von.friesen@boktugg.se

Stäng meny