Sänkt eboksmoms – svenska förlag hoppas på beslut i höst

Young girl is reading from her ebook and listening music.

Efter att Tjeckien blockerat den sänkta eboksmomsen i EU hoppas nu Förläggareföreningen att frågan tas upp på nytt i höst och att EU ger klartecken före årsskiftet.

En fråga som berör både bokförlagen och alla återförsäljare av digitala böcker är förstås eboksmomsen, eller vad det egentligen handlar om: lägre moms på digitala publikationer både i text- och ljudformat. Där hade alla hoppats på ett positivt besked tidigare i sommar.

– Det pågår ett omfattande arbete bakom kulisserna runtom i Europa. Tjeckien ska inte kunna stoppa sänkt moms på digitala publikationer när alla andra, inte minst de stora medlemsländerna, står bakom. Jag tror och hoppas att det kan lösa sig i år, säger Kristina Ahlinder.

Förläggareföreningen är inte heller ensamma om att driva frågan. Efterhand som dagstidningarna blir mer digitala och lägger större fokus på betalväggar så blir det plötsligt allt viktigare för dem vilken momssats som ska användas.

– För Sveriges del är det viktigt att det kommer att snabbt beslut under hösten. Det är ju den nuvarande regeringen som lovat sänka momsen så snart EU ger klartecken. Efter valet vet vi inte med säkerhet hur det blir, säger Kristina Ahlinder.

Om det kommer beslut i höst så kan bokbranschen (och tidningsbranschen) se fram emot 6% moms istället för 25% moms på digitala publikationer – men först från 1 januari 2019…

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.

SPONSRAT INNEHÅLL

SPONSRAT INNEHÅLL