fbpx

Sänkt eboksmoms – svenska förlag hoppas på beslut i höst

Young girl is reading from her ebook and listening music.

Efter att Tjeckien blockerat den sänkta eboksmomsen i EU hoppas nu Förläggareföreningen att frågan tas upp på nytt i höst och att EU ger klartecken före årsskiftet.

En fråga som berör både bokförlagen och alla återförsäljare av digitala böcker är förstås eboksmomsen, eller vad det egentligen handlar om: lägre moms på digitala publikationer både i text- och ljudformat. Där hade alla hoppats på ett positivt besked tidigare i sommar.

– Det pågår ett omfattande arbete bakom kulisserna runtom i Europa. Tjeckien ska inte kunna stoppa sänkt moms på digitala publikationer när alla andra, inte minst de stora medlemsländerna, står bakom. Jag tror och hoppas att det kan lösa sig i år, säger Kristina Ahlinder.

ANNONS

Förläggareföreningen är inte heller ensamma om att driva frågan. Efterhand som dagstidningarna blir mer digitala och lägger större fokus på betalväggar så blir det plötsligt allt viktigare för dem vilken momssats som ska användas.

– För Sveriges del är det viktigt att det kommer att snabbt beslut under hösten. Det är ju den nuvarande regeringen som lovat sänka momsen så snart EU ger klartecken. Efter valet vet vi inte med säkerhet hur det blir, säger Kristina Ahlinder.

Om det kommer beslut i höst så kan bokbranschen (och tidningsbranschen) se fram emot 6% moms istället för 25% moms på digitala publikationer – men först från 1 januari 2019…


❤ Tack för att du kom hit och läste …
… det gör oss stolta och glada. Som du märkte slapp du betalvägg. Ett val vi gjort, eftersom vi genuint älskar litteraturen och vill sprida våra artiklar till alla bokälskare. Är du trogen boktuggare och gillar det vi gör – stötta gärna den hårdast arbetande lilla redaktionen i landet. Varje bidrag vi får från läsare som dig, litet eller stort, gör att vi kan fortsätta ta med er bakom kulisserna i bokbranschen. Stöd Boktugg från 35 kr/mån eller 250 kr/år. Det tar bara en minut. Tack.

Dela på facebook
Dela på twitter
Dela på linkedin
Dela på email
Dela på print
Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 25 år tillbaka och författare till nio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Stäng meny