Netflix köper serietidningsförlag – bokförlag nästa?

Några av titlarna som Millarworld förvandlat till långfilmer.

Kampen om rättigheter trappas upp när Netflix köper serieförlaget Millarworld för att göra tv-serier av dess karaktärer. Är ett bokförlag nästa steg?

Det är Business Insider Nordic (och flera andra medier) som rapporterar om affären. Några summor har inte nämnts men det är första gången Netflix köper ett annat bolag.

Grundaren Mark Millar har skapat karaktärer och berättelser som Kick-Ass, Kingsman och Old Man Logan som alla förvandlats till långfilmer de senaste åren. Innan han grundade Millarworld jobbade han på Marvel och utvecklade bland annat serieböckerna som låg till grund för den första Avengers-filmen, Captain America: Civil War och Logan, skriver Business Insider Nordic.

Netflix har tidigare gjort tv-serier av flera Marvel-serier: Daredevil, Jessica Jones, Luke Cage och Iron Fist.

– Mark har skapat nästa generations serieuniversum fyllt av beständiga karaktärer som lever i situationer som människor världen över enkelt kan identifiera sig med. Vi ser fram emot att skapa nya Netflix Originals från flera existerande franchises liksom nya superhjälte, antihjälte, fantasy, sci-fi och skräckhistorier som Mark och hans team kommer att forstätta skapa och publicera, säger Ted Sarandos, Netflix chef för innehåll, i ett uttalande.

En av Netflix största succéer, House of Cards, är baserad på böcker. Däremot är det inte särskilt troligt att Netflix skulle spana in bokförlag för uppköp. Serieförlagen, till skillnad från de flesta bokförlag, äger karaktärerna och de universum där berättelser utspelar sig. Bokförlag är betydligt mer sällan ägare till rättigheter utöver utgivning i bokformat.

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren

Sölve Dahlgren är journalist sedan 30 år tillbaka och författare till mer än tio böcker. VD och chefredaktör för Boktugg.

solve@boktugg.se

Gör som ...

… och alla våra andra sponsorer som stöttar oss ekonomiskt. Vill ditt företag bli sponsor? Kontakta sales@boktugg.se för mer information. Privatpersoner och mindre företag som vill bidra swishar valfritt belopp till 123-483 18 71 (klicka här för QR-kod) eller med andra betalmedel.